anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

"Conştienţă" şi "Conştiinţă - Sunt astea doua apropiate ca sens?

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Nu,nici vorba; constienta inseamna capacitatea de a recepta realitatea inconjuratoare:locul, situatia in care te afli, prezenta celorlalti in jurul tau.Medicii spun despre cineva care n-are aceasta capacitate:"Si-a pierdut constienta".
Constiinta este o valoare morala care presupune a actiona in potrivit unor norme sociale cu o indelungata existenta; constiinta te mustra atunci cand incalci o astfe de norma, daca esti un om moral.

| sabin89 a răspuns (pentru April):

Medicii nu spun cumva: "Si-a pierdut cunostinta"?

| April a răspuns (pentru sabin89):

Nu; stiu absolut sigur ca aceasta veche si uzuala afirmatie a fost inlocuita cu cea mentionata de mine.Doar medicii mai vechi o mai folosesc pe prima; tinerii o socotesc mai exacta pe a doua.

11 răspunsuri:
| Hmmmm a răspuns:

Constiinta implica constienta de fiecare data. Daca n-ai fi constient de gravitatea faptelor tale nu te-ar mustra constiinta. In schimb, constienta, nu intotdeauna implica si constiinta, pentru ca te pot schingiui fara sa am vreo neliniste interioara.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu, ca sens... nu poti sa le numesti chiar polisemantice. nici omonime, nici sinonime nu prea sunt...

| iKronstadt a răspuns:

Sunt complementare. Pur și simplu.

| BeHappyOriceArFi a răspuns:

Pai uite cum sta treaba,"Constienta" inseamna sa fii constient de faptul ca daca il vei impusca pe "ala"in cap el va muri(exemplu), iar constiinta inseamna sa simti ca ai un gol in stomac, ca nu ai facut cum trebuia ceva, ai omorat pe cineva(Doamne Fereste)si tu acum te tot gandesti la el si iti pare rau.Asta e parerea mea, fara vorbe urate.Bafta. happy

| IonutAxi a răspuns:

Nu

| Kramerwalt a răspuns:

Nu deloc, Multi criminali sunt constienti dar fara constiinta, esti de acord cu mine?

| asdfghjklqwertyuiopzxcvbnm a răspuns:

1. (Despre oameni) Care își dă seama de realitatea înconjurătoare
2. Faptul de a-și da seama; înțelegere.
Deci da.