| Nilsson a întrebat:

Constiinta are anumite trasaturi ale unui simt?

De exemplu, cand vedem o nedreptate simtim imediat un sentiment de revolta iar acest lucru e aproape instictiv si nu exista o perioada lunga de procesare a faptelor prin care ajungem la impresia ca acest lucru nu este bun.

Si tot la fel ca un simt, constiinta poate fi atrofiata si pe masura ce ne obisnuim cu niste lucruri rele nu mai reactionam asa cum ar trebui (de exemplu cand vedem un betiv cazut pe strada), asa cum cineva care mananca iute des nu mai simte gustul picant sau ca un muncitor pe santier care se obisnuieste cu zgomotul de fundal?

5 răspunsuri:
| Donsavas a răspuns:

Se numeste toleranța. Receptorii cerebrali se reduc sau se înmulțesc si asa efectul este altul. Constiinta apare odată cu acumularea de informații și prezenta noastră mentală intr-un loc fizic.

| SG1995 a răspuns:

Well nu e vorba de un simt ci e o abilitate de-a te pune in locul altuia asta e moralitatea. Si da, ceea ce numesti simt moral sau empatie e maleabil, moralitatea unui om se poate schimba din multe cauze:
-traume
- imposibilitatea de-a corecta raul
De exemplu la un moment dat un om abuzat domestic nu va mai lupta cu abuzatorul, iar ulterior nu va lupta cu abuzul in sine, disperarea il face sa accepte abuzul sau chiar sa abuze el la randul sau.

| Yee a răspuns:

Yee(Salut)! In pare parte, da. Nu stiu daca e corect spus ca constiinta se "atrofiaza", intrucat eu vad constiinta mai mult ca pe un fel de "aparat de scanare", prin care diferite evenimente trec si sunt etichetate cu moral sau imoral de creierul nostru.

Mai degraba cu cat ii maresti toleranta, acel aparat normal ca v-a eticheta mai putine lucruri cu imoral.

| Steregoi a răspuns (pentru Yee):

Ii maresti toleranta prin libertate de alegere ignorand vocea constiintei sadita de Dumnezeu in om.

| Nilsson explică (pentru Yee):

"Nu stiu daca e corect spus ca constiinta se "atrofiaza"

Am incercat sa gasesc un termen cat mai potrivit, nu am idee cum e cel bine spus.

E interesanta analogia cu aparatul de scanare dar daca "toleranta" ii creste prea mult ma indoiesc de faptul ca se mai poate numi constiinta.