| Alex_7297 a întrebat:

"Conştiinţa este punctul de gravitaţie al individului" zicea "Luceafărul" poeziei româneşti, Mihai Emiescu...Sunteţi de acord?

Răspuns Câştigător
| Iulică_3456 a răspuns:

Da, a avut perfecta dreptate deoarece constiinta este acelasi lucru cu instinctul.Afirmatia lui Eminescu se leaga de unul dintre impulsurile biologice de baza:instinctul.Sa ne gandim ca omul este prima specie din istorie care a facut ca imoralitatea sa fie imposibila.Toate actiunile acestuia au fost intodeauna motivate de o voce din interior dupa cum ar spune H. L Mencken " Conştiinţa este vocea interioară care ne avertizează că cineva se uită.". De asemenea uneori, sau chiar mereu, instinctul sau "constiinta " cum i-a spus Eminescu, este probabil cel mai mare inamic al nostru.In spatele societatii comunicative, deschisa opiniilor, moderna si formata din membri cooperanti, se ascunde individul, care este celula de baza a societatii. Iar in spatele individului se asunde intr-un loc foarte adanc, numit "subcostient" motivatia de "a trai", motivatie care este prezenta din prima secunda a vietii omului, influentata de instinct.De fapt, toate actiunile unui om sunt efecte ale instinctului, efecte prezente doar pentru a trai. Facand o scurta concluzionare a celor spuse big grina, eminescu a avut dreptate.

6 răspunsuri:
| Emena a răspuns:

Poate. daca asa a spus Eminescu.asa e.oh go on

| Bacemi a răspuns:

Asa este. In functie de constiinta ne stabilim crezurile si tot datorita ei avem si puterea de a le urma si de a nu le lasa murdarite de praful societatii.

| danbnz a răspuns:

Oare? Stii ce inseamna constiinta?
http://www.webdex.ro/online/dictionar/constiinta
Cum explici ca "punctul de gravitatie" al unora e axat pe bani, sau sex, sau? Asta e constiinta?
Nu sunt de acord cu afirmatia asta. Daca ai "constiinta" asta nu inseamna ca esti un om "drept", toti avem constiinta... pina si Hitler avea "constiinta"...

| putzulica a răspuns:

Da, sigur este! dar acceasta cunostinta se imparte in multe parti. fiind ca daca stai sa gandesti, nu ptoi fi perfect! fiecare isi alege o ramura, un drum pe care o ia! de exemplu:u poti face diferenta intre oameni diferiti...de asta nimeni nu e prost... daca nu cunaoste ce cunosti u, vei vedea ca si u nu vei cunoaste ce cunoaste el!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Domnule, avea dreptate.De obicei ttrebuie sa treci de acel punct sa nu mai vezi gravitatea faptelor.Se roteste fiecare in jurul constientei.In momentul cind esti egal totului, psihicul tau va deveni o oglinda in care se va reflecta tot ce-ti vor dori oamenii cu o mai mare putere.

| hominid dreak a răspuns:

E valabil pentru cei ce au o constiinta curata, sanatoasa.Sunt oameni care gasesc de bine pe cei ce fac raul, chiar daca ei nu-l fac, poate din lasitate.Sunt oameni care numesc raul bine si binele rau.Prin ce filtru al constiintei trec ei modul asta de gandire? Majoritatea oamenilor sunt ei insisi propriul lor etalon al binelui si raului, fiecare facand cei place, si ce considera el ca e bine.Atunci,care este punctul de gravitatie catre care il atrage constiinta sa? Ne putem noi raporta la un etalon neschimbat, absolut, al binelui sau binele este si el relativ, fiecare traindu-si viata dupa cum ii dicteaza propria constiinta, chiar daca de aici rezulta multe monstruozitati?