| OOOLEOOO a întrebat:

Constiinta face parte din materie?

trupul fizic moare, si se contopeste cu mediul inconjurator, ce se intampla cu costiinta de sine?

Cum a ajuns materia sa constientizeze ca exista (viata)?

Cum apare procesul de constientizare de sine, dupa actul de reproducere a doua corpuri deja constiente (nasterea)?

la inceput suntem materie, dupa aia devenim materie constienta, dupa aia redevenim materie?

8 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Constiinta e una din proprietatile pe care materia le poate avea atunci când formeaza anumite sisteme, cum e omul de exemplu.
Ori nimeni nu vorbeste in fizica despre conservarea proprietatilor.

Spre exemplu apa este un sistem format din doua elemente diferite: Hidrogen si Oxigen.

Apa, are proprietatea de a fi lichida.
Daca o desparti in componentele ei de baza aceasta proprietate dispare. Dăăă.
Nimeni nu intreaba unde a disparut lichiditatea apei. Nimeni nu spune ca lichiditatea apei ar fi trebuit sa se conserve. Ma rog, fizica nu spune asta.


Chimia e plina de asemenea exemple, in care un sistem are proprietati diferite de cele ale componentelor.

In fond, întrebarea ta e bazata pe o eroare de logica: Diviziunea ilogică
"Diviziunea ilogică sau eroara logică a descompunerii sau eroarea logică a decompoziției se comite atunci când se face asumpția că unele sau toate părțile întregului au o proprietate doar pentru simplul fapt că întregul are acea proprietate."

Vezi:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Diviziunea_ilogic%C4%83

E ca si când ai intreba : "Unde se duce viteza si frumusetea unui Ferrari dupa ce e zdrobit in bucati?"











"Cum a ajuns materia sa constientizeze ca exista (viata)? "
Este vorba de numarul de neuroni si sinapsele dintre ele. De creier mai exact.
Aranjezi un numar de celule nervoase intr-un anumit fel si ai obtinut un sistem constient. Distrugi acele celule nervoase, sau le dezbini, si ai distrus acel sistem constient. Ai distrus constiinta.

| RAY a răspuns:

Dupa ce murim s-a terminat totul, game over for forever

| sublime89 a răspuns:

Constiinta a aparut din materie, si tocmai de aceea stramosii nostri nu au avut constiinta de sine decat dupa ce au evoluat un creier mai complex. Fara acest creier, adica materie, crezi ca am mai avea constiinta? Iar dupa ce creierul moare, nu mai ramane nimic sa produca acea constiinta.

| TrăieşteClipa a răspuns:

Sunt convins ca materia este doar o extensie a constiintei.
Propriile ganduri creeaza propria realitate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Calculatoarele pot executa tot felul de procese si operatii si pot produce rezultatele incredibile doar prin manipularea unor bucatele mici de metal care atunci cand sunt electrocutate semnifica valoarea 1 si cand nu sunt electrocutate reprezinta valoarea 0 (limbaj binar). Toate imaginile, muzica, jocurile video, documentele si aplicatiile pe care le utilizam atat de des in mod nonsalant sunt toate interpretate, manipulate si produse prin intermediul acestui simplu sistem de bucati de metal care fie sunt electrocutate fie nu sunt electrocutate. Acest sistem formeaza "porti logice" prin care se determina operatii logice, pentru executarea anumitor functii.

In exact acelasi mod functioneaza si sistemul nervos al organismelor vii pe care le cunoastem noi pana acum, numai ca in locul bucatelelor de metal din procesorul calculatorului aprinse de electricitatea de la priza din sufragerie avem fie neuroni si nervi "aprinsi" de electricitatea produsa de descompunerea compusilor organici (de obicei glucoza) de diferite enzime in corpul organismelor fie avem diferiti receptori ce actioneaza intr-un anumit mod atunci cand sunt stimulati de alte substante chimice. Ca o mica paranteza, la diabetici, pentru a masura nivelul de zahar din sange de exemplu, se inteapa degetul cu un ac si se colecteaza sange pe un mic cip ce masoara sarcina electrica produsa de glucoza din sange. Cu cat este mai mult zahar in sange, cu atat se va produce mai multa electricitate.

In concluzie, toate organismele vii, inclusiv oamenii sunt roboti organici, alimentati electric de procese chimice. Toate amintirile tale, sentimentele, gandurile, instinctele, aspiratiile, visele, dorintele si sperantele nu sunt decat simple semnale electrice ce se duc de colo colo prin creierul tau in exact acelasi mod cum selfie-urile bunicii se duc de colo colo prin calculatorul ei.

Cat despre faptul ca ai constiinta de sine, acesta nu este decat rezultatul complexitatii "software-ului" si "hardware-ului" tau. Se fac in ziua de azi progrese extraordinare in domeniul inteligentei artificiale si problema unui calculator cu procese cognitive complexe ce inglobeaza constiinta de sine nu este o problema de "daca", ci doar de "cand". Singura diferenta dintre tine si un calculator este arhitectura diferita si mult mai eficienta ce determina posibilitatea unor procese cognitive, o diferenta ce devine din ce in ce mai mica cu cat descoperim materiale mai eficiente, compacte, sisteme noi si design-uri noi.

Dupa ce mori, nu esti diferit fata de o masina de spalat care nu mai merge. Pur si simplu nu mai functionezi. Nu mai esti.

Este intr-adevar foarte dificil pentru oameni sa isi imagineze posibilitatea de "a nu mai fi" pur si simplu, de aceea multi neaga aceasta posibilitate intru totul. Dar pentru mine spre exemplu tu nu existai pana acum 5 minute cand m-am apucat sa scriu paragrafele acestea, si eu la randul meu nu exist pentru papa de la roma. Asa ca trebuie sa constientizam si sa acceptam posibilitatea de a nu exista pur si simplu dupa ce nu mai functionam.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dupa moarte, constiinta moare si urmeaza sa invie. corpul revine la punctul sa mort

| 6684464 a răspuns:

Constiinta este un mecanism in continua dezvoltare.

Dupa ce mori esti suflet despre care inveti in Rai, daca ajungi Acolo.

| KillaNoFilla a răspuns:

As mai adauga ca posibil dupa un numar mai mare de conexiuni neuronale incepe incet incet sa apara constiinta de sine.Dar totate acestea spuse de sinkezie nu inseamna ca nu e viata dupa moarte.