1. Întotdeauna. De când m-am învăţat să nu mai acţionez sub impuls de moment, am avut multe de câştigat întrucât atunci când doream să fiu agresiv am fost şi mai agresiv dar într-un mod mai inteligent şi mai eficient (spre deosebire de reacţia impulsivă); iar când doream/doresc să expun un punct de vedere, aplicând tactica "gândeşte 3 secunde înainte de a deschide gura", am putut să-l expun cu mai multă claritate.
2 (şi 3). Există o distincţie. Influenţarea este în ambele sensuri. Accept să fiu influenţat şi la rându-mi influenţez mesajul de influenţare. (s-a înţeles ceva? ) Pe de altă parte, manipularea este exclusiv dintr-o direcţie şi de regulă are şi scopuri ascunse.
4. Nu. Nu putem avea imunitate. Putem doar să ne folosim raţiunea pentru a limita influenţele şi mai ales manipulările.
Salutare.
Da, intr-adevar, am cautat ceva interesant de pe un site, dar nu stiu care-i ala. Am inclus acel text in discutie si am intrebat, pentru a afla si parerea celorlalti. Vrei sa-mi spui ca si intrebarile le-am luat de pe alt site? Nu cred ca avea importanta textul in sine, ci abordarea lui. Ti-as da nefolositor, dar nu obisnuiesc, nici nu pot vota, mi-au luat astia dreptul de-a vota.
Nu mi se pare ca urmandu-ti convingerile traiesti viata pe pilot automat ci dimpotriva, urmandu-le pe ale altora, in care tu nu crezi. a face intotdeauna ce vrei si ce simti e o cale usoara de a fii macar multumit, ca sa nu zic fericit. manipularea ma lasa rece -este felul celor de jos de a-i aduce la nivelul lor pe cei mai spirituali, cum bine zicea prietenul Balzac.
Convingerile, de fapt, sunt rezultatele trairii anumitor experinte sau intamplari.Cum te-ai convins ca : daca bagi mana in foc, te arzi? Normal, ai bagat mana si te-ai ars.Si daca intrebi daca ele sunt plastice sau elastice, atunci merg pe varianta elasticibilitatii.
Deja intri in alte discutii cand afirmi ca din cauza convingerilor mergem pe pilot automat.Aici e vorba de principii, total diferite de convingeri.
Un robot gandeste consecintele actiunii in prealabilul actiunii.Omul,nu o face intotdeauna.Aici intervine instinctul, de foarte multe ori mult mai rapid ca ratiunea.
Influentele, la randul lor, sunt distincte fata de convingeri.Influentele sunt factori externi, venind de la alti oameni cu principii diferite fara de ale tale.
Manipularea are ca scop, obtinerea prin inselaciune a unor interese diferite fata de cele ale manipulatului.Pe cand influentele pot fi pozitive.
@ Savy de ce te obosesti tu sa gandesti de unde ia omu' "copy-ul" si unde pune "paste-ul"...nu iti ajunge ideea in sine?
Citind anumite chestii ici si colo nu ti se pare ca auzi un ecou al gandurilor tale de altadata... Sau nu te-ai intrebat niciodata: "Cum de nu m-am gandit eu la chestia asta?"...cu toate ca erai de fapt interesat de idee in sine?!
Si nu in ultimul rand, nu-ti place, nu citi!
Parca era...toti pentru unul! sau ma insel?!
E interesanta ideea de a "nu lupta in van...", dar cine-a zis ca lupt?! M-am nascut cu o astfel de "imunitate", eu sunt eu, ei sunt ei, si ca la Babilon:"fiecare isi vedea de drumul lui..."; daca ne intersectam pe traseu si parerea mea ar conta, sau mana mea de ajutor ar avea pe cine sa ridice e ok, daca nu, parerea mea despre viata si principii personale nu va fi auzita de altii daca nu e nevoie.
Gandirea mea nu va influienta niciodata pe nimeni in asa maniera incat sa cadem in extrema manipularii, a influientei... poate.
Cat despre consecintele actiunilor mele, vreau sa cred ca intotdeauna (sau cel putin de cele mai multe ori) au o putere decizionala in hotararile pe care le iau, pentru ca inconstient hotararea de azi imi va afecta cursul vietii de maine, si numai mie ci si a celor car sunt in directa mea apropiere sau a celor care inconstient intersecteaza drumul meu. Mi se pare normal sa evaluezi (pe cat posibil...) care sunt posibilitatile, atunci cand ai de luat o dcizie si automat sa evaluezi riscurile si efectele posibilelor decizii pe care le vei lua.
Intradevar evitam de multe ori sa cugetam atunci cand este vorba de o actiune aparent satisfacatoare ceea ce coduce la sentimentul de regret sau de ce nu satsfactie fara voia noastra.Deasemenea exista distinctie concreta in ceea ce priveste semantica acestor doua cuvinte: vorbim de 'influentare' atunci cand incercam oarecum din exterior sa patrundem in gandirea unui individ insa influenta noastra ramane la nivel de propunere in timp ce 'manipularea' apare in momentul in care ne aflam in gandirea individului, detinem toata increderea ecestuia si executa actiuni ordonate de noi
Buna! Nu prea ma pricem la explicatii desi am citit multe lucruri interesante pana acum... Daca nu ti se pare mare suma de 20 de lei, iti recomand sa-ti cumperi cartea Virusul mintii de Richard Brodie!
Tu trebuie sa te opresti din a da "copy-paste" la tot ce gasesti pe site-urile lacrimogene gen ele.ro, miresici.ro si alte minuni.
User252426 întreabă: