39 ° 54 '50 Nord si 116 ° 23' 30 "Eest - Beijing
40 ° 42'51 "Nord si 74 ° 0'23" Vest - New York
Beijing (cunoscut și sub forma Pekin; în chineză: 北京; romanizare pinyin: Běijīng; romanizare Wade-Giles: Pei-ching, Pinyin poștal: Peking) este capitala Republicii Populare Chineze și are peste 17 milioane de locuitori, fiind totodată unul dintre cele mai poluate metropole.
Beijing este situat în nord-estul Chinei; de altfel, numele său înseamnă "Capitala Nordului". Este al treilea cel mai mare municipiu din țară după Chongqing și Shanghai. În anul 2008 orașul a găzduit a 26-a ediție a Jocurilor Olimpice.
Traficul în oraș este acceptabil, fiind fluidizat de cele cinci cercuri rutiere concentrice, două dintre ele fiind autostrăzi suspendate. La ușurarea traficului mai contribuie și cele patru magistrale de metrou și de tramvai suspendat.
[modificare] Transportul public
În Beijing există un sistem de închiriere al bicicletelor, fiind unul din cele mai preferate și mai ieftine mijloace de transport.
Sistemul de tranport în comun este alcătuit dintr-un parc auto format din autobuze și troleibuze cu articulație. Autobuzele și trolebuzele funcționează între orele 5 și 23 la intervale de 4 sau 5 minute între autobuze, însă în orele de vârf acestea sunt foarte aglomerate.
Cel mai comod și rapid mijloc de transport îl reprezintă metroul, însă și acesta în orele de vârf devine foarte aglomerat.
Metroul din Beijing este compusă din 5 linii, având o lungime totală de 142 km și 93 de stații. Este considerat un sistem minimal, având în vedere densitatea populației din Beijing, dar se dorește extinderea lui la peste 560 km până în 2015.
Aeroportul Internațional Beijing este situat în partea de nord a orașului, la 25 km de acesta, fiind în același timp cel mai mare aeroport al țării. Pe acest aeroport operează peste 38 de linii aeriene internaționale și 21 de linii aeriene naționale, fiind totodată un nod aerian important în regiune.
Beijingul este capitala si al doilea oras ca marime din Repubilca Populara Chineza. El este nu numai un centru commercial modern ci adaposteste si cateva dintre cele mai vechi constructii din China. Localizat in N-E chinei, la capatul Nordic al triunghiularei Campii Chineze de N., Beijingul este situat la aprox. 160 Km vest de golful Chihli de la Marea Galbena.
New York(oras)
Orașul New York (pronunțat /nʲuːˈjɔɹk/) (cu numele oficial "The City of New York", colocvial New York City, prescurtat NYC) este cel mai populat oraș din Statele Unite, zona sa metropolitană fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume. Este situat în statul New York, prescurtat NY (a nu se confunda!) și are statutul de cel mai mare oraș al Statelor Unite încă din 1790, fiind de asemenea și primul oraș capitală al statului și locul de numire a lui George Washington ca primul președinte al Statelor Unite. De mai bine de un secol a fost unul din centrele mondiale importante de comerț și finanțe. New York este de asemenea considerat unul din cele mai importante orașe din lume datorită influenței sale globale din mass-media, educație, divertisment, artă și modă. Orașul este de asemenea și un centru important al afacerilor externe, găzduind sediul Organizației Națiunilor Unite.
New York este împărțit în cinci zone: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens și insula Staten Island. Cu peste 19, 2 milioane de rezidenți pe o arie de 830 km², New York este metropola cu cea mai mare densitate de locuitori din Statele Unite.[necesită citare] [1][2]
Multe dintre cartierele și monumentele orașului au o popularitate foarte mare în întreaga lume. Statuia Libertății primea milioanele de emigranți ce veneau în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea. Strada Wall Street din Manhattan este un centru financiar important încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, si este sediul bursei americane New York Stock Exchange (NYSE). Orașul găzduiește de asemenea unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, incluzând Empire State Building. Turnurile gemene World Trade Center din Manhattan au fost distruse în atentatele din 11 septembrie 2001.
Orașul New York este situat în nord-estul Statelor Unite ale Americii, și în sud-estul Statului New York, la aproximativ jumătatea distanței dintre Washington D.C. și Boston.[11] Zona de la gura râului Hudson, ce se varsă în Oceanul Atlantic, a ajutat orașul să crescă în importanță din punct de vedere al comerțului. O mare parte a New York-ului este construită pe cele trei insule ale Manhattanului, Staten Island și Long Island, astfel suprafața sa fiind dispersată, ajutând la creșterea densității.
Râul Hudson, curge prin Valea Hudson și Golful New York. Între orașul New York, și Troy (un orășel din New York), râul se transformă într-un estuar.[12] Hudson separă orașul de New Jersey. East River curge din Long Island Sound și separă The Bronx și Manghattan de Long Island. Râul Harlem, ce se află între East River și râul Hudson, separă Manhattan de The Bronx.
Terenul a fost alterat considerabil de către oameni, extinderea pământului peste ape începând încă de pe vremea colonialilor olandezi. Extinderea suprafeței pământului este cel mai accentuată în Lower Manhattan, cu zone ca Battery Park City din anii 1970 și 1980.[13] O parte din variațiile naturale ale topografiei au fost de asemenea netezite in Manhattan.[14]
Orașul se întinde pe uscat pe o suprafață de 831, 4 km².[15] Cel mai înalt punct din oraș este Todt Hill din Staten Island, ce se află la 124, 9 m deasupra nivelului mării, care este de asemenea și cel mai înalt punct al coastei de est, sud de Maine
Climat
Deși aflat la aproximativ aceeași latitudine ca și alte orașe europene a căror climă este mai caldă, spre exemplu Napoli sau Madrid, New York-ul are un climat umed continental, acesta datorându-se curenților de aer reci ce vin din centrul Americii de Nord.[16] Iernile în New York sunt reci, dar datorită faptului că este un oraș de coastă, temperaturile sunt relativ mai ridicate față de cele din interiorul continentului, acest lucru ajutând la moderarea stratului de zăpadă ce variază între 63, 5 și 88, 9 cm în fiecare an.[16] Temperatura oscilează primăverile și toamnele în New York, aceasta putând să varieze de la ninsori și vreme rece, la vreme caldă și umedă, deși pot fi zile răcoroase și ploioase. Vara este umedă și caldă, cu temperaturi de până la 32 °C sau mai mult. Deși, în general, nu este asociat cu uraganele, New York-ul este vulnerabil acestui tip de fenomene, uraganul din Norfolk și Long Island din 1821 fiind un bun exemplu
Sper ca te-am ajutat.Si daca e bun rasp. Funda
Pff scuze, eu ieri aveam mare nevoie de acest raspuns, si sorin a raspuns intaintea ta si am mai asteptat sa vad cine imi mai zice. dar i-am dat deja funda. scuze meritai si tu!
User252426 întreabă: