| sublime89 a întrebat:

Cred ca e destul de clar ca stiinta si scepticismul sufera in Romania. Suntem bombardati zilnic cu fanatism religios, superstitii de tot felul, cu teorii ale conspiratiei, sau cu pseudostiinta. Pentru oamenii de rand e din ce in ce mai greu sa faca diferenta intre stiinta adevarata si bazaconii, pentru ca acestea din urma sunt la tot pasul, pe cand stiinta e atat de bine ascunsa incat prea putini reusesc s-o gaseasca in tot acest intuneric. In scoli se invata creationism, la tv e imposibil sa nu gasesti astrologie sau povesti religioase pe aproape orice canal romanesc, si nu stim sa folosim internetul in scopuri educative. In astfel de conditii, nu e de mirare ca jumatate din populatia tarii continua sa creada si-n secolul 21 ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, ca sa dau doar un exemplu. Nu mai vorbesc despre acceptarea evolutionismului, sau lucruri precum varsta Universului. Nu e deloc o coincidenta si ca suntem una dintre cele mai sarace tari din Europa. In intreaga lume se observa o legatura clara intre educatia stiintifica si nivelul de trai. Stiinta aduce bunastare, dar se pare ca noi inca nu realizam acest lucru.
Cred ca putem vedea cu totii cine sunt sarlatanii care prostesc poporul, si care prospera de pe lipsa educatiei stiintifice si a gandirii critice de care sufera romanii. Stim cine apara incultura si innapoierea. Intrebarea e, unde sunt cei care apara stiinta si ratiunea? Cine vorbeste in numele scepticismului? Care credeti ca sunt solutiile pentru ca Romania sa intre si ea in randul tarilor avansate din acest punct de vedere?
Cristian Roman e unul dintre putinii sceptici adevarati ai Romaniei, si care incearca sa educe acest popor. Din pacate, cu o floare nu se face primavara, si el nu reuseste sa se faca auzit precum ar merita. Va las un link la canalul lui de youtube daca vreti sa vedeti ce probleme abordeaza: https://www.youtube.com/user/cronicascepticului/videos

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Asa este. O educatie stiintifica si o media de calitate pe care am uitat sa o mentionez. Majoritatea oamenilor "se educa" la televizor, mai ales clasa de mijloc care este majoritara. Nu stiu ce educatie poti deprinde din emisiuni de genul Codul lui Oreste, 360 de grade sau emisiunile cu spiritisti dubiosi care vorbesc cu Elodia. Si nici nu am ajuns la cele de scandal prezente in proportie de 90%. In Belgia, unde sunt acum, singurele canale care dezbat evenimente "surpanaturale" sunt Discovery si National Geographic. Pe niciunul dintre posturile nationale nu vezi porcariile pe care le vedem la noi.
Desi nu stiu exact cum institutiile media ar putea face ceva in privinta asta. Pana la urma sunt institutii bazate pe profit si fac profit din audienta. Iar audienta reprezinta pana la urma, interesele oamenilor. Cred ca ideal ar fi sa se inceapa din invatamant si apoi sa se continue in media. Insa cand te gandesti la toti profesorii si toti politicienii care au o logica de te lasa masca, nu stiu exact de unde s-ar putea incepe. Daca stau sa compar calitatea tuturor profesorilor pe care i-am avut facultate in Romania cu cei de aici, pai cred ca 90% dintre cei din Romania nu ar fi trebuit sa mai puna piciorul in facultate. Pentru ca am avut profesori care si-au batut joc, efectiv, de materii si de studenti. Si este vorba de Universitatea din Bucresti, despre care toti spun ca este printre cele mai bune din tara, ceea ce mi se pare extrem trist. Nu stiu exact cum si de cine ar putea fi inlocuiti toti acei profesori.
Este amuzant sa vad cum foarte multi sar sa rezolve consecintele, dar nu cauza. Este aproape imposibil sa rezolvi consecintele fara sa rezolvi cauza, din simplul fapt ca atat timp cat exista cauza (o educatie precara, o gandire credula si fara pic de antrenament spre inovatie) va continua sa apara acelasi rezultat.

31 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doar nu te astepti ca stiinta sa fie promovata de niste inculti. persoanele de valoare nu sunt promovate, incurajate, in Romania ci din contra. nu se poate produce o schimbare fara acest fel de oameni.