Cred mai degrabă în influența autosugestiei și în atenția selectivă după citirea zodiacului și, eventual, a horoscopului.
Iar influența astrelor, în caz de există una, oricât de mică, nu cred că va putea fi înțeleasă precis și pe deplin de mintea umană și, cu atât mai puțin, pentru crearea unor categorii fixe și rigide, 12-13 la număr...pentru miliarde de locuitori.
În opinia mea, zodia este doar o altă etichetă menită să ne limiteze şi să ne dezbine. Şi suntem influenţaţi nu atât de astre, cât de autosugestie şi atenţia selectivă.
Găsim ceea ce căutăm şi ne mulăm (involuntar) după caracteristicile zodiei respective, ne impunem (conștient sau nu) să fim într-un fel sau altul, făcând ceea ce se așteaptă de la noi. La fel îi mulăm și pe alții... după așteptările noastre, asociindu-i cu zodia pe care o știm a fi a lor, prejudecându-i astfel și subestimându-i, uitând că sunt unici și mult mai complecși decât scrie într-un articol din vreo revistă, superficial, comercial și plin de prejudecăți și generalizări stupide.
Zodiacul/horoscopul este ca un fel de virus ce a pus stăpânire pe societate, care se hrănește cu nesiguranțele și superstițiile nostre, cu dorințele de a afla mai multe despre noi și cei din jur, de a ști viitorul, de a fi cu un pas înainte, de a preveni sau repara, un virus care crează dependență și are puterea de a manipula în masă, păcălind cu ușurință, un virus care se joacă cu mințile noastre și ne face să scoatem banii din buzunar, dar pică testul, când vine vorba de credibilitate (cum se întâmplă și cu superstițiile religioase de altfel).
Cazul sextupleţilor din "Jon & Kate Plus 8", care au fost născuţi în aceeaşi zi şi crescuţi în acelaşi mediu, dar au personalităţi complet diferite, este cea mai bună demonstrație. I-am putea lejer potrivi zodiilor diferite, opuse ca şi caracteristici, temperamente...
Aşadar, sunt foarte sceptică în ceea ce priveşte zodiile şi horoscopul. După părerea mea, este doar o altă himeră şi o metodă de a separa oamenii în grupuri şi a le lipi etichete, privându-i astfel de individualitate şi libertate și profitând mai ales de cei creduli.
"Credeti ca astrologia(horoscopul) influenteaza oamenii?" Nu cunosc perspectivele fiecaruia. POate unii sustin ca asa este, altii sustin contrariul, insa nimeni nu poate stii daca intr-adevar este adevarata.
Un raspuns ar fi autosugestia, dar si aici am cateva dubii. Prefer sa raman la faptul ca astrologia nu este decat explicatia rezultatului unor actiuni stocastice ale Universului.
"Credeti ca oamenii se impart in categorii de zodii?" NUU ( pentru ca de-ar fi fost asa, mi-as fi gasit nevasta)
Un documentar în temă...despre tot felul de superstiții.
- http://youtu.be/0CyMglakWoo
- http://youtu.be/tCJoOJlP8PI
Efectul placebo...
Sa zicem ca tu esti nascut pe 1 ianuarie. Daca vin eu si iti spun ca cei nascuti pe 1 ianuarie vor fi un pericol pentru lume, nu ma vei crede. Dar daca ulterior citesti ca Hitler s-a nascut si el pe 1 ianuarie nu incepi sa iti pui niste intrebari?
E doar un exemplu.
Lucrurile astea sunt spuse in general. E ac inselatoria cu cititul in palma: Ii spui victimei ca are calitati potential necunoscut iar acea persoana o sa se vada pe sine in descriere cand de fapt se pot aplica la toata lumea. Horoscopul e la fel. Nu?
"Efectul placebo...
Sa zicem ca tu esti nascut pe 1 ianuarie. Daca vin eu si iti spun ca cei nascuti pe 1 ianuarie vor fi un pericol pentru lume, nu ma vei crede. Dar daca ulterior citesti ca Hitler s-a nascut si el pe 1 ianuarie nu incepi sa iti pui niste intrebari?"
Mi-ai amintit de experimentele Janei Elliott. :))
http://youtu.be/VeK759FF84s
Copiii, fiind mai creduli și vulnerabili de felul lor, mai ales în fața autorităților, pot fi ușor convinși că inteligența (sau orice altă calitate) este determinată de culoarea ochilor...sau a pielii, mai ales dacă li se prezintă niște exemple (sofisme, desigur) aparent convingătoare.
Dar psihologia funcționează cam la fel și în cazul adulților, într-o măsură mai mare sau mai mică.
Da, e intr-un fel influenta.
Acum depinde de fiecare individ in parte.
Mie mi se pare o prostie chestia cu horoscopul.Presupun ca nu-ti influenteaza viata cu nimic, deoarece zodiile sunt inventate de oameni schizofrenici.
Nu, oamenii nu se impart DOAR in zodii, se mai impart si in statut social, rasa, culoare, credinta etc
Da mai...dar perfect nu inseamna neaparat si bine. Tu spui sa fim toti egali dar lumea nu poate functiona asa pentru ca nu pot eu sa fiu egalul unui om precum Stephen Hawking sau Barack Obama.
Lumea este precum un ceas mecanic cu rotite de diferite dimensiuni ce se sincronizeaza perfect. Daca rotile ar avea aceleasi dimensiuni ceasul nu ar functiona.
PS: Daca toti am fi piloti de curse....atunci cine mai face masinile?
Da, stiu... poate lumea are functionarea ei "speciala", dar cateodata e prea speciala si misterioasa, de neinteles si nedrept pentru unii oameni.
Sa ne privim de sus unii pe altii in functie de venit, de treapta sociala, de "pedigree", de statut etc etc.
PS: Daca toti am fi piloti de curse, atunci tot toti am face si masinile.
Si unde crezi ca incape atata informatie in mintea umana?! Fiecare om are in genetic talent sau pregatire pentru o anumita munca. Nu putem sa le facem toti pe toate.
PS: Tu ai putea sa fi avocat, sa fi medic, sa canti la chitara si sa fi si inginer aerospatial in acelasi timp? Bineinteles ca primeaza oamenii care fac lucrurile importante, este normal sa fie asa.
NU,eu am crezut mult timp in chestii din astea si acumulta ceva informatii, dar sunt doar niste paganisme. Daca esti crestin, te rog, nu te lua dupa zodiac! Domnul uraste pe cei ce se inchin zodiilor si asculta de ele!