| Theo94 a întrebat:

Credeti ca, China o sa intreaca USA economic sau o sa fie cum a fost cu Japonia in anii 80's?

"Japan Then, China Now"
https://www.project-syndicate.org/......ch-2019-05

"No, China is not the ‘next Japan’"
https://www.weforum.org/agenda/2016/10/no-china-is-not-t he-next-japan/

"Echoes Of Past: How US’s complaints about China today mirror those it had about Japan in the 1980s"
https://timesofindia.indiatimes.com/......the-1980s/

25 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Nu e o părere, așa zic analiștii in domeniu

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

O să întreacă.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Dacă ne uităm la istoria țării, China de la unificare are 2221 de ani iar USA are doar 300 de ani.
China în 2025 va fi pe locul 1 mondial în toate domeniile.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

În anul 1900 d.Hr. chinezi erau 400 de milioane de oameni iar acum sunt 1 miliard și 400 de milioane.
Poporul chinez este cel mai mare din lume cu foarte multe realizări de-a lungul istoriei sale.

Cu 221 î.Hr. în China trăiau 40 de milioane de oameni cu o armată de 1 milion de oameni.

Economia mondială a lumii e dominată de China. Chinezi sunt deja în Africa și Brazilia la capitolul de hrana și produse de tot felul.

China are o armată de 2 milioane 300.000 de soldați activi fiind cea mai mare armata din lume.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

China a fost mereu cu un pas înaintea celorlalte țări din toată lumea asta.
China e o țară veche care a apărut cu mult înaintea țărilor din Europa și America iar de Africa nici nu se mai pune vorba.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

China are toate sansele sa depaseasca USA dar asta in timp pentru ca nu poate sa o depaseasca peste noapte pentru ca e mult prea mare.
China e ca un dinozaur gigantic iar USA e ca un elefant.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Am o poveste istorica despre China:

Inviazia din anul 612 d.Hr. a dinastiei chineze Sui in regatul coreean Goguryeo.
Yangdi, când a câștigat tronul în 604, a construit Canalul Mare care leagă nordul și sudul Chinei. Sudul, baza economică a Chinei și nordul, baza politică a Chinei, erau conectate de canal, permițând transportul trupelor pentru campania militară masivă.

După construcția canalului, Yangdi a ordonat înrolarea soldaților în anul 611. El i-a instruit să se adune în zona de astazi a Beijing. Forța adunată până la sfârșitul anului a fost una dintre cele mai mari din civilizația chineza, conform „[Cartea lui Sui] care afirmă că 1.133.000 de trupe au fost mobilizate din care 70.000 de calareti, 60.000 arcasi, restul infanterie: spadasini, sulitasi.
Armata a început să plece la începutul anului 612 și, datorită mărimii sale, a durat 40 de zile pentru ca toți să plece din acel loc. Linia lungă de soldați se întindea pentru aproximativ 300 de kilometri. Puterea și pierderile ar fi putut fi dezbatute de istoricii chinezi de mai târziu.

Bătălia râului Salsu
Când armata Sui a ajuns la [Bătălia de la Salsu] (se crede a fi actuală râul Chongchon, Goguryeo a încărcat armata Sui rămasă. Eulji Mundeok a apărat cetățile împotriva armatei și marinei Sui timp de câteva luni și a distrus trupele Sui în timp ce se retrăgeau pe teritoriul Goguryeo. Un atac la Salsu (râul Chongchon) a provocat victime masive forțelor Sui. Când armata Sui a ajuns la Salsu, forța lui Eulji Mundeok i-a măcelărit. Textul istoric consemnează că soldații din Sui au trebuit să alerge aproape 200 de kilometri în acea zi pentru a scăpa de moarte. Bătălia de la Salsu a contribuit la cifra masivă de victime generale pentru Sui în timpul campaniei. Împăratul Yang a traversat râul Liao pentru a ataca Goguryeo, inițial, cu 305.000 de bărbați. Doar 2.800 s-au întors.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Din 221 i.Hr. de la unificare si pana la al doilea razboi mondial China a avut multe batali si razboaie fiind o tara mare cu o populatie mare.
Chiar si inainte de 221 i.Hr. China a dus sute de batali si razboaie.

Era o societate militarizata adica mereu pe picior de razboi din cauza liderilor politici care nu se intelegeau intre ei si doreau puterea in China.
Acum nu mai e asa, e pace.

In anul 200 d.Hr. China avea 1 milion de soldati in picioare gata de lupta, ceea ce insemna enorm de mult pentru acele vremuri.
Imparatul era comandantul suprem al armatei, el pornea razboi si tot el facea pace.
Chinezi sau bazat mereu pe numarul lor urias pentru a domina inamicii, dar din cauza ca sunt prea multi insusi China se sufoca e prea aglomerata.

In timp imparatii au devenit mult mai puternici iar monarhia ajunsese la dictatura suprema, adica pentru China imparatul era ca un fel de zeu atotputernic pentru ca de la el pleca totul.

Poporul chinez s-a format in Marea campie Chineza cu 5000 de ani inainte de Hristos.
In ultimii 2000 de ani in China sau ridicat multe armate imense incat Europa medievala si Africa ar fi ca niste copii pe langa ele.

In Europa pe la 1200 d.Hr. armatele nu depaseau mai mult de 40.000 - 60.000 de oameni in timp ce in China erau de la 300.000 pana la 800.000 maxim 1.400.000 de oameni. Diferenta era uriasa.
Chinezi iau depasit pana si pe turci otomani 120.000 si persii care aveau 180.000 de oameni. In Africa armatele nu depaseau 30.000 - 40.000 de soldati.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

In timpul Razboiului Rece (1947-1990) SUA, URSS si China au fost in competitie toate 3 dar aceasta competitie a fost benefica numai pentru China.

De ce? China a avut datori mai mici pe plan international inca de la caderea dinastiei Qing in schimb rusii si americanii au avut o gramada.

China se sufoca din toate punctele de vedere economic, social, militar, populatie, mancare, apa, tehnologie etc. sunt prea multi.

| Darkmagic a răspuns:

De treizeci de ani lumea se tot intreaba cand China va intrece USA. laughing
O sa iti dau un raspuns simplu, nu am timp sa fac un curs de economie.
Nu stiu daca pe TPU e cunoscuta vorba: "Cand economia USA stranuta, economia mondiala se interneaza in spital", dar banuiesc ca toata lumea de pe TPU a trecut prin criza economica din 2007 cand Lehman Brothers a dat faliment si economia mondiala s-a dus in cap.
Ei bine, in anul in care un producator sau o banca de investitii din China va da faliment, si in urma acelui faliment, economia mondiala va intra in criza, atunci se poate spune ca China se apropie de USA, ca este egala economic cu USA, sau ca este mai puternica, dar cum economia Chinei este intr-o proportie uriasa producatoare de marfuri occidentale, patronata de: Apple, Samsung, Sony, HP, Zippo, Dow Chemical, ...si tot ce mai vedeti voi prin Europa inscriptionat "Made in China", este putin probabil spre deloc, ca economia Chinei sa devina un actor care conteaza, si cand un consortiu chinez tuseste, lumea sa se bage in pat.
Deocamdata China este un Atelier cu un PIB urias, si atat, care produce in masa, cu linii de productie care nu sunt ale ei.
Ma amuza aceleasi raspunsuri la astfel de intrebari de ani de zile..."China o sa faca", "China o sa dreaga"... ceea ce inseamna ca TPU e plin de economisti. big grin
Mai bine ii intrebai pe stimatii clienti TPU cam ce cred ei ca s-ar intampla cu lumea daca Citigroup sau Goldman Sachs ar avea probleme, din moment ce Lehman a bagat economia mondiala in spital, avand "doar" vreo 700 de miliarde de $, si te asigur ca Lehman e saraca, fata de cei doi amintiti mai sus, ca la China vad ca se pricepe toata lumea...

| Theo94 explică (pentru Darkmagic):

Probabil China nu o sa intreaca USA si poate nimieni nu o sa surclaseze USA in viitorul apropiat.
Cat crezi ca va mai domina USA economic?

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

"Cat crezi ca va mai domina USA economic?"

Pai, eu stiu asa ca in China la fiecare 7 zile apare cate un milionar. China e condusa de oameni bogati ca pe vremea dinastiilor imperiale (ceva de genul).
Partidul comunist chinez cu cat are mai multi oameni bogati care o sustine cu atat partidul devine mai puternic. Aceeasi treaba e si in Romania capitalista din prezent.

China va depasi america dar cate putin in fiecare an.
Tu nu sti ca USA are datori uriase de 1, 5 trilioane de dolari (adica 1000 de miliarde si 500 de miliarde) si inca 500 de miliarde catre FMI si Banca Mondiala, datori ce sau strans de la primul razboi mondial in coace.

America nu mai rezista mult timp pentru ca capitalismul e facut sa consume tot de la resursele pamantului pana la cele umane.
Toata planeta e in criza.

| Darkmagic a răspuns (pentru Theo94):

Nu cred nimic, pentru ca nu stiu.
Traiesc in USA, vad cum merg lucrurile aici, (nu prea bine, nu mai sunt cum se auzea ca erau in anii 80), dar nici foarte rau.
Din punct de vedere economic pot exista caderi oricand, sunt ciclurile obisnuite cu cele 4 faze pe care le cunoaste orice economist: boom, varf, recesiune, prag limita, dar ca sa vorbeasca cineva in clar despre schimbarea unui actor principal cum e USA, cu orice alt actor, fie China, fie orice alta entitate, asa ceva nu este serios. Nimeni nu stie asa ceva, este imposibil de anticipat fie si grosier.
Trebuie doar sa intelegi ca este extrem de dificil sa depasesti o tara care consuma 70% din resursele planetei, in timp ce restul lumii, la un loc, 30%.
Pentru TPU poate parea socant, dar asa este.

| Theo94 explică (pentru Darkmagic):

Ca ce lucrezi? Daca vrei sa spui bine inteles.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

În China s-a dat un decret acum 30 de ani în urmă și anume Politica Unicului Copil în familia chineză. Femeia care face 2 copii primește amendă și trebuie să plătească o sumă mare de bani. Fiecare copil e înregistrat și inclus în sistemul chinez de stat.

Rata de fertilitate în rândul femeilor în China e mare dar ei ca și nație sunt obișnuiți de mii de ani să facă copii.
Acum e decretul Unicului Copil în familia chineză așa că populația e în regres.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

China are 8, 7 % inflație la moneda națională ¥
Are datorii mici pe plan internațional de 100 de miliarde.

SUA e plină de datorii la nivel mondial 1, 5 trilioane $ adică 1000 de miliarde și 500 de miliarde $ către China și 500 de miliarde către FMI și Banca Mondială.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

În China sunt 220 de orașe care depășesc 1 milion de oameni cu 22 de provinci + Hong Kong + Macao + Taiwan.
La fiecare 10 milioane sunt 30 de pușcări la 100 Km, pentru că acolo unde e populație mare sunt și mulți infractori și se întâmplă multe.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

China va domina lumea în toate domeniile în următorii 5 ani.

România e de rahat.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

China a fost mereu mare.

În anul 1400 d.Hr China avea 1 milion și 500.000 de soldați pregătiți de luptă la Marele Zid și în Câmpia Chineză 300.000 și încă 200.000 în zona de azi a Hong Kong.

Armatele din Europa la 1400 d.Hr. erau între 30.000 - 40.000 și 60.000 de oameni maxim + 10.000 de mercenari plăți.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

Copii moștenesc inteligenta de la mamă pentru că tatăl e gena recisiva.

| Darkmagic a răspuns (pentru Theo94):

Risk analyst la o companie.
Nu stiu daca exista in Romania un corespondent. Nu imi place, dar financiar ies foarte bine.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

SUA o duce bine pentru ca au atras oameni geniali cu sume mari de bani care sa munceasca pentru ei care au contribuit la dezvoltare.
SUA are 350 de milioane de oameni si e un haos acolo pentru ca unde sunt multi oameni sunt si multe infractiuni, neintelegeri si conflicte indiferent de varsta omului sau ce statut social are.
O tara mica si saraca e mereu o tara linistita care e ferita de conflicte mereu, in schimb SUA e invers.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

Sa nu uitam ca SUA are doar 300 de ani de existenta iar China exista inca din 221 i.Hr. are cam 2220 de ani, insa copii din provinciile sarace ale Chinei sunt mult mai destepti decat cei din SUA.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns (pentru Theo94):

Diferenta dintre tari e uriasa. Tariile din lumea 1 sunt cele puternic dezvoltate apoi urmeaza tariile din lumea a 2 cele comuniste si fost comuniste si la final sunt tariile din lumea a 3 care sunt cele mai sarace de pe glob.

Noi romanii ca natie am fost mereu amarati nu pentru ca suntem prosti ci pentru ca cei de afara vor ca noi sa ramanem asa. Ei au ceva cu noi si in istorie s-a vazut asta.
Dupa revolutie strainii asteptau cu nerabdare sa cumpere Romania pentru ca e bogata in resurse: mine cu toate metalele din Tabelul lui Mendelev, pamant arabil, rauri, paduri, deschidere la Marea Neagra, comert.
Strainii au cumparat Romania pe portiuni, noi suntem in chirie adica nimic nu e altau decat viata ta si atat.

| Bluestar15 a răspuns:

China are un boom economic facut pe mana de lucru ieftina. Cu asa ceva nu poti domina niciodata economia mondiala. In plus, moneda principala e dolarul, bancile cele mai mari sunt ale americanilor, dinamica economica e in favoarea lor, creatorii mari de tehnologie sunt tot americanii, sistemul lor e universal (pe cand China n-a putut niciodata sa fie mai mult decat o simpla putere regionala, caci n-are caracter universal si nici nu si-a pus vreodata problema asta, istoria lor e o istorie izolationista) plus multe multe alte aspecte. Si peste 30 de ani tot SUA va fi principala economie si principala putere a lumii (ma rog, asta daca nu cumva stanga americana cu Biden si ceilalti socialisti reusesc performanta sa ingroape america de tot cu ideologia lor, dar ma indoiesc...).