Bună.
Corpul are puterea de regenerare!
Vorbim de celule, totul pleacă de la nivel celular.
Pa, pa.
Da, are capacitatea de autovindecare. Dar nu trebuie sa abuzam de ea, fiindca totul are o limita.
Dar dupa tine cine crezi ca te vindeca cind esti bolnav popa sau medicul? Sau medicamentele ce tu le iei? Nu frate corpul se vindeca singur, tu doar ii dai un sut il scuturi nitel sa se trezeasca. Poti sa-l lasi si asa insa vei lungi vindecarea.Corpul vindeca singur orice, bine atit cit poate.Cind ai o rana imediat par reparatorii care incearca sa repare.Dar trebuie sa citesti ceva antomie, fiziologie de nivel ceva mai sus de liceu. Daca ai o carte vei ramine uimit ce poate si ce face organismul uman.Si tot corpul participa nu doar unele organe cum cineva spunea pe aici. Avem spioni. avem straji, avem informatori si asa mai departe care tot timpul inspecteaza sau se afla la locul sau pete tot in organism, iar atunci cind se intimpla ceva toti se pun in miscare si incearca sa repare dauna.Bine daca dauna este foarte grava atunci no sa faca fata si organismul moare.Sau sa nu moara ne ajuta alt organism vecinu si uite asa scapi.Dar si in cazul asta de ex o hemorafie puternica vecinu doar acopera acea dauna insa nu te vindeca doar asta.Restul jobului este facut tot de organismul tau.Cind iei o pilula de oricare aia nu merge sa atace sau sa repare ceva in organismul tau.Acea pilula anunta organismul ca este nevoie de mai mult din partea lui pentru a repara acea dauna.Bine ca sint si substante care ajuta, adica sint folosite de organism, i se da un plus un ajutor pentru a scurta timpul vindecarii.Deci nu te gindi ca organismul se vindeca de la luna sau dzeu ori mai stiu eu cine o face. Daca te referi la autosugestie aici lucrurile stau ceva mai delicat.Sin cazul asta tot organismul este cel care se vindeca singur desi unia ar fi spus ca nu se mai poate repara.Probabil ca sugestia ca anumite ginduri determina in oranism, declanseaza secretia sau producerea anumitor substante ce erau necesare acelui proces, care in mod normal poate nu puteau fi produse.Este o teorie.Deci gindul poate declansa ceva inactiv si atunci organismul se repara normal.
Yeap.
"Sa luam exemplul unui om diagnosticat cu cancer; cum se poate autovindeca definitiv pacientul daca corpul are acesta calitate a autovindecarii?" – cancerul inseamna inmultirea necontrolata a anumitor celule; anumite tipuri de cancer se pot vindeca de la sine, adica organismul opreste inmultirea acelor celule si le elimina pe cele nefolositoare, doar ca e nevoie de autosugestie, pe care n-o prea poti controla. In conditii de stres organismul e pregatit de fuga, astfel sistemul imunitar nu mai functioneaza bine, sau nu mai functioneaza deloc, in conditii de nestres organismul se poate apara.
"Si atunci de ce oamenii mor din cauza bolilor daca corpul se poate autovindeca?" – celulele corpului mor (ma rog, sunt inlocuite de altele care sunt inlocuite de altele, care pana la urma o sa fie o copie atat de proasta ca o sa dispara), astfel organele incep sa functioneze prost, in final oprindu-se; daca te referi la alte boli, e vorba de bacterii sau virusuri care se inmultesc rapid si uneori organismul nu le poate face fata, probabil tot faza cu stresul si nestresul.
In totalitate?
La ce te referi? Depinde de severitatea ranilor, bolilor etc, normal. Exista o limita de la care nu se mai poate vindeca organismul. Omul si-a cam pierdut din abilitatile de autovindecare odata cu progresul, dar majoritatea animalelor au niste capacitati extraordinare de a supravietui. Nu de multe ori vedem animale fara un picior de exemplu, care traiesc fara probleme, chiar in salbaticie. Daca un om ar pati asa ceva si n-ar primi ingrijiri medicale imediat, n-ar avea nicio sansa.
Adica vrei sa spui tu ca omul nu se poate autovindeca in totalitate in prezenta bolilor maligne sau alte rani care la o prima vedere par imposibile de vindecat?
In mare da. Insa unele pot doar sa ne para noua imposibil de vindecat, dar de fapt sa nu fie asa. Totusi, unele cazuri grave sunt chiar imposibile.
Si atunci de ce oamenii mor din cauza bolilor daca corpul se poate autovindeca?
Fiindca exista si boli mai periculoase, la care corpul nu poate face fata.
Sa luam exemplul unui om diagnosticat cu cancer; cum se poate autovindeca definitiv pacientul daca corpul are acesta calitate a autovindecarii?
Da,si chiar o are caci altfel nicio lovitura/taietura/zgarietura nu s-ar vindeca
Așa cum am învățat la economie despre bunurile planetei, pot spune și aici: este un bun virtual nelimitat (și liber printre altele).
După ce te zgârii, te refaci, teoretic, nu s-a distrus din prima. Dar asta are o limită, până când țesutul celular nu va mai avea ce să producă, ceea ce va duce la moarte într-un final.
Totuși există un anumit tip de meduză care se regenerează încontinuu, păcălind ciclul vieții și (re)dezvoltarea, dar rămâne încă sub semnul întrebării: http://ro.wikipedia.org/wiki/Turritopsis_nutricula
Sa zicem ca ti-a cazut caloriferul peste picior.
Daca vine un medic renumit, despre care ai auzit toate celea, si-ti da o pastila fara efect[Placebo], spunandu-ti ca-ti accelereaza vindecarea, tu iti vei pune toata increderea in el, si, astfel, te vei vineca(/autovindeca).
Din moment ce celulele se autoregenereaza la anumite perioade de timp, in mod clar. Totusi pentru anumite organe si anumite afectiuni nu se aplica. De exemplu daca organismul e atacat de un virus sau o bacterie care cauzeaza o infectie puternica, sistemul imunitar poate pierde lupta chiar daca teoretic ar avea capacitatea de a lupta cu infectia respectiva.
Eu as zice ca da fiindca cand ne loveam cand eram mici de vindecam, eu asa cred.Sau s-ar putea ca pe parcusul vieti din legume, fruncte, lactate, etc.
Chiar daca e off topic, permite-mi sa-ti dau o sugestie. Ai grija cum aranjezi cuvintele. Forma "fiindca cand" suna destul de rau
Mersi pentru sugestie, am s-o iau in seama.
Daca e lozinca care ar trebui sa-si aiba directia spre scientologie (sau cum s-o numi), nu, nu are acesta capacitate. Una e vindecarea fizica (cu chiu, cu vai) si alta e vindecarea psihica (in mare parte, aproape imposibil de vindecat).