| dexro a întrebat:

Credeti ca diferenta intre cei ce cred si cei ce nu cred intr-un creator este data de diferenta intelectului sau a fustrarilor? Daca nu sunteti capabili sa fiti impartiali nu raspundeti

Răspuns Câştigător
| ramona30 a răspuns:

De la inceput spun ca fac parte din categoria ateilor. Parerea mea este ca religia este o alegere (constienta sau subconstienta). Nu are legatura cu frustrarile si destul de putin cu intelectul. Am cunoscut crestini (practicanti sau nu) inteligenti.
Eu am ales sa nu cred, pentru ca sunt mult prea ancorata in realitate. Eu nu pot accepta existenta a ceva ce nu poate fi calculat matematic, demonstrat sau macar simtit.
Referitor la aluzia mea cu intelectul putin mai ridicat al ateilor, exista niste statistici potrivit carora IQ ateilor este mai mare cam cu 1.95 puncte decat al agnosticilor si cu 3.82 sau cgiar 6 puncte fata de religiosi. Am gasit aceste statistici in mai multe surse. Iata una dintre ele
http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_intelligence

19 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Bai prea sfinte asta da diplomatie, ai impacat capra si varza dintr-o lovitura, "fiindca crestini sunt net superiori fata de atei care sunt mai destepti decat crestini".In situatia asta toate sabiile raman in teaca. M-am strambat de ras, felicitari.laughing

| Hombre a răspuns:

Ania rar mi-a fost dat sa vad pe cineva care nu poate judeca decat prin cele scrise in biblie si stupizenie mai mare ca "intelepciunea oamenilor este nebunie in ochii lui Dumnezeu". Pai comform credintei tale omul este creatia lui Dumnezeu, si atunci!?!? Cei intelepti au scapat de sub controlul lui!? Sau ii place numai prostii. Ce idiotenii debitatii.

| Vizitiul a răspuns:

Iata-ma, aici sunt, si impartial pe deasupra. Ateu fiind, iti spun cu certitudine ca-s creatia a doi creatori (parintii mei). Altceva nu mai conteaza. Bine, o polemica manierata, intre atei si crestini, este binevenita atata timp cat scopul sau este cunoasterea adevarului si nu denigrarea "adversarului".

| Vizitiul a răspuns:

Ca sa mai lungim discutia: Ca, crestin, stii ca nu ai voie sa preacurvesti (bine, e doar un exemplu pentru formarea unei idei). Ca ateu, stiu ca am dreptul sa curvesc. Acum intreb, diferenta la nivel de frustrare si intelect o constituie fapta in sine?

| wales a răspuns:

Credinta este punctul principal de ghidare in viata al fiecarui individ,crestinii cred in Creator,ateii cred ca nu exista Creator,in ambele cazuri exista credinta, iar credinta vine din convingere si din modul de viata pe care la ales fiecare individ in parte independent de IQ-ul fiecaruia, in ambele tabere exista oameni de aceeasi categorie.Crestinii adevarati nu prea au treaba cu frustrarea, marii frustrati erau ateii pe vremea comunismului prin incercarile lor fara rezultat de a ateiza pe crestini, folosind fel si fel de metode diabolice.Cand ajungi sa simti prezenta Lui Dumnezeu cum lucreaza in viata ta, aia iti va fi convingerea, iar acceasta prezenta un ateu nu o poate simtii tocmai datorita faptului ca respinge constient si voluntar sa creada in ne-existenta Creatorului.Cine doreste cu adevarat sa experimenteze prezenta Lui Dumnezeu in viata lui poate incerca fara nici o teama, Creatorul nu intarzie niciodata, vine exact atunci cand trebuie.La urma urmei ce pierzi daca incerci?

| ramona30 a răspuns:

E perfect logic ca subiectivismul sa fie mai mare la credinciosi. Pai asta e baza de plecare a relatiei om - divinitate. Orice credincios doreste (tendinta egoista a subconstientului) o relatie personala cu divinitatea.
Va cauta aceasta relatie vreme indelungata. In aceasta perioada (de initiere) va auzi / citi foarte multe povestiri ale unor persoane care au "trait" semne divine. La un moment dat, imaginatia, subconstientul ii va rasplati cautarile si va asimila o situatie cu un semn divin. Va dveni la fel ca toata lumea, "are d-zeu", l-a simtit (oare?) si il va ajuta.
Deja descoperi marile avantaje ale religiei:
- Am o slujba prost platita, lacune in educatie dar, hei, d-zeu ma va rasplati (candva), pentru ca eu stiu ca merit (doar eu). Trebuie sa existe, nu? Singurul care face dreptate. (ar mai fi si vadim sau dan diaconescu)
- Imbatranesc, mi-e frica de moarte (tautanofobie), dispar. Dar stai, trebuie sa existe d-zeu ca sa traiesc in continuare, la infinit. Ochiul ma minte, urechea ma inseala, nu am probleme orl, sunt semne divine.
Suntem obisnuiti sa dam (subiectiv) multor evenimente conotatie divina.
Se prabuseste un avion si supravietuiesc doar doi pasageri. Incendii in care supravietuieste o singura persoana. Catastrofe in care mor mii de oameni salvandu-se doar cativa. s.a.m.d Ce au in comun toate astea? Faptul ca intotdeauna in astfel de situatii se gasesc multi care trec cu vederea ca au murit o majoritate de suflete si il slavesc tot pe d-zeu pentru presupusul miracol. In Chile, dupa ce s-a sapat un tunel de 600 de metri, s-a instalat o macara, s-au facut capsule de otel si au fost chemati cei de la NASA, nevestele si familiile minerilor ii mulţumesc lui Dumnezeu pentru miracol.
Uite dexro prin exemplele astea (cred ca) demonstrez subiectivismul mai mare al credinciosilor. Un ateu nu ar gandi deloc asa. Pentru ateu faptul ca intr-un accident de avion au murit 300 si au scapat doi ii spune ca au avut noroc sa fie intr-o zona mai putin expusa a avionului. Logic, rational si obiectiv.
Apropo, intr-un episod din serialul House, un ciclist se accidenteaza lovindu-se de usa unui automobil care se deschide brusc. Dupa ce trece printr-o gramada de suferinte de neimaginat, victima ii multumeste lui House spunandu-i: "Dumnezeu mi te-a scos in cale ca sa ma vindeci". La care acesta ii raspunde cu obisnuitul sarcasm: "Tot Dumnezeu te-a pus pe tine in calea usii care te-a lovit". O constatare de bun simt, greu de atins se pare pentru majoritatea muritorilor. Daca nu credeti, faceti urmatorul experiment: cautati in Google termenii "accident thanks God" si va veti convinge. E greu insa sa vezi realitatea atunci cand te crezi buricul pamantului si esti convins ca SEFUL suprem te vegheaza permanent si ca pe deasupra numai tu sau ai tai meritau inca o sansa.
Ca m-am indepartat de intrebarea ta.
Sinteza, concluzie si raspuns final happy
DEX subiectivism: orientare, tendință care neagă existența lumii exterioare, reducând realitatea la conștiința pe care subiectul o are despre aceasta.
"Lumea exterioara" este majoritar materiala si perceptibila (si prin ratiune), divinul este imaterial, de aici rezulta ca cei ce au sau vor o relatie cu divinul sunt subiectivi.

| ania a răspuns:

@ramona
ca au QI mai redus credinciosii, scrie si in Biblie: "intre voi nu sunt multi intelepti in felul lumii acesteia" dar si ca "intelepciunea oamenilor e nebunie in ochii lui Dumnezeu".

| ania a răspuns:

@hombre
Citatul pe care l-am dat e inexact.Nu scrie "intelepciunea oamenilor" ci "intelepciunea lumii" in sensul de ce se considera a fi intelept cu excluderea lui Dumnezeu,

| Dmesss a răspuns:

Sunt incapabil sa fiu impartial, dar totusi o sa raspund. Diferentele dintre cele doua parti nu au legatura cu intelectul si nici cu fustrarile. Sunt oameni cu o capacitate intelectuala deosebita de-o parte si de alta a barierei. Frustralile nu conduc spre o indolenta spirituala dar nici nu te ataseaza mai mult de ideea unui creator dinvin. Doctrina e singura care poate face diferenta.

| dexro explică:

Da intr-adevar Rosinanta... ceea ce vreau eu sa aflu este motivul credintei (am pus intrebarea asa deoarece am vrut sa scap de "extremisti")

Am observat de multe ori ca gradul de prostie este extrem de ridicat chiar si in randul ateilor fapt ce m-a facut sa cred ca nu tine doar de inteligenta "credinta"

| dexro explică:

Rosinanta - ce legatura are motivul dragostei cu credinta?! orice om iubeste dar nu orice om crede
marina - am inteles ce vrei tu sa spui dar asta nu explica existenta credintei
ramona - realitatea perceputa de un anumit individ este pana la un anumit nivel subiectiva, am observat ca la credinciosi gradul de subiectivitate este mai mare decat la atei... de ce?

| dexro explică:

Bai Rosinanta tu ai dat acolo un raspuns frumos, dar nu si la fel de practic... nu ma intereseaza sa vad cat de frumos poti sa raspunzi ma intereseaza ca raspunsul sa ajute in mod direct (ca nu am apreciat acel raspuns nu inseamna ca nu l-am inteles si pentru ca are un aer asa mistic nu inseamna ca este valoros)

| WR104 a răspuns:

Are dreptate aici Dmess.La fel ca puiu de gaina care se naste langa o gasca prima data zice ca gasca e masa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sint frustrari de ambele parti si se dau drept inteligenti uitind ca inteligenta este acceptare si depasirea situatiei indiferent de credinta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai nu vad asa mari diferente decat de opinii.nu pot spune ca sunt mai bun sau mai rau decat un ateu, fiindca am mari indoieli ca as fi tocmai un bun crestin.despre intelect nici nu poate fi vorba, de a face comparatie, fiindca crestinii sunt net superiori fata de ateii care sunt mult mai destepti decat crestinii.frustrari? nu exista asa ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Incearca sa-ti explici stiintific "motivul"dragostei si vei ajunge la motivul credintei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred ca este data de diferenta intelectului, ci doar de puterea unora de a crede (fara a cerceta) sau de a cauta niste raspunsuri (fara a crede in niste asa numite povesti).Si ca tot spui de cei care cred sau nu cred, era o vorba: ateii nu cred in nimic, credinciosii cred in nimic. Tind sa cred ca e adevarata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dexro,mai lasa-ma-n pielea goala daca nu-ntelegi.

| iulirai a răspuns:

Dacă privim longevitatea fenomenului frustrării, vechi de când am venit noi pe lume, am putea să ne gândim că suntem cu toţii nişte frustraţi acum...Frustrarea e primul pas spre Maturizare!