Eu nu cred că elocinţa și cuvintele elevate sunt criteriile de bază în stabilirea nivelului de inteligență a unei persoane. De obicei IQ-ul e nativ și nu poate fi ridicat prin educație.
Dacă vorbim despre nivelul de educație a unei persoane atunci da, cu siguranță că un limbaj elocvent se consideră un criteriu important.
Inteligența are legătură cu capacitatea individului de a rezolva anumite probleme cu o anumită rapiditate ( și aici nu mă refer la matematică ), cu spiritul lui de observație, precum și cu viteza lui de învățare.
Elocventa si un vocabular bogat nu demonstreaza, neaparat, inteligenta ci, mai mult, educatia si instructia respectivului.
Inteligenta este determinata, in primul rand, de mostenirea genetica si este dezvoltata prin invatatura.
Se poate zice ca si daca ai un vocabular bogat esti mai inteligent pentru ca vocabularul ti-l faci citind iar cititul iti deschide mintea. La fel de bine poti sa fi inteligent dar ca persoana un mare nesimtit.
Cei mai inteligenti oameni pe care ii cunosc, sunt extrem de laconici, chiar tacuti...
Inteligenta reprezinta mai mult decat un vocabular dezvoltat. Reprezinta modul nostru de a gandi, logica si creativitatea.
AvalohAlyn întreabă: