N-ai cum sa rationalizezi moralitatea pentru ca este influentata de cultura oamenilor care o practica.
Nici legile din biblie nu-s universal morale, nici cele din coran si nici macar legile facute de diferite state.
Tot ce poti face este sa faci niste linii directoare (cum este declaratia universala a drepturilor omului) si sa incerci sa tii moralitate intre acele limite.
Logica e independentă de cultură. Deci consideri că drepturile omului ar fi axiomele unei moralități obiective? Dacă da, poți să detaliezi?
Logica este aplicabila in stiintele exacte unde A este diferit de B in absolut orice caz. In cazul culturilor A poate fi diferit de B intr-o cultura si A=B in alta (in culturile vestice femeile si barbatii tind spre egalitate in timp ce in orient e pe dos).
Nu am zis ca drepturile omului sunt axiome, am zis ca definesc niste limite si am sugerat ca si in cazul moralei pote poti stabili niste limite (inferioare/superioare) in care poate poti confinge toate culturile sa-si pozitioneze raportarea la treaba respectiva desi tot nu cred ca ar functiona in cazurile in care treaba e pe dos (gen in unele culturi pedeapsa cu moartea e ok, in altele nu).
Nu poti surprinde oamenii in formule, poate in statistici.
Cu siguranță în două culturi diferite există percepții diferite cu privire la un concept. Dar principile logice (1) Totul e ceea ce este (2) Orice propoziție e adevărată sau falsă (3) Nicio propopoziție nu e și adevărată și falsă.
Zi-mi cum le aplici in context social nu le enunta.
Păi în primul rând mi-ar trebui niște axiome de tip "trebuie să x" sau "nu trebuie să y". Lucru pe care nu-l am, de asta întreb să văd dacă cineva are vreo idee bună. Iar din propoziții descriptive (din care avem bugăte adevărate) nu poți deduce una prescriptivă.
Stai, tu te referi la social nu moral, my bad!
Păi uite, în exemplul în cazul cudrepturile femeilor:
Drepturile omului i se aplică tuturor oamenilor.
Femeile sunt oameni.
Bărbații sunt oameni.
Concluzie: Femeile și bărbații au abii toate drepurile omului.
Nu poti seapra moralul de social, e ca si cum ai scrie cod pe hartie.
Fără rezultate, dar totuși nu total neimportant.
Aceste reguli ar fi mai mult bazate pe autoritate (cea lui Dumnezeu). Care ar fi baza logică și obiectivă a lor?
Ele chiar există în om. Ele sunt puse de Dumnezeu în fiecare om născut pe pământ.
Ele sunt baza tuturor celorlalte, chiar dacă inconștient mulți oameni le reneagă.
Nu, pentru ca gandirea umana nu poate fi separata de latura subiectiva. Putem la un moment dat sa ne creem iluzia unei abordari obiective in legatura cu o tema sau alta, dar atat si nimic mai mult.
Matematica sau logica ar fi iluzionar obiective?
Morala deriva din Adevar. Cum noi nu avem capacitatea de intelege nici macar partial Adevarul cred ca ti-am raspuns.