Ok, editorii invata psihologie de pe net.
Trebuie sa intelegi cateva chestii.
1. Tu confunzi merele cu perele, introversia/extroversia e trasatura de personalitate in timp ce a fi flegmatic/melancolic/coleric/sangvinic este o referinta la temperament, mai exact o taxonomie antica a tipului care e parintele medicinei.
2. Temperamentul este, asa cum zice un tip pe nume Eysenc, genetic si are baza biologica, practic daca esti melancolic asa ramai.
3. Personalitatea nu este un concept care descrie comportamentul individului in orice situatie, personalitatea descrie comportamentul omului intr-o situatie normala. In psihologie exista conceptul de putere a situatiei, care se traduce prin faptul ca orice om poate fi in orice fel daca situatia o cere. Poate nu te vezi ciminal dar in conditiile potrivite o sa fii, la fel ca oricare din noi.
Experimentul acela de la Stanford, realizat de care Zimbardo exemplifica exact lucrul asta precum si conceptul de joc de rol. Mai exact, faptul ca oamenii imbratiseaza trasaturi ale rolului in care sunt pusi. Din nou, experimentul asta nu i-a pus pe participanti intr-o situatie initala ci intr-un exceptionala, de penitenciar.
4. Testele de personalitate nu dau o descriere finala a individului care iti spune orice. Problema fundamentala a testelor de personalitate este ca ele iti spun cum se vede omul nu cum este omul, din simplul motiv ca nu raspunzi la intrebari 100% exact pentru ca noi nu ne vedem asa cum suntem de fapt. Testele de personalitate ar trebui folosite de experti ca o investigatie preliminara.
5. Singurul predictor 100% al unei trasaturi este comportamentul manifestat de individ.
Hai sa o luam asa. Imagineaza-ti un spectru care la un capat are introvertit iar la celalt extrovertit. Toata lumea, absolut toti se regasesc undeva pe spectrul acela. Unii tiind mai mult spre una din cele doua extreme, iar altii se pot afla chiar la mijlocul acestora( indivizii aceia s-ar autointitula "ambivert" insa is doar obisnuiti). A fi introvertit inseamna a-ti lua energia din timpul petrecut in solitudine, iar a fi extrovertit inseamna sa-ti iei energie doar prin a petrece timpul in preajma altora persoane prin interactionare. Fie ca tinzi mai mult spre introverteala sau extroverteala nu poti sa-ti schimbi pozitia pe spectru, face parte din tine si asa vei ramane toata viata. Cat veni vorba despre personalitati, astea se mai pot schimba cu timpul sau in urma unor evenimente.
Da, dar faza este ca eu nu am vazut niciodata in realitate un introvertit sau un extrovertit; am vazut oameni care isi adaptau comportamentul in functie de contextul social.
Una este personalitatea si alta este comportamentul simulat.
E la fel, ca si cand cineva este in doliu, foarte trist, dar de dragul aparentelor se prezinta in public cu zambetul fortat pe fata.
Pai nu sunt logice chestiile astea? Normal ca exista si normal ca se pot schimba in anumite circumstante. Doar nu suntem roboti.
Se spune ca personalitatea se poate schimba, ca si acul de la busola cand te-nvarti cu ea.
Prin asta, practic as crede ca omul se adapteaza situatiei. Daca e asa, de ce sa catalogam un sir de momente traite intr-un anume fel? Sa nu mai vorbim de perspectiva, care fiecare o formeaza total individual. Are fi culmea sa impartim din 7. 7miliarde de oameni in doar cateva tipuri de personalitate
Natura umana este mult prea complexa pentru a putea fi impartita in cateva categori.