Bună.
Tot ce are un început are și un sfârșit.
Mijlocul nu poate exista dacă nu sunt marginile, fie ele și imaginare!
Pa, pa.
Știința a arătat faptul că Universul este finit. Avem o Natură care s-a născut în urmă cu vreo 13, 5 miliarde de ani și acum continuă se se extindă. Însă ea are atât limite în timp cât și limite în spațiu. Nu numai atât, dar chiar și spațiul are limite și chiar și spațiul are un început.
Toate concluziile duc la faptul că avem o natură extrem de limitată. Dacă te-ai fi uitat la întreg universul nostru acum 13, 5 miliarde de ani ai fi avut ocazia să-l vezi când era de mărimea unei nuci.
Dacă am trage concluzia că marginile nu există, nu le-am putea asocia cu universul nostru așa cum există el acum. Le-am putea însă asocia tocmai cu Creatorul universului (dacă nu cumva ne încumetăm să spunem că nimicul a cauzat întregul univers).
Tu ce spui?
Iisus a zis,, EU SANT ALFA SI OMEGA,, ce mai vrei mai mult nu exista mijlocuri te pup
Nu, nu exista margini, si daca ar exista margini dincolo de margini ce ar fi?
Ai zis ca exista doar mijlocuri? E gresit spus, pentru ca daca exista doar mijlocuri inseamna ca exista si margini prin care este aflat mijlocul, mijlocul se afla intre margini...
Doar doua lucruri sunt infinite : Universul si prostia omeneasca. dar in privinta Universului am dubii...
Ai întrucâtva dreptate. Deoarece nu vom putea ajunge niciodată la marginile universului avem senzaţia de mijloc. Această senzaţie mai este dată şi de faptul că ne considerăm "conştiinţa" universului, valoare şi scop central.
Pe de altă parte sunt principiile reducţioniste: ce are început are şi sfârşit, deci are şi margini; dacă ceva este creat, pentru a termina creaţia înseamnă că i s-au stabilit marginile etc.
Te invit la studiu: "Scurtă istorie a timpului" de Stephen Hawking (savantul acela paralizat în scaunul cu rotile).
Inteleg ce spui si iti dau dreptate. Este similar cu sentimentul pe care il avem atunci cand calatorim pe Pamant. Acesta fiind o sfera nu ne dama seama unde incepe si unde se termina (desi stim ca te intorci prin acelasi punct ca Magelan). La fel si Universul, numai ca acesta pare sa fie CEVA cu mai mult de 3 dimensiuni. Poate ca infinitul este CEVA care este asa de CIUDAT incat daca mergi ca pe suprafata unei sfere ai sa "mergi" vesnic fara sa te intorci prin acelasi punct niciodata.
Stiinta nu "aratat" ca Universul este finit. A demonstrat doar functie de anumite ipoteze care pot sa fie sau nu adevarate.
Asa cum poate rexista radical din -1 si asa cum semnul infinit din matematica face sens, de ce nu ar face sens infinitul Universului.
Ai nota 10 la intrebarea asta! Bravo, esti desteapta!
Intrebarea ta se reflecta in teoria "Bing-bang" al materiei in continua expansiune cea ce denota faptul ca in raport cu infinitul marginile nu exista.Super intrebare bravo felicitari.
@syme, imi permit sa te contrazic putin. Tu zici asa:[Dacă te-ai fi uitat la întreg universul nostru acum 13, 5 miliarde de ani ai fi avut ocazia să-l vezi când era de mărimea unei nuci.]ce sa intelg din asta? Creatorul a fost de marimea unei"nuci"si s-a dezvoltat in timp
O intrebare de nota maxima.Eu iti propun sa iesi din mijlocul acestei probleme deoarece cei mai inteligenti oameni de stiinta nu au reusit sa dea un raspuns concret.Asa este cu crezi tu, Universul este nelimitat pentru gindirea noastra chiar daca uni zic ca are limite nu pot demonstra limitele doar prin presupuneri.
Pai nu exista nici mijlocuri... o logica simpla:daca nu stiu dimensiunea totala de unde sa stiu jumatatea?
BeT,
Nu înțeleg exact unde mă contrazici. Și nici de ce ar trebui creatorul să fie de mărimea unei nuci.
P. S. Informația legată de mărimea unei nuci, nu am inventat-o eu. Este rezultatul cosmologiei moderne, a științei (a Big-Bangului).
@ eduardd - m-ai omorat; pai aici unde suntem noi e mijlocul, demonstreaza-mi ca e altfel; unde sunt marginile Pamantului din punctul de vedere al suprafetei sferice?
oricum Issa are dreptate la nivelul bunului simt si al capacitatii noastre de imaginatie si intelegere
E cam contestata treaba cu infinitatea Universului. S-ar putea sa fie finit si atunci toate filozofiile pe langa el picaDesi sincer e cam greu sa faci filozofii bazandu-te pe stiintaOrice inceput trebuie sa aiba si un sfarsit
Marginile exista; poate neobservabile.Tot are o limita; inclusuv mentalul omului, puterea lui de intelegere.Capitolul cu Universul ne este incapabil de priceput in totalitate; tot este construit pe baza unor ipoteze.
Si cel mai mare om de stiinta are indoieli atunci cand i se adreseaza o astfel de intrebare, neputand sa ii verifice doza de adevar.
Nu ai putea cunoaste mijlocul Universului din moment ce tu nu stii marginile.
Pai... dupa fiecare lucru urmeaza altul, mereu apare ceva dupa ceva. Oare se va termina? si chiar daca s-ar termina ar fi de fapt o pauza si ar incepe din nou... Dar asa zisul "mijloc" (sau mijlocuri) exista iar "marginile" sunt doar delimitari pentru a recunoaste sau pentru a ne orienta.de fapt ele nu exista. Cum am mai zis urmeaza ceva dupa ceva. Si cele mai bune exemple sunt universul si imaginatia
De ce faceti confuzie intre "mijlocuri" si centru. De centru putem vorbi numai daca avem repere ori in cazul de fata nu avem asa ceva.@IsSa are dreptate.