Depinde la ce te referi. Daca de exemplu eu critic democratia ca forma de guvernamant impractica si inefectiva cel mai probabil n-o sa schimb nimic, asadar opinia mea despre democratie nu functioneaza deloc ca un mecanism de reglaj. In schimb daca critici un partid politic in favoarea altuia ai mai mari sanse de reusita. Mai exista si problema iluziei de gandire critica. Oamenii au impresia ca gandesc critic, le place sa creada ca sunt informati si inteligenti, chiar daca nu e deloc asa pentru marea majoritate a populatiei, indiferent despre ce țară vorbim.
Nu in ultimul rand trebuie sa retinem ca exista critica organizata si critica neorganizata. Ce-a de-a doua o vedem peste tot, pe Facebook, pe Youtube, in piață etc. si nu are absolut niciun rost. Oamenii care fac treaba asta sunt enervanti si ar face bine sa se abtina.
Mai exista si critica organizata care este ceva mai efectiva si are mai multe forme: referendum, ONG-uri, asociatii, miscari de activism etc.
Aceasta critica organizata este recomandabila spre deosebire de critica neorganizata care e doar frustrare si e enervant pentru ceilalti oameni.
Ca o paranteza Statul nu este deloc acelasi lucru cu Țara (asa cum cred prea multi). Țara este o suma de valori, o identitate, o națiune în timp ce Statul este birocratie, politicieni, institutii si sisteme, iar cele 2 sunt cat se poate de separate.