anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Credeți că inteligența artificiala poate sa dezvolte sentimente? Mie mi se pare cam exagerata teoria cum ca roboții vor cuceri lumea și vor distruge oamenii! Dar cum ar fi ca roboții sa dezvolte sentimente umane gen iubire, veselie sau tristețe?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Inteligenta artificiala nu exista.
E doar un nume pretentios sub care se ascund alte "nume pretentioase", ca: "masina inteligenta", "telefon inteligent", "televizor inteligent", "ceas inteligent", etc, culminand in zilele noastre cu acele retele de context-awareness retention system, (Bing, Cortana, ChatGPT), retele despre care Yann LeCun si Sebastien Bubeck, doi neni care au lucrat la nasterea lor, spun ca sunt, reproduc textual: "incredibil de proaste".
Prin urmare, cine afirma ca NLP, GPT, YouTube sau "A.I.-ul" dezvoltat de Meta gandesc si sunt inteligente, sau habar nu are cum functioneaza acestea, sau, este la fel de "inteligent" ca elevii romani care invatau ca papagalii "comentarii" ale operelor literare de zeci de pagini, in loc sa citeasca dracului operele respective, si sa le comenteze cu creierul lor.
Ceea ce doresc oamenii sa fabrice nu este acest A.I. (de care nu mai ai loc pe TPU) ci A.G.I. Inteligenta Artificiala Generala, si fata de acest deziderat suntem inca la sute sau chiar mii de ani distanta.
Dar ca sa nu o lungesc prea mult...
A.I. inseamna matematica, indiferent ca functioneaza cu machine learning ca Youtube sau cu LLM (Large Language Model), ca GPT, este prin urmare o instalatie realizata prin rationalitate instrumentala.*
*asa se imparte inteligenta, in Rationalitate Instrumentala: Matematica, Drept, Economie, Inginerie, si Rationalitate Simbolica: Filosofie, Politica, Arte, Litere. Religie...
Impartirea asta este asa, pentru ca R.S. cuprinde un mai mare procent de Inteligenta Emotionala. De asta de exemplu, lumea e condusa de R.S. (politicieni), NU de R.I. (matematicieni).
Acum, venind la intrebarea ta, sa presupunem ca peste 1000 de ani, aflam ce este constiinta (pe care surpriza, o avem doar noi), rezolvam problemele etice ridicate, rezolvam problemele fizice ridicate (A.I. NU stie Fizica!), rezolvam problema Qualia, sa mai presupunem ca unim cumva particele din cele doua tipuri de inteligenta R.S. si R.I., intr-o masina dotata si cu organe de simt a realitatii inconjuratoare, incercam sa invatam masina CE este dragostea, (noi inca nu stim sa definim la virgula ce e dragostea)...tu ai vrea sa vezi daca masina e capabila sa dezvolte iubire, iubirea fiind sentimentul cel mai irational cu putinta. big grin
Mult succes deci, ca omenirea sa reuseasca sa fabrice un robot irational, un fel de...roata patrata.
Sper ca s-a inteles din acest raspuns destul de scurt, ca raspunsul si tehnic si etic este NU. Nu vom fabrica o roata patrata.
Este un "fas" ca cel de care s-au bucurat prostii la aparitia clonarii: "O sa avem milioane de clone!"
NU. Nu o sa avem.
Deloc.

29 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

GPT 4 este exagerat. Acum 3 ani as fi pariat oricat ca un sistem care doar prezice urmatorul cuvant nu va deveni niciodata nici macar ceva asemanator cu GPT 4. Cum ar putea?

In momentul in care GPT 4 a aparut s-a dovedit foarte clar ca nu stim despre ce vorbim. In ceea ce ma priveste, orice este posibil.

https://www.youtube.com/watch?v=sWF6SKfjtoU&ab_channel=ChatGPTai

Atat timp cat intuitia noastra nu este calibrata corespunzator nu putem emite judecati pertinente.

| Inferno a răspuns:

Pare ca @Darkmagic cunoaste suficient de multe lucruri despre topicul acesta incat sa constientizeze ca nu cunoaste suficient de multe lucruri pentru a putea face afirmatiile pe care le face.

"A.G.I. Inteligenta Artificiala Generala, si fata de acest deziderat suntem inca la sute sau chiar mii de ani distanta."

Clar @Darkmagic stie ceva ce nimeni nu stie, nici macar expertii care si-au dedicat intreaga viata acestui domeniu. Daca mi-ai spune ca A.G.I. va exista in urmatorii 15 ani sau 1000 de ani, nu as putea sa te contrazic, pentru ca habar nu am. Cum as putea sti?


Sa afirmi ca GPT 4 nu este inteligent dovedeste ca nu stii ce inseamna cuvantul "inteligent".
Filosofia, Politica, Arta, Litera si Religie sunt domenii pe care AI le poate stapani la fel de bine ca Matematica, Drept, Economie, Inginerie.
Din contra, as spune ca GPT 4 si generatoarele de imagini stapanesc infinit mai bine Filosofia, Politica, Arta, Literatura, Religie decat Matematica si Ingineria. Cel putin la momentul prezent.

Inteligenta emotionala este doar un alt capitol la care aceste sisteme vor deveni mult mai bune decat noi. Nu vad de ce @Darkmagic considera ca abilitatea de a recunoaste tipare in expresiile subtile ale fetei ar fi o problema mai speciala fata de multe altele ce au fost si vor fi depasite cu usurinta.

"Mult succes deci, ca omenirea sa reuseasca sa fabrice un robot irational, un fel de...roata patrata."

@Darkmagic crede ca GPT 4 are rationalitate perfecta? Este adesea extrem de irational.
De fapt este infinit mai probabil ca un asemenea sistem sa fie irational decat rational. Faptul ca exista urme de rationalitate este surprinzator.

| sabin89 a răspuns:

Oricum, eu n-o să mă împrietenesc niciodată cu un robot.

| Simpatic a răspuns:

Nu, cu sentimente sunt dotate doar fiintele care au rationament, raportat si la raționalismul lui Descartes pentru aprofundare.
Ca sunt si oameni care nu au sentimente, aceia sunt o exceptie ei sunt psihopati!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Sentimentele sunt legate de viață, deci, nu. 2. Nu ar fi.

| dullcat a răspuns:

Nu e nevoie de sentimentele umane ca sa cuceresti lumea.Gandeste-te ca nu degeaba multe personaje din istorie intrau la categoria psihopati, adica persoane care nu cunosc empatia, atasamentul, sentimentul de vinovatie, parere de rau si asa mai departe.

| AlexandruContFacutLaMisto a răspuns (pentru dullcat):

happy,pai si ce ai spus tu acolo tot sentimente sunt..De ce toti oamenii ganditi doar pe premiza x e un nenorocit i-a omorat pe aia pentru ca s-a nascut rau sau s-a nascut psihopat, nu e neaparat.Toti de fapt ne nastem buni doar ca diferenta o face trairile din copilarie, tu esti normala ai trait intr-o familie normala in care mama si tata se intelegeau la perfectie si tu primeai ce voiai, altul poate a avut ghinionu sa se nasca intr-o familie cu parinti betivi sau abuzivi, ceea ce aadus la faptul ca copilul ala sa nu stie ce e aia iubire si de aia cand a ajuns la maturitate de aia n-a cunoscut sentimentu de empatie.Intelegi ce zic? Uita-te si tu la cateva filme de groaza si o sa vezi ca majoritatea tipilor rai, au trecut prin niste traume de au ajuns asa, nu se naste nimeni rau.Ca sa-ti dau un exemplu, copilul ala din serbia care i-a impuscat pe aia, tu crezi ca s-a nascut rau? De fapt nu s-a nascut rau, sute de ore de batjocorire si misto-uri l-au facut sa ajunga in punctu ala incat sa ia pistolu si sa-i faca pe aia piure.Acum o sa zici da ma dar si altii au trecut prin bullying si n-au facut asta, pai da pentru ca altii au avut alt psihic sau pentru ca altii n-au avut asa zisu noroc sa aiba arme la indemana ca sa-i mierleasca pe aia care ii abuzau in fiecare zi.Nu poti sa zici x sau y s-au nascut psihopati, nimeni nu se naste psihopat, pe parcurs devin din cauza lucrurilor traite. Uita-te si la animale tu crezi ca un caine devine rau asa sa muste pe toata lumea din senin? Nu, tot din cauza mediul din jurul sau devine asa.Toti devenim asa din cauza altora.Si sentimentu ala de vinovatie de care vorbesti tu e relativ pentru ca n-ai de unde sa stii daca ala se simte vinovat sau nu, pentru ca tu poate zici ca nu se simte pentru ca nu il vezi aratand asta, sau poate nu se simte vinovat pentru ca era o chestie la care s-a gandit mult inainte sa faca chestia respectiva. Daca te referi la adolf sigur a avut si ala un motiv de i-a venit lui sa termine toti israelienii si sa nu mai vada unu, ca nu ii venea asa fix sa omoare fix doar etnia aia degeaba.Si ala a devenit ce a devenit tot din cauza unor traume sau dezamagiri.Asa e usor de spus daca tu ai fost crescuta in puf si ai primit iubire toata ziua,ca pentru tine e usor sa judeci, gandeste-te din perspectiva oamenilor alora, nu din perspectiva ta. Uite eu de exemplu daca eram pustiu ala si aveam arme cred ca si eu ii mierleam pe cacati aia pe care i-am avut in clasa si ma batjocoreau in generala, dar norocu meu a fost ca n-am avut arme, fiecare om pe care il consideri psihopat a ajuns la punctu ala tot din cauza societatii de ****, nu din vina lui.

| dullcat a răspuns (pentru AlexandruContFacutLaMisto):

Sunt sentimente umane pe care psihopatii nu le au.E greu de crezut ca robotii le vor avea, astfel incat sa nu cucereasca lumea, cam asta doream sa spun.:)),, De ce toti oamenii ganditi doar pe premiza x e un nenorocit i-a omorat pe aia pentru ca s-a nascut rau sau s-a nascut psihopat'' Care toti oamenii? Imi bagi cuvinte in gura pe care nu le-am spus si ai tras concluzia in functie de cum percepi tu situatia.

Inteleg ce zici, pentru ca fix asa gandeam si eu, ca tine, acum multi ani.Filme horror sau cu criminali, chiar documentare etc. am vazut destule.Dar daca mai citesti afli ca predispozitia spre psihopatie exista la nivel genetic, din cauza nedezvoltarii diferitelor parti ale creierului, te nasti cu ea, ba poate fi chiar si mostenita, ceilalti factori precum mediul familial si altele avand un rol mult mai mic in aparitia ei.Tu vorbesti de fapt despre sociopati, construiti in functie de mediul si conditiile la care au fost expusi de mici, nu despre psihopati.Este o diferenta.

,, Although both biological and environmental factors play a role in the development of psychopathy and sociopathy, it is generally agreed that psychopathy is chiefly a genetic or inherited condition, notably related to the underdevelopment of parts of the brain responsible for emotional regulation and impulse control. The most-important causes of sociopathy, in contrast, lie in physical or emotional abuse or severe trauma experienced during childhood. To put the matter simplistically, psychopaths are born, and sociopaths are made.'' - https://www.britannica.com/......arcissists

,,Si sentimentu ala de vinovatie de care vorbesti tu e relativ'' Conditia sau mai bine zis boala, a fost studiata mult de-a lungul anilor, nu imi dau eu cu parerea de pe dealuri, prin urmare argumentele sunt invalide.

| Frank51 a răspuns:

Există orice fel de probabilitate, având în vedere că noi încă nu înțelegem deloc sentimentele și corpul uman în general.

| J0B0MAT a răspuns:

Nu pot să dezvolte sentimente, cel puțin nu atât timp cât programatorii nu pot scrie un cod care să explice sentimentele.

| J0B0MAT a răspuns (pentru J0B0MAT):

Pentru a cuceri lumea e chiar mai convenabil că nu au sentimente.Ne omoară pe toți fără remușcare și gata.

| Inferno a răspuns (pentru J0B0MAT):

"Nu pot să dezvolte sentimente, cel puțin nu atât timp cât programatorii nu pot scrie un cod care să explice sentimentele."

Aproape nimic din ceea ce GPT 4 stie sa faca nu a fost programat de vreun programator. Se numesc proprietati emergente, si rezulta din simpla abilitate a sistemului a dezvolta intuitii corecte despre realitate.

| Parakeets a răspuns (pentru Inferno):

Spui că există un sistem care deja nu mai e introdus/băgat/programat de un uman? Ci ceva ce se dezvoltă singur din propria-i conștiință, ca o ciupercă ce a fost plantată într-un mediu și apoi a evoluat pe cont propriu?
Asta vrei tu să spui?

| J0B0MAT a răspuns (pentru Inferno):

Dacă roboții vor fi în stare să decodifice sentimentele, atunci cred că vor putea face cam orice, să trateze toate bolile, să facă posibilă teleportarea.

| Inferno a răspuns (pentru Parakeets):

Un programator stabileste scopul, recompensa si pedeapsa potrivita. In cazul modelelor largi de limbaj, scopul a fost doar sa prezica urmatorul cuvant cat mai bine. Nimic mai mult.
Iar modul in care reteaua neuronala decide sa se comporte rezulta singur dupa lungi serii de repetari. Este un mecanism similar cu evolutia biologica: sistemele care sunt mai bune sunt prioritizate, si multiplicate.


Imagineaza-ti ca ai un sistem format din mii de neuroni si sinapse, iar modul in care acei neuroni trebuie sa functioneze intre ei este un mister. Nici-un programator nu iti poate spune. Dar prin acest procedeu evolutiv raman doar sistemele care isi dezvolta conexiunea optima pentru a duce la bun sfarsit task-ul.

https://www.youtube.com/......tps?/watch

| Inferno a răspuns (pentru J0B0MAT):

Realmente, dezvoltarea sentimentelor este complet irelevanta pentru ca sistemul sa poata trata boli sau sa faca orice altceva.
Trebuie doar un sistem care sa fie rational, care sa poata urmareasca firul logic al problemelor.
Si deja GPT 4 este rational.
Cat de rational poate fi, este intrebarea. Si nu avem motive sa credem ca limita ar fi nivelul uman.

| Parakeets a răspuns (pentru Inferno):

Parcă regret că m-am băgat în conversație și am întrebat ceva legat de acest subiect.
N-am priceput nimic din ce ai spus tu pe aici. laughing)
Evident că vina nu e a ta, tu doar ți-ai făcut datoria de a răspunde unui prost laughing) dar prostul e prea prost ca să priceapă ceva legat de domeniul ăsta. laughing) Chiar nu pricep tehnologia și IT ul ăsta. Ce să mai spun de robotică. Însă conversația voastră toată, m-a fascinat evident. Ca și când eu pământeanul muritor, aș viziona un film cu extratereștri și mă minunez la ce viață diferită, față de a mea, duc extratereștrii ăștia. laughing)
Cam așa sunteți voi cei cu robotica, tehnica și tehnologia pentru mine. happy
Niște mici extratereștri. happy

| Inferno a răspuns (pentru Parakeets):

Spre exemplu, daca vrei sa creezi un program care stie sa joace Super Mario nu trebuie sa scrii tu programul efectiv.
Poti sa creezi un algoritm neuroevolutiv.

Practic generezi 100 de modele care nu fac decat sa apese butoanele random.
Din acele 100 de modele unele vor fi mai bune la joc, iar altele mai proaste. Pur intamplator.

Selectam modelul care este cel mai bun, il multiplicam de alte 100 de ori si introducem si anumite variatii random.
Dintre aceste noi 100 de modele, unele vor fi, pur intamplator, mai bune decat modelul de baza, iar altele chiar mai proaste.
Din nou, alegem acel model care este cel mai bun.

Mai facem 100 de copii dupa acest ultim model si inseram cateva variatii aleatorii.
Repetand procedeul de nenumarate ori vom obtine un model care stie sa joace Super Mario, fara ca noi sa fi programat absolut nimic.

Tot ce am programat a fost criteriile dupa care selectam modelul cel mai bun.

| Parakeets a răspuns (pentru Inferno):

Jesus Christ!
Acum pricep. E un fel de BigBang și creațiunea asta, un BigBang electronic și robotic. Maica Domnului, unde am ajuns cu nebunia asta.
Și din ce mai spui, se aplică deci și o selecție naturală, mă rog, tot robotică/tehnologică. Se aleg și multiplică doar acelea cele mai bune tipare. happy

Mulțumesc de reexplicare. happy Acum și prostul o priceput. Dar s-a și înfiorat de ceea ce a ajuns inteligența artificială azi. Dar și mai mult de ceea ce ar putea să ajungă mâine.

| StoicAnalysis a răspuns:

Daca stai sa te gandesti, majoritatea emotiilor sunt pe baza de algoritmi ca diverse mecanisme de aparare. Frica e pentru protectie, iubirea/pasiunea e pentru evolutie si calitatea buna a vietii, curajul pentru inovatie, etc... Nu ar fi exclus sa avem o inteligenta artificiala care sa dezvolte aceste emotii, din moment ce inteligenta artificiala functioneaza in mare parte pe algoritmi.

| MrAM a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Ai anumiți senzori sa inlocuiasca organele de simț gen presiune, miros, etc. AI bazat pe self learning si ai rezolvat problema.

| ALM2000RO a răspuns:

Nu cred în posibilitatea asta.

| MrAM a răspuns:

Mai avem ceva drum de parcurs pana ai-ul se va dezvolta avand constiința/sentimente, probabil urmatoarea suta de ani. Cat despre cuceritul lumii, foarte pronabil si asta daca nu luam masurile necesare. Elon Musk a abordat subiectul in cateva din interviurile sale, drept urmare a fondat Neurolink-ul.

| StimabiluI a răspuns:

Nu cred că roboții vor ajunge să dezvolte sentimente umane cu adevărat, cel mult le vor mima ca rezultat al programării.
În Japonia există de zeci de ani căței roboți care afișează diferite sentimente prin schimbarea culorii unor beculețe încorporate, dar evident că aceste mașini nu au propriile sentimente, ci răspunsurile lor sunt dicate de niște algoritmi destul de simpli.
https://youtu.be/DHY5kpGTsDE?feature=shared
Pentru ca un robot să aibă sentimente, ar trebui să poată cunoaște ce este plăcerea, satisfacția sau suferința, iar deocamdată nu știm cum am putea face niște circuite din siliciu să simtă aceste lucruri.

| sabin89 a răspuns (pentru StimabiluI):

Păi siliciul este și el un element din natură. Și nu spunem noi uneori că "natura întreagă suferă" din cauza poluării, a exploatărilor iraționale sau a altor cauze? Iar siliciu sărmanul, ca parte din natură, poate suferă și el; sau se bucură, după caz.

| antonioger a răspuns:

Sentimentele umane sunt educate, adica in timpul copilariei, care dureaza aproape 20 de ani, esti educat sentimental urmand sa ramai cu ele. Deci poate intr-un timp mai scurt datorita faptului ca viteza de procesare a informatiei e mai mare, inteligenta artificiala poate dezvolta sentimente daca este educata in acest sens. Si DA, inteligenta artificiala este de speriat, poate depasi cu mult omenirea.