| Alphawolf a întrebat:

Credeti ca religia este sursa moralitatii? Argumente!

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca e sursa mortalitatii, dupa cum se omoara lumea pe aici si de-a lungul istoriei, in general.
In alta ordine de idei, moralitatea si limitele ei tin de structura interioara a fiecaruia, de educatie si de mediul social din care provine si in care traieste. E o pura coincidenta faptul ca intre cele zece porunci e si cea cu "Sa nu ucizi". Nu de aceea nu ucid, ci din alte considerente morale care nu tin de religie.

6 răspunsuri:
Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

Moralitate si reiligie? Sa intrebam preotii pedofili.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da. dar si a mortalitatii.ca dupa stiinta am trai mult. dar dupa religie, vesnic. dar vom muri, fizic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ei, pe dracu'! Ar fi trebuit sa existe doar tablele cu cele 10 porunci si atat, fara slujbe in biserici si alte idiotenii. Cine respecta poruncile, bine, cine nu, problema lui. Biserica trateaza oamenii ca pe niste dobitoci. De ce nu s-a scris biblia aia in asa fel incat sa pripceapa si cel din fundul pamantului? Este cea mai proasta carte pe care am citit-o! Religia a dus intotdeauna la delasarea omului. Omului, ii este mai usor sa spuna "doamne-ajuta", decat sa-si puna mintea la contributie. Deci, NU, religia nu este sursa moralitatii.

| daddy a răspuns:

Sa luam islamul, o religie ca oricare alta nu?

mi-am incheiat pledoaria

| AGGA a răspuns:

Religia nu a existat din totdeauna, inainte era doar credinta si ateismul, religia ne-am facut-o noi si am primit-o poate din generatie in generatie sau am ales-o pe parcursul vietii in functie de convingerile noastre deci eu nu cred ca religia este sursa moralitatii, mai degraba credinta este sursa moralitatii, iar credinta sa vina din inima si sa dezvolte caracterul intr-un mod pozitiv de asemenea moralitatea este construita si de educatie, anturaj, parintii, etc.

| syme a răspuns:

Sigur religia nu este sursa moralitatii. Religia este in general inventia omului, pe cand moralitatea nu.
Noi nu am inventat ca "nu trebuie sa torturam copii de 5 ani pentru propria noastra placere" - pur si simplu vedem ca este adevarat ca nu trebuie sa-i torturam.
Insa am inventat o sumedenie de religii.
Legea morala in schimb nu-si poate avea sursa intr-o lume naturalista (implicata de ateism). Daca religia nu este sursa moralitatii, ateismul este mai mult de atat: este desfiintarea absoluta a moralitatii (asta daca este sa fim consistenti cu ateismul).
Din fericire insa, inca nu am auzit de vreun om consistent cu ateismul in ce priveste sfera moralitatii. Si acesta este un motiv pentru care ateii trebuiesc felicitati (si un motiv de a le aminti ca stau pe o alta fundatie decat cred - tocmai pe fundatia pe care o neaga).