Întrebare recomandată | mihaituneup a întrebat:

Credeti ca religia ne afecteaza capacitatea de a gandi?
Argumentati.

Răspuns Câştigător
| sticla09 a răspuns:

Nici nu iti da voie sa gandesti in primul rand, din moment ce urmezi un tipar anume. uita-te la femeia aia emas de exemplu, o vezi tu pe ea sa aiba o judecata proprie, creata si dezvoltata de ea? nu, ea pentru orice raspuns da copy paste la niste pasaje\citate dintr-o biblie virtuala sau eu stiu de pe unde...
cand ajungi sa-ti inlocuiesti creierul, anuland capacitatea lui, cu invataturile unor primitivi, inseamna ca traiesti degeaba. sigur, este bine sa pleci urechea la ce spun altii dar niciodata sa nu te ghidezi intru totul dupa ei.

| MMAV a răspuns (pentru sticla09):

Dar tu crezi ca ceva te poate determina sa faci sau sa gandesti altfel? Oare daca nu ia religia in seama nu te vei gandi si tu la aceleasi aspecte, mai devreme sau mai tarziu. Religia e buna dar nu cand crezi in ea orb, iar tot religia e rea daca o ia asa ca pe un fel de program in viata uneori e bine sa faci si greseli altfel nu poti invata dar ai grija ca acele greseli sa poata fi remidiate!

41 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Da. Religia are tendinţa să-l încătuşeze pe om în prejudecăţi şi superstiţii şi să-l împiedice să gândească, să-şi pună întrebări şi să răspundă sincer, conform realităţii, iar pe unii îi transformă în sălbatici violenţi şi ignoranţi.

- http://i.imgur.com/19hlOoo.png
- http://www.tpu.ro/......ttp-youtu/

| sticla09 a răspuns (pentru NOname):

Citeste mini articolul asta, e de ras si de plans in acelasi timp :))
http://www.crimetime.ro/......haiti.html

| NOname a răspuns (pentru sticla09):

Clar, religia tâmpeşte.

- http://youtu.be/TO9AvzXvw4o
- http://youtu.be/TYp9imWL_l4

| Angel0 a răspuns:

Mai ales in cazul ateilor.
Ei par sa fie cei mai afectati.



| mihaituneup explică (pentru Angel0):

Ce te face sa crezi ca atei nu sunt cu capul pe umeri cand nu cred in nimic?

| Inferno a răspuns:

Nu, afecteaza modul de a gandi, nu capacitatea. Convingerea religioasa nu poate afecta IQ-ul, ca daca ar fi asa, am adera toti la religia care ne creste cel mai mult IQ-ul, respectiv non-religia.

| SaveTheNature a răspuns:

Depinde de religie. Depinde de om.
Nu poti generaliza nimic, nu poti concluziona nimic.
1.Eu pot doar asa: In general multi oameni cand constata ca sunt destepti, isi dau seama si mai tare cat de destepti sunt daca pe deasupra mai sunt si atei.
2. Exista oameni religiosi foarte destepti, si atei foarte prosti.
3.In ortodoxie, se pupa moaste, tablouri, se tin traditii si superstitii vechi si penibile. In catolicism - foarte putin spre deloc.
4. In general protestantii(adventistii, penticostalii, baptistii etc) sunt mai educati, si mai normali decat indoctrinatii pe stil vechi.
5 Religia alaturi de credinta te poate insa si desavarsi, daca o intelegi, tu ca om si nu membru al bisericii, daca o intelegi pe deplin religia te poate face OM.

| Musique a răspuns:

Personal cu mă afectează cu nimic religia.Eu nu trăiesc după legile nimănui.

| andrei a răspuns:

Germanilor le-a fost bagata in cap ideea conform careia au pierdut primul razboi mondial din cauza evreilor. restul e istorie.

| LordBolton a răspuns (pentru andrei):

Aha deci banuiala mea este confirmata : ) deci religia te limiteaza priviti teroristii musulmani cat de inteligenti sunt sa omoare in numele lui Alah

| relian a răspuns (pentru andrei):

Cine ti-a spus povestea asta? Germanilor nu lea palcut niciodata leprele si cei care trag chiulul.Restu este poveste nu istorie

| andrei a răspuns (pentru LordBolton):

Stai ca nu am inteles. Ce vrei sa spui?

| LordBolton a răspuns (pentru andrei):

Biserica iti baga in cap ideea ca trebuie sa crezi fara sa cercetezi(asta se aplica si in cazul cu pamantul si multor oameni le era frica sa navigheza prea mult sa nu cada de pe pamant)

| relian a răspuns:

Religia afecteaza capaciteta dea gindi a omului. Unia fac confuzie ori inteleg cu totul altceva din intrebarea ta.Intrebarea cred ca se refera la om in general. Daca da atunci da ne afecteaza.Asa daca intelegem altceva atunci putem spune ca pe unia nu, ca eu zice cineva sint ateu asa ca ma lasa rece.Dar tu ai intrebat pentru om in ansamblu daca il afecteaza.Pai normal cal afecteaza odata ce relgia te tine inchis.Dzeu a facut si Dzeu a dres si aia e tot ce trebuie sa stii. Daca am fi fost toti asa si acum am fi locuit in pesteri si cu Frunze de banan dupa caz in jur, asta daca ai fi stiut sa le folosesti si pe alea.Te nasti intr-o fam de religiosi da? Si nu mai exista nimeni pe planeta.Tu crezi ca ei avea masini, avioane etc? Nu vei avea nimic pentru ca religia iti spune totul siti dicteaza tot ce trebuie sa faci.Adica religia este un cod de legi dupa care uni oameni sau ghidat sau le-au bagat sa poate manevra pe altii, deci legi gresite. Poate cindva erau bune la nivelul lor la explicatiile de atunci, insa astazi sint depasite total.

| Mădă0611 a răspuns:

Da, multi teisti nu isi mai pun intrebari, "e pacat sa ai indoieli", asa ca boala e urmare fireasca a pacatului (teoretic ar trebui sa nu mearga la vreun doctor sau sa ceara ajutorul unui om, sa-i vedem cati se pot vindeca), cerul ca nivel solid exista, norii sunt solizi, in centrul Pamantului e iadul, bolnavii de schizofrenie sunt posedati, hai sa-i chinuim sa iasa dracii din ei, s.a.m.d.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Mai degraba filosofia pe TPU ne afecteaza capacitatea de a gandi. Ne credem toti filosofi greci cand de fapt... NU SUNTEM!

| mihaituneup explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Toti putem fi FILOSOFI daca ne punem mintea la contributie, dar mai bine preferam sa stam pe facebook si sa bem cola...

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru mihaituneup):

Nu putem, ca nu avem studii de specialitate (facultatea de filosofie). La fotbal, politica si filosofie se ''pricepe'' si nea Gheorghe de la crasma.
Mergand pe mentalitatea ta, am putea fi si medici sau ingineri proiectanti daca ne-am pune mintea la contributie, fara a avea neaparat studii de specialitate.

| mihaituneup explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Filozofia este o modalitate de gândire și investigare, formată dintr-un ansamblu de noțiuni și idei, care tinde să cunoască și să înțeleagă sensul existenței sub aspectele sale cele mai generale, o concepție generală despre lume și viață.

Cum oameni din egiptul antic si-au pus mintea la contributie si au facut ceva semnificativ far studii de specialitate, de ce noi sa nu puteam face ceva?
Mai bine ne folosim creierul sa dam like-uri pe FB si sa bem cola...

| Duucu a răspuns:

Depinde(vorbesc de comportament), dacă ești fanatic te afectează, dacă nu, nu e mare diferența între tine și un ateu.

| Exilee a răspuns:

In cazul meu, NU.

| Exilee a răspuns:

Stai asa, ca n-am terminat. Ce intelegitu prin "modul de gandi". Sa studiem toate cazurile. DUpa mine, ar fi ca daca exista religia, inseamna ca mi-ar afecta modul de a gandi demonstratia ca formula cercului este piR^2? Sau ca mi-ar afecta modul de rezolvare afland ca 1 proton de masa m accelerat la energia de 1 MeV, ciocneste un nucleu de Al si ricoseaza sub un anumit unghi si trebuie sa aflu viteza particulei dupa ciocnire? Asta vrei sa spui? Este absurd afirmatia ta. La fel de bine pot si eu sa afirm ca ciocolata / ochelarii -in general un obiect X- imia afecteaza modul de a gandi.

| mihaituneup explică (pentru Exilee):

Sa-ti dau un simplu exemplu...
daca ma duc acum si intreb un om de 50 de ani cu conexiune la internet "cum se fomeaza ploaia?" el imi va raspund "dumnezeu face sa ploaie "... la asta ma refeream...

| ErrorFound a răspuns:

Da. Atata timp cat iti baga in cap o idee fixa care nu corespunde realitatii, te afecteaza.

| LordBolton a răspuns:

Acum 1000 de ani iserica obliga oamenii sa creada ca pamantul este plat... trageti singuri concluzii

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia=Manipulare

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia e ceva ce am nascocit fiecare neam, fiecare rasa de oameni care au opinii total diferite despre credinta se bat cap in cap si se hulesc, Religia afecteaza capacitatea de a gandi, dar nu si credinta, credinta ca nu suntem singuri ci ca avem un Creator, nu cum il descriu oamenii religiosi, ci un Creator puternic pe care noi nu il putem patrunde si nici ceea ce a facut El, dar care ne poate calauzi pasii daca credem in el, energia pozitiva despre care tot vorbesc psihologii, fenomenele naturii pe care oamenii de stiinta nu le pot explica, boli vindecate in mod miraculos, constiinta care zace in fiecare din noi aceasta e credinta, ca o forta nevazuta e cu noi mereu daca o chemam si primim in viata noasta, si daca nu mergem pe principuil ca suntem de capul nostru, asta e credinta nu ce inventeaza omul pe baza religiei.

| RandyMarsh a răspuns:

Nu a tuturor, poate doar a celor care cred inca in asa ceva.Religia,preotii si biserica sunt doar niste escrocherii.S-a demonstrat de-a lungul anului ce este religia.
Dar.....mai sunt si cei care cred cu adevarat in religie, si nimeni nu le poate schimba gandirea.
Religia nu iti permite sa evoluezi, deoarece tu crezi si iti doresti ceva de la cineava(adica Dumnezeu), nu incerci sa faci tot posibilul sa obtii acel lucru prin propria ta vointa.
Sper ca in viitor oamenii sa isi dea seama ca nu pot obtine ceva doar prin credinta ca Dumnezeu le va da acel lucru, ca au facut ei ceva bun.

| Athée a răspuns:

Religia e doar o modalitate de control in masa.

| Aimèeeee a răspuns:

Da!
In primul rand, persoanele care cred in Dumnezeu au acea frica de El si nu recurg la fapte rele.
In al doilea rand, cand mergem la biserica preotul tine tot felul de predici si cred ca multe persoane asculta si tin cont de ele.
Exista si persoane individualiste si influentabile.
Deci, da! Religia ne poate afecta gandirea.

| Pisicanazdravana a răspuns:

Nu cred

| Danny_Danny_Ungureanu_1970 a răspuns:

Nu...din contra.religia chiar te pune pa ganduri

| mihaituneup explică (pentru Danny_Danny_Ungureanu_1970):

Da-mi un exemplu.

| Danny_Danny_Ungureanu_1970 a răspuns (pentru Danny_Danny_Ungureanu_1970):

Sectantii fanatici...e un argument destul de bun

| geohandmade a răspuns:

Da. O limiteaza

| lungumihai69 a răspuns:

Da tot ce e mult s-i fortat sa o faci dauneaza gandiri dar e foarte bine sa te rogi s-i pe scurt sant multe categori de religie care se bat cap in cap s-i nu mai intelegi nimic esenta e sa crezi in dumnezeu nu in religie o zi buna

| killmereb a răspuns:

Religia te limiteaza. Traiesti toata viata dupa anumite reguli, te simti vinovat cand gresesti. Cred ca este putin frustrant sa incerci toata viata sa te faci placut cuiva. Si doresti cu ardoare sa te iubeasca si sa te accepte, intelegi unde vreau sa ajung.

| MMAV a răspuns:

Religia dupa parerea mea nu ne poate afecta capacitatea (psihologica) de a gandi logic, ci din contra o stimuleaza!
Argumentez doar ca prin religie s-au rezolvat multe in istorie si s-au scris multe lucruri practice si astazi, doar ca de la religie sa nu se ajunga la fundamentalism sau la extremism religios!
Daca nu se ajunge la extremism religios atunci nu putem vorbi despre afectarea capacitatii logice!

| mihaituneup explică (pentru MMAV):

Da-mi un exemplu in care religia a contribuit la o importanta descoperire.

| AliceMaria1 a răspuns:

Dupa parerea mea nu deoarece fiecare om atunci cand ia o decizie (si nu numai )apeleaza la ratiune, gandire, constiinta.Fiecare persoana este libera sa creada in ceea ce doreste si sa faca ceea ce considera suferind consecintele.happy Cu toate ca noi atunci cand ne nastem nu ne alegem religia(in majoritatea cazulior) suntem liberi sa credem in ceea ce dorim.Intr-adevar,probabil ca o persoana care doreste sa faca un anumit lucru dar nu ii perimite religia nu il va face.(bineinteles daca crede in cevea)
Este doar parerea mea.happy