| brosu a întrebat:

Credeţi că religia şi credinţa sunt acelaşi lucru?

Răspuns Câştigător
| Zenithf a răspuns:

Nu sunt acelasi lucru, si oricat s-ar spune despre acestea poate fi rezumat astfel: religiile pornesc razboaie, credinta impaca oamenii

13 răspunsuri:
| allleeeee a răspuns:

Sunt mai multe religii, dar toti au credinta indiferent de religie!

| TipulVerde a răspuns:

Nicidecum. Religia este o mare porcarie. In general religia reprezinta prostie si manipulare. Credinta e altceva. Nu am putea trai fara credinta. Nu suntem atat de mari si tari incat sa stim. Asa ca trebuie sa credem.

| Munchkin a răspuns:

Categoric NU. Nu ma apuc acum sa explic de ce, pentru ca mi-ar lua cel putin cateva ore, o sa zic pe scurt. Religia este un mijloc de manipulare a omului, pe cand credinta este cu totul si cu totul altceva. De exemplu, in evul mediu, in Anglia, oamenii erau impartiti in protestanti si catolici. Sute de protestanti au fost torturati si omorati deoarece catolicismul era vazut ca "adevarata religie" si orice altceva nu insemna credinta, cu toate ca si protestantii credeau in acelasi Dumnezeu.
Religia omoara...credinta pastreaza sufletul viu.

| Fuck Googăl. Ask me! a răspuns:

De religie te obligi sa faci ce spune, dar credinta e ceea ce e in tine, ce crezi tu cu adevarat. Pup.

| Danny_4297 a răspuns:

Bine inteles ca NU. Toti credem in Dumnezeu, dar nu toti avem aceeasi religie.

| JeSa a răspuns:

Colegu' nu, cele două diferă. Religia ia multe forme şi este greu să o defineşti într-un mod în care respectă diferitele tipuri (ex. supranaturalismul, animismul, teismul, politeismul, moneteismul şi/sau idealismul transcendent). Iar credinţa, cu toate că e pusă în mod frecvent în contrast cu cunoaşterea, ea se rezumă la ceea ce crede un individ, în parte, adică cu referire la acea ''convingere fermă fără genul obişnuit de dovezi''; chiar ne putem da seama şi după definiţia acesteea, cam ce-ar dori să ne transmită.

| cristi202 a răspuns:

De credinta te izbesti la tot pasul. Sigur nu ai vazut sa zicem New York-ul. Dar crezi ca exista un asemenea loc pentru ca ai vazut poze, imagini, filme cu el, sau ai auzit de la altii care au fost pe acolo. Tu nu l-ai vazut, dar crezi ca el exista. Iti spun eu cu siguranta ca la fel e cu peste 90% din ceea ce sti. Cunosti prea putine lucruri pe care le-ai vazut tu cu ochi tai in comparatie cu cele pe care trebuie sa le crezi ca exista. Daca te-ai multumi doar cu ce ai vazut, necrezind celelalte, ar trebui sa te multumesti cu prea putin. Si mai e un aspect al credintei: relatiile umane se bazeaza f mult pe credinta, mai bine zis pe incredere. Cind incepi sa cunosti un om, crezi ca este ceea ce este, si abia mai apoi realizezi, vazindu-l cum reactioneaza in imprejurarile vietii, iti dai seama de ce fel de om e, si nu poti sa ai o relatie serioasa cu cineva daca nu investesti un capital serios de incredere in acea relatie. Altfel, te inchizi in tine insuti fata de acea persoana. Si la fel e si cu cel de-al treilea aspect al credintei, credinta fata de Dumnezeu, care e si cea mai importanta. Ateii zic ca nu il poti gasi pe Dumnezeu. Dar tocmai credinta e instrumentul cu care Il poti vedea, iar ei tocmai acest instrument il dau la o parte. Nu poti sa Il "vezi" pe Dumnezeu daca nu crezi. Tot asa cum nu poti sa te apropii de un om in care nu poti avea incredere. Instinctiv te inchizi si nu vrei sa ai de-a face cu el, vrei sa il ti la distanta. La fel si la Dumnezeu, nu te poti apropia, daca nu o faci cu o farima de credinta. Si mai ales ca Biblia spune ca "fara credinta e cu neputinta sa Ii fim placuti Lui".
Spre deosebire de credinta, religia e doar incercarea, sau mai bine zis incercarile omului de a se apropia de Dumnezeu. Cind vorbesti de religie, te axezi mai mult pe anumite tipare de invatatura, pe anumite reguli, pe anumite ritualuri, pe care omul trebuie sa le faca, pentru a atinge divinitatea. E o diferenta colosala fata de credinta, caci credinta, adevarata credinta presupune o relatie cu divinitatea, o relatie in care nu doar omul e implicat, ci ambele parti sunt implicate, atit omul, cit si Dumnezeu. Eu consider ca sunt un credincios, si au fost extraordinare primele momente in care am putut vedea aceasta relatie venita de pe urma credintei, de pe urma careia Dumnezeu a inceput sa se implice in viata mea. E extraordinar cind El face acest lucru in viata unui om si acel om vede acest lucru. Acel om niciodata nu va mai avea dubii ca Dumnezeu nu ar exista. La religie in schimb, trebuie sa te multumesti doar cu ce face omul pentru Dumnezeu. Atit.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia este o forma de manifestare a unei credinte la un anumit popor care are mai multe lucruri in comun. Religia nu poate exista fara credinta (ar fi ca o stiinta exacta, dar care, nu are unitati de masura), pe cand credinta poate exista si fara religie. Sa fiti iubiti!

| Hombre a răspuns:

Credinta in Dumnezeu la noi crestini isi are izvorul in biblie care este baza religiei care din religie mai departe a dezvoltat credinta. Nu inteleg de ce unii pe aici le pun in paralelism (si sunt credinciosi) pai daca dai la o parte religia dai si biblia si atunci intreb credinciosii in ce credeti de fapt? Poate ma lamuresti tu @JeSsYkA.

| Arthur a răspuns:

Religia este supusă credinţei personale sau de grup. Aceasta este graduală în funcţie de cât de implicat este acel credincios. Indiferent de religie, aşa cum a spus şi @Jessyka, adepţii acelei religii în funcţie de personalitatea fiecăruia, de felul mai lejer sau mai strict în care priveşte acesta, felul în care trebuie să se achite de obligaţiile religioase. Din această cauză au apărut în cadrul diferitor religii credincioşii ultra şi credincioşii de duminică.
@hombre chiar în cadrul religiei ortodoxe avem ultraortodoxii şi credincioşii de duminică, adică cei care au tangenţe rarisime cu Biserica. Între ei se află masa mare a credincioşilor care sunt practicanţii de zi cu zi a respectivei religii. Acelaşi lucru se întâmplă şi la mahomedani, teroriştii sinucigaşi fiind recrutaţi dintre extremişti, masa mare a practicanţilor acestei religii fiind în general toleranţi faţă de alte religii.
Credinţa nu este apanajul strict al creştinilor. Credinţă au toţi cei care cred în ceva. Strict laic eu aş putea spune că, cred în prietena mea.

| Parintele a răspuns:

Religia este un instrument agresiv prin care se inoculeaza persoanelor fara aparare credinta in diverse forme spirituale a caror existenta nu poate fi dovedita.

| brosu explică:

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi răspuns la întrebarea mea. Cu o singura excepţie toate răspunsurile au fost pertinente. Mi-ar fi plăcut să nu nasc diferende cu această intrebare, dar este posibil ca hombre@ să fi avut o scăpare şi nu a fost rea intenţie. Se poate întâmpla oricui.
L-am ales câştigător pe Zenithf pentru că a fost foarte scurt şi la obiect, a avut răspunsul pe care îl aşteptam.
E posibil ca lumea să fie mai bună dacă simplificăm lucrurile, îmi permit să îl citez pe Zenithf... "credinţa împacă oamenii".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia este doar o forma de inchinare bazata pe traditii si obiceiuri.
Credinta : " Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile cari nu se văd. " Evrei 11:1