anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Credeti ca se pot scrie lucrari de popularizare a matematicii? Asta apropo de "popularizarea stiintei", matematica fiind o stiinta. Cand spun popularizare, ma gandesc ca lucrurile sa fie prezentate pe intelesul "omului de pe strada", a cetateanului cu preocupari de stiinta medii si de rabdare medie. Adica sa se foloseasca cuvinte in locul inhibantelor formule si simboluri. S-ar putea? Ce ziceti? Un geograf isi poate descrie observatiile lui in cuvinte; la fel si un biolog. Chiar si un fizician isi poate prezenta rezultatele (multe dintre ele) in cuvinte, iar semnificatiile rezultatelor pot fi formulate intr-o limba naturala. Matematica insa pare a fi o alta limba. Succesele astronauticii sau astronomiei, de exemplu, trec repede de la laboratoare sau centre de cercetare in ziare si reviste. Nu prea gasim insa intr-un ziar, fie el si cu preocupari stiintifice, un anunt despre o teorema matematica sau despre un rezultat de algebra liniara.
In aceste conditii, cum ar putea arata o lucrare (o carte) de popularizare a matematicii? Ce parere aveti? Cu mici probleme, de genul celei prezentate de mine mai jos, cu cele doua pahare, sau cum?

Răspuns Câştigător
| Dreamer a răspuns:

Ar fi frumos ce vrei tu daca ar putea fi si realizabil, matematica din pacate este cea mai exacta stiinta pe care o cunoastem. Asadar, nu ar fi greu sa-i explici unui pusti de 12 ani logica din spatele teoriei relativitatii, dar imposibil sa-i descrii matematica din spatele acesteia pe intelesul lui. Matematica este exact ca muzica, ori ai tendinte spre asa ceva, ori o inveti de-ti sar capacele.

,, Nu prea gasim insa intr-un ziar, fie el si cu preocupari stiintifice, un anunt despre o teorema matematica sau despre un rezultat de algebra liniara'' - da, pentru ca nu ai mai avea tiraj îndeajunswinking

11 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Matematica in cuvinte... Probabil cosmarul si celor mai mari matematicieni.

| RAY a răspuns:

Eu m-as bucura daca ar fi promovata stiinta in mod distractiv

| Radu284 a răspuns:

Eu as citi asa ceva. Mie nu imi place matematica pentru ca:

1. E plina de simboluri (ma doare capul cand vad un sigma, desi stiu ce reprezinta)
2. Nu se dau exemple, la ce ar fi utila. De exemplu, de ce dracu ar trebui sa stiu eu de numere complexe? Unde si la ce se folosesc in practica? Si ce faci daca iti da ca rezultat la "Cate mere are Ana?" ceva de genul 5i mere?
3. Se trece de la: Deci am demonstrat ca 1+1=2, rezulta ca integrala blah blah are ca rezultat whatever numar. WTF! As vrea ceva pas cu pas.

Daca faci ceva de genul, ia-o de la inceput, de la aritmetica, nu de la algebra naspa.

| sabin89 a răspuns (pentru Radu284):

Bine punctat... Spui insa ca nu iti place matematica; dar, daca bine imi aduc aminte, nu esti deloc strain de ea.
Mie imi plac indeosebi subiecte aflate la interferenta matematicii cu "restul", subiecte si rezultate cu implicatii dincolo de matematica, unele din ele avand de-a face cu tema (reconfortanta pentru "umanisti") a existentei limitelor matematicii. Matematica, sa fim seriosi, nu poate chiar tot.

| Radu284 a răspuns (pentru sabin89):

Sunt programator, deci mai am de a face cu matematica, insa doar ma folosesc de ea cand am nevoie. Nu prea imi place insa, si ma chinui cu ea destul de des big grin

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Oh, da, si daca ai obtine asta crezi ca devin toti savanti?

Oamenii au inclinatii si cu asta basta!

Cel mai simplu e sa te gandesti la viata de cuplu, cu sotia care nu stie ce preocupari are sotul pe domeniu profesional. Normal ca el va incerca sa-i explice tot ce face cat mai usor, iar ea va intelege sau se va face ca intelege, numai ca sa creada ca-si cunoaste bine sotul, dar in realitate n-o sa-si schimbe si sotia preferintele si o sa vina sa lucreze cot la cot cu sotul. Deci ceea ce vrei tu n-are vreo noima.

Stiinta n-are nevoie sa fie explicata oligofrenilor, ci are nevoie sa fie promovata si atat. Daca si-ar face stiinta cata reclama isi face si Vodafone poate am vedea o lume usor schimbata. Dar n-o sa vezi asta!

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Bun exemlul cu viata de cuplu. Dar observa ca nici eu nu am sugerat ca toata lumea ar trebui sa stie matematica. Am plecat de la ideea ca exista carti (brosuri) de popularizare a stiintei si am intrebat daca s-ar putea aplica asta si pentru matematica.

| pastru009 a răspuns:

Exista carti care au ca scop sa lamureasca anumite fragmente din stiinta. Autorii precum Hawking sau Feynman fac aceasta.

| sabin89 a răspuns (pentru pastru009):

Imi plac si mie "lecturile" lui Feynman (The Feynman lectures on phisics".
Cum spuneam, cu fizica merge mai usor; mai usor de explicat in cuvinte.