anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Credeti ca Suedia are legi mai bune decat Romania si care se aplica? moralitatea deriva din frica fata de legi?

8 răspunsuri:
| Emma30555 a răspuns:

Eu cred ca moralitatea deriva din educatie, viata echilibrata si sanatoasa in copilarie, legea te opeste sa actionezi impulsiv mai degraba

| RAY a răspuns (pentru Emma30555):

Crezi ca multi din ro nu au avut viata echilibrata si sanatoasa in copilarie?

| Emma30555 a răspuns (pentru RAY):

In România sunt destui oameni morali, dar sunt mulți care au probleme financiare, care pleacă prin alte tari, nu au timp sa se ocupe de copiii lor, dacă nu au bani sunt nemulțumiți în general și de aici unii o iau pe drumuri greșite. Tu la ce te referi când spui imorali? Ca trec pe rosu, ca sunt agresivi verbal ca nu respecta legile?

| TristanTzara a răspuns:

Partea asta cu "pedeapsa" are două părți: pedeapsă și reabilitare.

Pedeapsă atunci când criminalul știe ce face, ba chiar își face calcule de genul "dacă o omor pe mătușa iau moștenire un gazilion de lei și maxim 15 de ani de închisoare, zic că merită!" Aici pedeapsa trebuie făcută mare astfel încât criminalul să nu iasă pe plus. Din păcate există și crime făcute inteligent, o gramada din crimele de coruptie, fura o gramada de bani si sta dupa gratii doi ani. În cazul ăsta pedeapsa trebuie facută în așa fel încât criminalul să se teamă de ea.

Mai există și crime făcute complet irațional, multe omucideri sunt așa, o ceartă care la nervi evolează în crimă. Sau infractorii au gândirea scurtă, nu văd consecințele, nu le pasă de alții etc. În cazul ăsta criminalul poate fi reabilitat, învățat să se controleze și cum să fiw un membru responsabil al societății.

Suedia face o treabă bună în ceea cw privește reabilitarea, tratează deținuții ca oameni nu-i înghesuie câte 7 într-o încăpere. Dar criminalii de profesie pot expluata acest sistem, cu era Andres Breivik să-l expluateze pe cel norvegian.

Noi face o treabă mai bună în privința... a nimic. Nici pedepse dure n-avem, nu se tem criminalii de închisoare, se duc acolo și învață trucuri noi de la alții mai experimentați ca ei. Atâta că unii trăiesc în condiții mizere, dar și ei că nu e prin design. Iar reabilitare, fac pe minus, devin mai criminali.

| RAY a răspuns (pentru TristanTzara):

Nu asta era intrebarea si moralitatea deriva din frica?

| TristanTzara a răspuns (pentru RAY):

Nu știu dacă vrei să spui chiar moralitate sau "a fi un cetățean responsabil ce respectă legea". În ceea ce privește moralitatea, nu văd nicio legătură între ea și lege, în anumite sisteme să încalci anumite legi ar putea fi văzut ca o acțiune foarte morală--deci chiar nu știu dacă chiar am putea găsi o legătură între ea și lege.

În ceea ce privește responsabilitatea unui cetățean și cum respectă el legea sau nu: Cred că Emma30555 are dreptate când pune mai mult responsabilitatea mai mult pe educație. Majoritatea copiilor de la noi au experiență cu autoritatea (care în primele lor cazuri sunt profesorii și parinții) foarte proastă. Marea majoritate a profesorilor, în special cei din gimnaziu, nu au o pregătire foarte bună în psihologia copiilor. De cele mai multe ori se recurge la înfricoșarea copiilor de pedeapsă și autoritatea profesorilor vine din faptul că au poziția de autoritate și pot să aplice pedeapsa. Din păcate așa fac și mulți părinți în special cei din clasele sociale mai de jos.

Nu știu cum se face educația în Suedia, dar știu cum se face în Spania, un sistem în care am învățat pentru câțiva ani. Aveam numerose discuți cu "El tutor" (dirigintele, practic) cu privință la anumite evenimente sociale, iar când greșeam, regulile ne erau explicate. O asemenea abordare, e una foarte bună căci face elevul să înțeleagă că regulile au scopul lor, nu sunt arbitrare, și totul e la locul lui.

Bănuiesc că aceste aspecte ale educației sunt originea multora cetățenii noștri care vor să fenteze lege, căci o văd ca ceva complet arbitrar și nu se identifică deloc cu sistemul care a produs-o. Ca să numai vorbim cum sunt tratați la noi delicvenții juvenili (copii care pot deveni criminali în timp), expresia "de familie bună" spune tot. Așadar aceștia nu se integrează aproape niciodată, ba chiar din ce aud de la figurile de autoritate, se percep ca natural în opoziție cu orice sistem existent, iar în timp orice încălcare a legii e ceva normal căci legea oricum nu e făcută pentru ei.

| Dragosdoar a răspuns:

Nu stiu mai deloc din legile Suediei,insa in unele aspecte sunt convins ca sunt mai bune ca in Romania, in altele cu siguranta nu. Nu vezi cati refugiati ilegali au acolo? Oameni sunt trasi la raspundere pentru rasism daca reactioneaza cu vehementa la asa ceva. Nu mi ar place sa traiesc acolo, cu tot cu economia lor dezvoltata. Nu zic ca RO e mai ok, dar Suedia nu imi place pe deplin, e o tara plina de neomarxisti ordinari.

| RAY a răspuns (pentru Dragosdoar):

Lasa asta vb de altceva, moralitatea deriva din frica?