| Mariela_1621 a întrebat:

Credeti ca tot ce se petrce in univers se poate atribui determinismului si daca da in ce sens.

9 răspunsuri:
| Marcian a răspuns:

Orice actiune este o reactiune a unuia sau mai multor actiuni care si ele sunt niste reactiuni dar este posibil ca materia si energia sa fie niste piese intr-un joc, este posibil ca legile fizicii sa fie regulile jocului, este posibil ca universul sa fie masa de joc si oricand cineva poate sa schimbe piesele, regulile sau masa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se poate atribui, insa nu determinismului divin, ci celui stiintific.

| andreiyo50 a răspuns:

Ma crezi ca nu stiu ce e ala determinism? poate imi explici si mie intr-un mesaj

| shadovv a răspuns:

Aaa... o sa-ti raspund doar ca viitorul poate fi schimbat de oameni deci daca ai face din nou pamantul exact cum era inainte sunt x% sanse ca in momentul acesta sa fie diferit.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Care determinism? Regional? Universal?

| Alphawolf a răspuns:

Determinismul divin, consider ca este f.foarte putin probabil. O fiinta divina eterna, omnipotenta si omniscienta care nu este conditionata de timp si spatiu, este fara logica si sens, cel putin in viziunea mea.
Determinismul natural are logica daca timpul exista. Infinit inmultit cu zero nu rezulta zero, asfel intr-o infinitate de nimicuri, s-a format ceva, Existenta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Determinismului irecuperabil Rozel. N-am mai auzit asa ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@ Anonimule,
Te cred ca n-ai auzit! N-ai sapat suficient si din pacate Google nu te poate ajuta... Naspa... big grin big grin

| costi a răspuns:

Sigur ca determinismul sta la baza, nici nu s-ar putea altfel. einstein spunea odata ca fara sa creada in determinism nici nu ar fi putut sa faca vreun pas inspre teoria relativitatii.
deseori ce numim noi determinism poarta asa o aura de simplitate, care ar cam trebui sa dispara. ar fi fost bine sa ii raspunzi celui care te-a intrebat de determinism, as fi fost curios sa vad care e punctul tau de vedere. determinismul pentru mine e o chestie f interesanta, pentru ca nu e cel mai usor concept de pe lume de manipulat. sa dau si un exemplu, ca altfel par povestioare cuvintele mele:
ma gandesc la urmatorul model determinist: creierul. apare un gand, imediat creierul se pune in miscare si face conexiuni la nivel neuronal, fiecare neuron determinand prin impuls nervos functionarea unui alt neuron. dar este aceasta transmitere una liniara? nicidecum, impulsul poate sa serpuiasca cum vrea el, in functie de ce gand trebuie realizat la nivel mental in momentul respectiv. asa ca determinismul in acest caz are o structura arborescenta, impulsul se misca pe ramuri, nu pe linii.
daca ne gandim asa si la legile care guverneaza universul, o sa ne dam seama ca determinismul este o imagine greu de tinut in mana, si ca daca nu vad eu legatura dintre evenimentul A si evenimentul B, s-ar putea sa fie pentru ca de la A la B s-au facut inca 15000 de legaturi sub forma arborescenta, ca in creier. asa ca determinismul mi se pare cea mai naturala idee care poata sa ne vina, si ceea ce este numit haos este doar o lipsa de perspectiva globala. hai sa nu numim haos ceea ce inca nu am reusit sa vedem in ansamblu. sa numim determinism si avem mult mai multe sanse de a intelege ce se petrece in jurul nostru. dar un determinism despre care sa stim ca nu e usor descifrabil, si ne solicita toata atentia daca vrem sa cunoastem

Întrebări similare