| alextorres a întrebat:

Credeti ca toti ne nastem cu acelasi IQ si in functie de cunostintele dobandite pe parcurs devenim mai inteligenti sau credeti ca fiecare se naste cu un anume IQ mai mic sau mai mare, in functie de genele mostenite?

15 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Coieficientul IQ este nativ, cunostintele dobandite pe parcurs te face mai cunoscator. Se stie ca cel cu coieficientul IQ mai mare asimileaza mai usor. @Kongeriket gresit total "posibilitatile sunt 64 (adica 64 factorial)". Referindune la posibilitatile de a muta, la prima mutare sunt posibile 20 de mutari, la a doua mutare sunt posibile 29 de mutari. Dupa primele 4 mutari sunt peste 10 000 de posibilitati iar dupa primele 10 mutari sunt posibile aproximativ 17 X 10 la puterea 22 optiuni(nu stiu cum sa folosesc tastatura pentru cifrele mici poate ma ajuta cineva) numarul posibilitatilor pe tabla de sah este imens, 10 la puterea 140.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

IQ = Intelligence quoeficiency = Coeficient de inteligenţă.
Ei bine, coeficientul este moştenit, în sensul că te naşti cu el.
Într-o oarecare măsură, inteligenţa depinde şi de IQ dar nu este unicul factor!
Inteligenţa se şi cultivă, prin educaţie şi, datorită IQ-ului mai mare, prin stimularea inteligenţei (adică prin educaţie şi descoperire), inteligenţa ta devine mai mare.
De aceea cei cu IQ mai mic depun un efort mai mare pentru a ţine pasul cu cei cu IQ mai mare.
Dar, o spun să se înţeleagă în clar: Un IQ mare nu-ţi garantează inteligenţa. Un creier necultivat e totuna cu unul cu IQ submaimuţal.
Salut.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Apache, ştii foarte bine (sau ar trebui să ştii) că dacă eşti bun la şah nu înseamnă că eşti un geniu.
La naiba, n-are decât 64 de pătrăţele iar posibilităţile sunt 64! (adică 64 factorial) astfel că prin exerciţiu şi răbdare, ORICINE poate ajunge bun la şah.
În Rusia anul trecut a câştigat campionatul naţional de şah (ştiut fiind faptul că ruşii mereu au fost tari la şah) un nene cu 4 clase care obişnuia să joace şah cu prietenii în parc.
S-ar putea să ai tu dreptate, până la un punct dar exemplul este irelevant.
Salut.

| Cosmin86 a răspuns (pentru kongeriket):

Serios? 64 factorial?

Esti COMPLET PE LANGA matematica, nu?

| Cosmin86 a răspuns (pentru kongeriket):

Campionatul national l-a castigat Ian Nepomniatch, mare maestru international, cu ELO peste 2700, n-a jucat niciodata in parc.

Apache
| Apache a răspuns:

Totul se dobandeste!
...am vazut pe discovery acum cativa ani! cea mai mare sahista din lume la 12 ani... a ajuns asa fiindca taicasu a invatat-o de mica sa ajunga un geniu!, totul se invata!

| Flav a răspuns:

@kongeriket - Te contrazic. Posibilitatile la sah nu inseamna 64 factorial, pot fi o infinitate. E total eronat ce-ai spus. De altfel, prin exercitiu si rabdare nu oricine poate deveni bun la sah. Unii oameni ajung la un anumit nivel, dupa care se opresc, pur si simplu nu mai pot creste, atat pot. Faptul ca un nene care avea numai 4 clase a castigat titlul de campion national este irelevant, numarul claselor sau studiile facute nu etaleaza gradul de inteligenta al unui om. (exemplu: Vezi cazul Dieter Nisipeanu de la noi, s-a lasat de scoala tocmai pentru. a face sah de performanta; e printre cei mai buni jucatori din lume la ora actuala, a fost si campion european - ma pot lauda c-am jucat fotbal cu el, macar acolo puteam sa-i fac fata.si daca nu, il faultam.laughing )
Personal cred ca, a fi cineva in sah, adica la un nivel super-evoluat, inseamna sa fii un geniu, sa ai ceva nativ. Au fost campioni mondiali la 20 de ani, care au batut maestri internationali ce au jucat sah de-o viata intreaga sau de exemplu, romanul nostru Mihai Suba, care s-a apucat de sah foarte tarziu si-n cativa ani a devenit campion national. Si, ca o paranteza, acel om ce-a jucat in parc cu prietenii dovedeste un talent innascut, fiindca nu i s-au implementat de mic strategii din carti, tactici, combinatii, nu a avut de mic o fundatie teoretica: vezi cazul Bobby Fischer - un campion misterios, un invingator nascut.
Apache intr-adevar a dat un exemplu irelevant, pe langa explicatia data: nimeni nu te poate invata asa de bine pana la 12 ani, fiindca inca n-ai varsta necesara pentru. a percepe unele lucruri. Unele lucruri poate sunt din nastere si imbinate cu munca si seriozitate poti ajunge mare.

| Leocerba a răspuns:

...scuze,raspunsul despre Daria Visanescu e al meu...

| carminaburana43 a răspuns:

Nu nu ne nastem cu acelasi IQ asta e ereditara da din genele mostenite.Desi exista si exceptii.

| NickiMinaj a răspuns:

Fiecare isi are mostenirea genetica ( referitor la IQ), dar toata lumea isi poate stimula bila pentru o mai buna functionare. Cat despre 'mostenirea genetica' cealalta, mi se pare irelevant. Comparatia cu altii nu ajuta pe nimeni, fiecare cu a ma-si. Ce-ar fi daca m-as frustra acum ca nu am aurul lui N. Gutza? Nici el nu are 'valoarea mea' si n-o sa faca niciodata lipo.

| mdany a răspuns:

Buna.Fiecare ne nastem asa cum vrea Dumnezeu.Fie mai iuti fie mai lenti la minte.Insa omul nu are cum sa se nasca cu acelasi IQ, pentru ca IQ se dezvolta in timp, adica tu il imbogatesti cu informatii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Inteligenta e data de la nastere si ramine aceeasi indiferent de cit ne-ar place sa credem ca putem a ne ridica IQ-ul.Nu exista.Sint incercari, sint promisiuni dar, din pacate, ramin promisiuni si inducerea in eroare a tuturor pe baza unor sacrificii materiale ca inteligenta poate fi dezvoltata.Se greseste enorm pentru ca nu poate fi decit stimulata dar pina la a fi dezvoltata e un prag pe care nu prea poate cineva sa spuna ca a reusit sa-l paseasca.Promisiuni,promisiuni,promisiuni...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O stiti pe Daria Visanescu?
ca tot vorbiti de sah, de IQ, de inteligenta cultivata:
http://video.google.com/videoplay?docid=8328019097425570613#

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare ne nastem asa cum vrea Dumnezeu.

| Scorpions_6105 a răspuns:

Am dat din greseala peste aceasta intrebare si acest site, si vad ca unele persoane afirma faptul ca sahul este un joc simplu.As putea sa-mi spun parerea in calitate de sportiv profesionist si sa contrazic acea afirmatie pentru ca sahul este un joc foarte complex!