| zorialbi a întrebat:

Credeti in existenta vamilor vazduhului (care sunt 24 la numar si prin care trece sufletul in primele 3 zile de dupa moarte, inainte sa fie dus in fata lui Dumnezeu)? Le voi enumera aici:
Vama I: a vorbirii in desert
Vama a II-a: a minciunii
Vama a III-a: a osandirii, clevetirii si a judecarii aproapelui
Vama a IV-a: a lacomiei si betiei
Vama a V-a: a lenevirii
Vama a VI-a: a furtului
Vama a VII-a: a iubirii de argint
Vama a VIII-a: a cametei
Vama a IX-a: a nedreptatii
Vama a X-a: a zavistiei (invidiei)
Vama a XI-a: a mandriei
Vama a XII-a - a maniei si iutimii
Vama a XIII-a: a pomenirii de rau
Vama a XIV-a: a uciderii
Vama a XV-a: a vrajitoriei
Vama a XVI-a: a desfranarii
Vama a XVII-a: a preadesfranarii (adulter)
Vama a XVIII-a: a sodomiei si gomoriei
Vama a XIX-a: a ereziei
Vama a XX-a: a zgarceniei
Vama a XXI-a: a idolatrizarii si a credintelor demonice
Vama a XXII-a: a sulimenirilor
Vama a XXIII-a: a fumatului
Vama a XXIV-a: a simoniei

Vamile vazduhului au fost descoperite de ingerul Domnului Sfantului Macarie Egipteanul. O marturisesc si multi Sfinti Parinti, in special ascetii (vezi Everghetinos, vol. A, 10). Marele Antonie zice ca, atunci cand Apostolul Pavel vorbeste despre duhurile din aer, vrea sa spuna despre vami (Everghetinos, vol. 1, p. 156), deci despre demonii care se gasesc intre cer si pamant.

Acest lucru inseamna ca, atunci cand sufletul iese din trup sa calatoreasca spre cer, trece de nevoie printre duhurile ceresti cele viclene. Este de la sine inteles ca acestea nu il vor ajuta in calatoria lui de trei zile. Il vor impiedica, ii vor inchide drumul ca sa nu mearga la cer. Vor incerca chiar sa-l insface si sa-l sfasie. De aceea, rugam, in cantare, pe Dumnezeu, imediat ce sufletul iese din trup, sa-l salveze, sa-i trimita "inger pazitor" ca sa-l scape de "stapanirile intunericului", ca aerul sa se faca neted in urcarea lui catre cer.

Răspuns Câştigător
Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

Mulţumesc, Zorialbi, mi-a plăcut foarte mult ce ai scrishappy

31 răspunsuri:
| Parintele a răspuns:

Nu am destule cuvinte ca sa pot cataloga aceasta intrebare. Oricum la ortodocsi se poarta superstitia si basmul. Unii uita in ce secol traiesc desi butoneaza tastatura. Raspunsul meu este NU.

| danut a răspuns:

"Marele Antonie zice ca, atunci cand Apostolul Pavel vorbeste despre duhurile din aer" Eu is mai din popor si nu prea inteleg atatea cuvinte la un loc dar, unde ai citit mataluta ca Pavel vorbeste despre duhurile din aer? Ca prea ai slobozit puzderie de vorbe de zici ca esti mama Omida, aia cu vrajitoria alba, ca dei neagra e de la dracu dar de-i alba e de la scaraoschi.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Ma bucur ca am inteles figurile de stil la vremea lor. Evident ca e vorba de o metafora. Ceea ce scrie acolo te invata sa fii o fiinta sociala mai degraba decat animal, asta a fost cursul evident al omenirii. Fumatul de tutun a patruns in Europa crestina dupa 1500, dupa ce tutunul a fost adus din America. Sodomie si gomorie? Cred ca termenii ar trebui adusi la zi, e vb de sex anal/oral. Tot ce scrie acolo se incadreaza in cele 10 porunci. Care au avut ca scop evolutia oamenilor intr-o anume directie, si care e una buna, lasand la o parte abuzurile facute prin puterea bisericii. Sa iti imaginezi o "vama" similara cu cea de la Ruse e pueril.

| hominid dreak a răspuns:

Cine dracu ar putea trece de toate vamile astea la cate pacate avem? Referitor la spaga, pai nu se pune in buzunarul mortului un ban pentru a plati vamile acestea? Toate traditiile astea nu fac decat sa produca confuzie, nu sunt valide si sunt greu de verificat.Si la urma urmei toate ideilea astea cu mortii sunt luate din misticismul egiptean si grecesc, nicidecum nu sunt crestine.Sunt multi oameni care toata viata lor au facut numai rele, iar la sfarsit popa ii impartaseste si-i trimit in sanul lui Avraam la loc de odihna.Astia cum au fost trecuti de vami?

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| zorialbi explică:

@strivesc_membre-n_menghine_alaturi_de_josef_mengele, nu e adevarat, unde ai auzit asta?
Iata care este drumul sufletului imediat după moarte, după tradiţia Bisericii Ortodoxe.
De când murim şi până la 40 de zile, când are loc judecata particulară a sufletului şi se hotărăşte de Dumnezeu unde o să stăm, la bine sau la rău, până la judecata de apoi, este un timp de tranziţie, adică un timp provizoriu, pentru drepţi şi pentru păcătoşi.

Când moare omul şi când îşi dă sufletul, în clipa aceea apar în faţa lui atâţia diavoli, câte păcate a avut omul şi atâţia îngeri sfinţi, câte fapte bune a avut el în viaţă. Aşa arată Sfântul Efrem Sirul.
Atunci în ceasul morţii are mare îndrăzneală îngerul de la botez. Când vine acesta, toţi se dau la o parte. Îngerul pe care îl avem de la Sfântul Botez are mare putere. In prima zi a calatoriei sufletului, ingerul ii arata acestuia tot ce a facut in viata, de la nastere pana la sfarsit.
Aceasta se întâmplă în ziua întâi după moarte.

Ziua a doua după moarte se întâmplă un lucru mai înfricoşat. În ziua a doua după moarte îl ia îngerul păzitor şi-l duce pe unde a umblat omul toată viaţa.
Şi unde-l duce în ziua a doua? Îl duce pe unde a umblat omul toată viaţa, şi-i arată unde a făcut bine şi unde a făcut rău. Şi nu-i arată decât adevărul.

"Uite, aici ai jucat, aici te-ai îmbătat, aici ai desfrânat cu atâtea femei sau cu bărbaţi; aici ai înjurat, aici ai fumat, aici ai avortat atâţia copii, aici ai ocărât, aici ai furat, aici ai cântat, aici te-ai lenevit, aici te-ai răzbunat pe cineva. Ai batjocorit, ai blestemat, ai bătut. Nu te-ai spovedit, n-ai postit şi te-ai împărtăşit cu nevrednicie!"

Şi-i arată şi faptele bune: "Uite, suflete, aici ai mers la biserică; aici ai ascultat cuvântul lui Dumnezeu, aici ai miluit pe cei săraci, aici ai învăţat pe copii frica de Dumnezeu; aici ai citit sfintele cărţi, aici ai mers la biserică, aici ai răbdat necazurile cu bucurie, aici ai dat un cuvânt de folos la altul, dincolo ai făcut milostenie, ai îmbrăcat pe cel gol, ai adăpat pe cel însetat, ai primit pe cel străin".

Îi arată toate, toate, şi sufletul săracul nu poate zice nimic, că nu-i arată decât adevărul, pentru că îngerul nu poate să mintă. Îi arată şi cele bune şi cele rele.

Şi se minunează sufletul foarte şi îl întreabă pe înger:
- Sfinte îngere, cum de ştii tu acestea toate?
- Cum să nu ştiu, dacă pururea am fost cu tine! Tu ai mâncat, eu nu pot mânca; tu ai dormit, eu nu am dormit; tu ai băut, eu nu pot bea; tu ai stat degeaba, eu nu pot. Eu nu-s duh care poate mânca, sau bea sau dormi. Eu pururea am fost treaz - cum zice în Psaltire: Nici să dormiteze cel ce te păzeşte. Că dacă nu aş fi fost eu cu tine, diavolii ar fi făcut mare prăpăd, împreună cu vrăjmaşii tăi văzuţi şi nevăzuţi. Eu te-am apărat şi pururea am fost lângă tine şi mereu am scris ce gândeşti tu. Că eu ştiu gândurile tale şi ce vorbeşti tu şi ce faci tu, bine sau rău".

Asta se întâmplă în ziua a doua. Îl duce îngerul păzitor pe suflet pe unde a umblat toată viaţa.

Iar în ziua a treia după moarte, sufletul ne vede pe noi. Vede că plânge mama, plânge sora sau soţia sau soţul. Vede că plâng neamurile după el şi îi pare rău. Dar nu mai are grija noastră; el se gândeşte atunci numai la el, şi zice: "Ei rămân pe pământ şi se vor pocăi, că mai au vreme să facă fapte bune. Dar eu unde mă duc? Cine mă va ajuta pe mine acolo?"
În ziua a treia sufletul nostru trece vămile văzduhului şi exact a treia zi, când a ieşit din trup, în aceeaşi clipă ajunge prima dată la scaunul Preasfintei Treimi.
Apoi sufletul este dus 6 zile in Rai si pe urma in iad 30 de zile, pana la implinirea celor 40 de zile de la moarte, cand are loc judecata particulara a sufletului, cand se va hotari daca sufletul va merge in Rai sau in iad. (http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm)

| zorialbi explică:

@warwara, sunt ortodoxa.

| zorialbi explică:

Of, n-ati inteles...sau n-ati citit pana la sfarsit intrebarea...nu e vorba de vami asa cum sunt cele de pe pamant, vamile acestea sunt reprezentate de diavoli, care te opresc si te intreaba de pacatele pe care le-ai facut si nu te-ai spovedit. As fi zis si eu ca sunt inventate, dar am citit marturii din viata unor Sfinti despre existenta acestor vami.

| andalu a răspuns:

Sunt obisnuita sa cred numai in lucrurile pe care mi le pot dovedi singura, lucruri palpabile si demonstrabile. nu doar prin vorbele catorva persoane.Nu, nu cred!

| tarziu a răspuns:

De ce complicati totul? eu sunt credincios, dar am simplificat toate treburile astea in : "Fii cinstit, nu face rau nimanui, daca poti sa ajuti pe cineva ajuta, chiar daca crezi ca nu merita, chiar daca nu astepti nimic inapoi". ce mai conteaza ca treci de vama zgarceniei sau de vama veche? in sufletul tau sa fii bun!

| Brotacelu a răspuns:

@strivesc_membre-n_menghine_alaturi_de_josef_mengele "Conform credintei voastre"... pai tu de ce religie esti?

Dar tu @zorialbi?

Poate stiu sa dau un rasp daca stiu rasp la cele 2 intrebari de mai susthinking

| warwara a răspuns:

N-am mai auzit pana acum de astahappy. Carui cult religios apartii? si ca sa iti raspund si la intrebare, nu, nu cred in ceea ce ai enumerat tu mai sus happy

| Emeraude a răspuns:

Pana la momentul in care vom trece (sau nu) prin aceste vami, totul ramane o pura speculatie, nu exista informatii concludente din care sa rezulte asta. Daca ar fi sa trecem prin toate cele 24 de vami, iti dai seama ca din 10 suflete, 7-8 nu ajung la cea din urma, pe masura ce inaintam in evolutie,"ispitele" se inmultesc si trecem mult prea greu pe langa ele. Putem alege intre a vedea cu ochii trupului sau cu cei ai sufletului...

| trabardie a răspuns:

Sigur ca da

| valygaby94 a răspuns:

Am citit "Vamile vazduhului" e interesanta cartea, dar sunt sigura ca ingerul nu v a avea de unde sa mi rascumpere pacatele. happy Dar e interesant si " drumul sufletului dupa moarte". sau de unde ai luat citatul.

| DanyBv a răspuns:

Eu cred in cele 24 de vami.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Comform credintei voastre nimeni nu-l intalneste pe Dumnezeu pana la Judecata de Apoi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu am salvare, mai mult ca sigur ma opreste la a V-a poarta dar cu ajutorul ingerului pazitor poate trec, si cand o sa ajung la a XXIII-a poarta ...chiar ca nu mai am scapare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De vamile astea se trece si cu spaga?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce-ar fi sa-l citesti pe Dante?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Biblia nu arata ca aceste vami ar exista, daca ele ar fi adevarate sa fim siguri ca ar fi amintite in biblie! Dumnezeu cind la avertizat pe primul om Adm ca in ziua cind va minca din fructul oprit in gradina Eden i-a spus ca va muri negresit, ca din tarina e facut si in tarina se intorce! Aceste vami sint pure inventii a oamenilor si care il departeaza pe om de intelegerea corecta ascopului lui Dumnezeu si efectiv denaturarea adevaratului Creator!
Sint pura fictiune dupa cu sint si alte invataturi cum ar fi
1.nemurirea sufletului(Ezechiel 18. 20)Sufletul care pacatueste, acela va muri.Satan a sustinut faptul ca sufletul nu moare(Geneza 3. 4, 5)
2. un loc unde sufletul chinue(iadul) o alta minciuna
3.Treimea, faptul ca Isus ar fi chiar Dumnezeu, Ioan 14:28 Aţi auzit că v-am spus: "Mă duc, şi Mă voi întoarce la voi." Dacă M-aţi iubi, v-aţi fi bucurat că v-am zis: "Mă duc la Tatăl;" căci Tatăl este mai mare decât Mine.
pentru mai multe informatii: www.forum.vestitorulimparatiei.ro

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mi-a placut raspunsul anonim. E adevarat, uitati-va in biblie Ecleziastrul cap. 9 versetul 5:"cei vii stiu ca vor muri, dar cei morti nu stiu nimicsi parte de rasplata nu mai au" inseanma ca nu-i asteapta nimic dupa moarte degeaba se roaga preotii pentru ei si noi dam bani, ca sa treaca vamile ca nu exista nici o vama.Asta e pentru cei ce cred in Dumnezeu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deja am desenat primele 8 vami si doar am 14 ani! mai sunt 16 pana in Rai niciunul na mai facut din comentariile de jos!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deja am desenat primele 8 vami si doar am 14 ani ! mai sunt 16 pana in Rai niciunul na mai facut din comentariile de jos !

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deja am desenat primele 8 vami si doar am 14 ani ! mai sunt 16 pana in Rai niciunul na mai facut din comentariile de jos !

| vladionut94 a răspuns:

Eu am citit o carte cu vamile vazduhului de pr creopa happy cred ca adevru i la mijloc sua poate exista dar in alt context

| ilarion_7029 a răspuns:

Tu spui ca este de la sine inteles ca dracii nu-l vor lasa pe unu pacatos sa mearga la rai. E tocmi invers; -Daca ar exista vamile astea si dracii le-ar pazi, nici un neprihanit nu ar intra si dracii ar slobozi tocmai pe pacatosi pentru ca ei s-au opus de la inceput lui Dumnezeu. Duhurile de care faci vorbire iar chema la rai pe pacatosi, atunci ce vami sunt astea? Nu crezi ca-i cam nedumerita treaba chiar si pentru ei?

| ilarion_1075 a răspuns:

Deci pentru a ajunge la Dumnezeu trebuie sa ma verifice intii dracii la aceste vami? Si uite asa ajunge dracu pazitor a celor sfinte.O sa am o zi buna caci eram cam plictisit.Va salut.