Este un subiect destul de înceţoşat pentru mine.
Până nu voi simţi pe pielea mea, mereu o voi privi cu o doză de scepticism, dar şi fascinaţie totodată.
1. Hipnoza e reala. Orice cercetător îți poate confirma asta.
2. Poți fi hipnotizat doar dacă vrei asta.
3. Nu toți oamenii pot fi hipnotizați.
4. Hipnoza este o stare intermediară între starea de veghe și cea de somn, mai exact, stare prin care trecem în fiecare seară înainte de a adormi și care nu durează decât câteva clipe.
5. Daca ești hipnotizat, te poți trezi singur din starea hipnotica, nu îți pierzi controlul sau mai știu e ce alte prostii pe care le-ai văzut la televizor. Sa faci ca o găină sau sa omori pe cineva. Un om NU poate fi controlat prin hipnoza.
6. Prin hipnoza e mai ușor sa accesezi amintirile.
Da, eu m-am autohipnotizat odata , as mai incerca, doar ca am ADHD, cred. M-am culcat tarziu, adica pe la 1 si ceva, si trebuia sa ma trezesc devreme, pe la 6, de obicei adorm greu si nu ma odihnesc, dar in noaptea aia m-am trezit ca parca am dormit prea mult, am crezut ca nu mi-a sunat telu, cand m-am uitat era doar 4 fara un pic.
Stiu ca se poate si fara hipnoza, dar nu se intampla cand vrei, cred ca era hipnoza pentru ca asta mi-am sugerat, autosugerat, chiar aveam nevoie de ohihna, ca ma culc tot tarziu, 1 si un pic e devreme de obicei, dar pentru trezit devreme e tarziu.
Hipnoza/autohipnoza e sugestie/autosugestie, in cazul autosugestiei, trebuie sa fie facuta inainte sa adormi. E prea grea partea cu golitul mintii, altfel nu functioneaza sugestia.
Exista hipnoza, e folosita si ca o metoda terapeutica, nu e vorba de a crede sau nu crede, nu e ceva mistic.
Eu sunt sceptic în privința oricăror tehnici de control sau terapie asociate acestui fenomen. Am văzut și eu unele documentare și chiar am citit articole legate de acest subiect însă nu m-au convins.
Mai oameni buni incetati sa credeti toate sf-urile vazute la tv si citite pe net. Hipnoza nu adoarme pe nimeni si nu implanteaza idei niciunde, este folosita pentru vindecare si foloseste resursele personale ale individului, nu va imaginati ca o sa va puna terapeutul sa cotcodaciti sau sa stati in cap, astea sunt filme si povesti, nu exista nimic real in ele! Ideile sunt implantate prin tehnici de manipulare si fiecare om foloseste astfel de tehnici desi habar nu are.Reclamale,sloganele partidelor politice, mass-media....totul e plin de tehnici de manipulare, iar faptul ca voi credeti ca in timpul hipnozei cineva va adoarme si va face sa mergeti in maini nu face decat sa demonstreze ca aceste tehnici chiar au efect! Mai citit si din surse acreditate=carti!
Am un pisicolog care ma hipnotizeaza si isi da urechile pe spate cand vrea sa obtina ceva...deci...
Cred in manipulare si folosirea de imagini flash pentru a executa chirurgie psihica, in rest basme televizate si sarlatani.
Nu ma prea pricep in domeniu insa din cate stiu eu mai exista si notiunea de Mentalism.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mentalism
Arta de a te `juca` cu ideile si emotiile celui de langa tine.
-Numai bine.
In ciuda raspunsurilor foarte variate ce vad ca le-ai primit LiZa, as vrea
sa-ti spun si eu cate ceva: HIPNOZA este astazi o Stiinta! Este recunoscuta in plan international si nu doar ca o realitate sporadica ci ca una cat se poate de reala, fiind obiect de studiu stiintific si chiar profesional.
Nu fenomenul in sine este cel controversat la nivelul "maselor" sociale ci rezultatele care pe cat de certe, pe-atat de putin intelese in afara ariei celor ce practica.
Starile induse de hipnoza, se bazeaza pe frecventa undelor cerebrale care scad direct proportional cu "stadiul" si a profunzimii starii de hipnoza.
In primul stadiu (starea Alfa-perceputa de un electroencefalograf: 8-12 Hz) este in general ceea ce se vede in "demonstratii" publice sumare.(stare in care se fac sugestiile si autosugestiile) Adancirea starii de hipnoza, corespunde unui creier functionand pe frecvente din ce in ce mai joase:Theta: 4-8Hz,(unde, de exemplu ramane semn evident de arsura, pe-o palma ce-a tinut o moneda rece, dar care i s-a spus ca este incina) si Delta 0, 5-4 Hz.(unde se fac regresiile in timp)
In starea normala, in timpul activitatii de zi cu zi a omului, frecventele preponderente sunt cele Beta 12-16Hz, cu unele exceptii de Beta inalte: 16-32 Hz(stare in care se percep "idei marete"), a Complexul K: 33-35 Hz si mai rar Beta superioare: 35-150 Hz.
Da' cred c-am inceput sa fiu cam prea plictisitor pentru multi de pe-aici, ca prea le stiu eu pe toate(stiu, nimic nou: mi s-a mai spus!), am sa ma opresc aici si-am sa las sa inteleaga fiecare ce vrea, ce poate si fiecare pe "limba" lui.
Oricum, eu îi pup pe toti:
Alexsiatat.
Like!
Iti admir cunostintele.
Am invatat despre undele creierului din stare de veghe pana in stare latenta, stand by.
Dar nu stiu cum de o persoana poate intra in starea de stand by care este indusa ...chiar nu-mi pot da seama. Ei vorbesc si relateaza amintiri din trecutul indepartat, dar in acelasi timp nu sunt cu mintea in prezent ci doar in trecut. Iar cand se trezesc multi nu tin minte despre ce au vorbit.
Asta este marea intrebare! Cum sa fie posibil asa ceva?
Cred ca seamana cu o stare de meditatie profunda.
multumesc pentru aprecier Oana.
Alesiatat
Ma bucura aprecierea ta LiZa si tocmai de-asta am sa-ti spun acum ca mintea umana, desi este inca o enigma, este incomensurabila! Daca am folosi doar 3-4% din capacitatea ei, am fi cu totii Romanul Nostru(semn cu ochiul)Albert Einstein! Dar poate vom discuta mai multe maine, fiindca acum este timpul sa-mi adun "jucariile" la serviciu si sa plec spre casa, cum fac de obicei.
Alexsiatat
Nu cred ca exista asa ceva si o astfel de putere a cuiva de ati controla mintea
Am vazut mai devreme o emisiune in care era un psiholog si vroia sa le adoarma, sa le induca transa unor persoane. Le spunea sa se uite fix in ochii lui si le freca mainile.
A pus brusc ambele maini pe una din ele si i-a ordonat: "dormi!" si fata a adormit instant, a cazut pe o parte....nu stiu ...nici eu nu prea cred, dar vreau sa vad cat mai multe opinii despre asta.
Nu ca sa controleze mintea, ci sa acceseze subconstientul...
Terapia prin hipnoza regresiva e folosita de psihologi in anumite cazuri, si daca ma intrebi pe mine, chiar cred ca poate da rezultate.
Imi place psihologia dar chestia cu psihoza chiar nu o inteleg si nici nu o consider reala. E doar parerea mea si nimic mai mult
Acceseaza inconstientul(nu subconstientul, e folosit gresit termenul) si da, ai dreptate, e o metoda folosita des de psihologi, cu rezultate incredibile!