Vizionarea prelungita de programe TV/imagini pe computer afecteaza profund creierul. In timpul vizionarii oricarui program legatura intre emisferele cerebrale este intrerupta, activitatea emisfarei stangi este blocata, iar creierul emite numai unde alfa, caracteristice starii de relaxare. Nu poate prelucra analitic informatia primita si nu o poate memora in mod adecvat.
In timp se produce o formatare a creierului dupa acest model, cu efecte dezastruoase asupra gandirii logice si analitice (care tin de emisfera stanga) si modificari de comportament (nervozitate mergand pana la agresivitate, ruperea de lumea reala cu dificultati de socializare directa, scaderea stimei de sine, deficit de atentie, scaderea randamentului scolar etc.).
Ideal ar fi sa nu lasam deloc la televizor/computer copiii pana pe la varsta de 5-6 ani, iar apoi accesul sa fie restrictionat la 2, maxim 3 ore pe zi. Dar e greu de facut asta. Unele gradinite au introdus chiar ca activitati optionale invatarea copiilor cu computerul.
Consecintele pe termen lung incepem si noi sa le vedem. Generatiile debusolate care au o promovabilitate atat de scazuta la Bac, sunt, in parte, si rezultatul atator ore petrecute la TV/computer.
Creierul filtreaza, selecteaza informatia in functie de ce ne intereseaza. Informatia ce nu ne intereseaza este rebut, o aruncam repede, facem loc informatiei care ne intereseaza.
Are efect bun in sensul de a-ti dezvolta memoria dar daca nu stii sa arunci balastru la timp, de prea multa greutate, te vei prabusi.
Faptul că creierul tău procesează informația la nivel inconștient nu e deloc rău. E un mecanism care are rolul de a te scuti de efort cognitiv în plus și e, deci, adaptativ și util.
Faptul că tu, pe baza procesărilor inconștiente, ajungi să ai atitudini negative față de persoanele de altă rasă sau față de persoanele grase, se datorează informației pe care o primești. Dar asta se poate întâmpla și la nivel conștient, nu doar inconștient.
În concluzie, creierul tău funcționează bine. Ce vine de afară poate să dăuneze.
Majoritatea informatiei e doar exces, informatie de care creierul scapa in timpul somnului. De ce crezi ca visam? E un proces natural si la cei mai multi functioneaza bine. Poate fi oarecum adevarat ca informatia care totusi ramane stocata in constient sau chiar subconstient sa ne afecteze intr-un anumit fel, ca gandire, reactii sau chiar si oniric dar nici intr-un caz nu poate sa dauneze in asemenea hal incat sa consideram ca ne imbolnaveste.
Multi se trezesc sa speculeze pe tema viselor si sa le considere premonitii dar pe fond, habar n-au ce sunt acestea sau mecanismul declansarii lor; la fel si cu acest proces de stocare a informatiei
Nu este informatia devina, este cantitatea si calitatea.
Mai conteaza si cat de naiv sau retard esti sa crezi toate cacaturile.
Eu nu zic despre ce crezi sau nu, zic de imagini, fete, peisaje, mesaje subliminale etc. astea toate raman in creier, iar el reactioneaza.
Nu nu raman.
AI impresia ca raman, dar cand incerci sa-ti amintesti ceva, creierul tau va "umple automat" detaliile.
Spune-mi cum era imbracata prietena ta acum 13 zile? Nu stii, si totusi ar trebui sa stii. Sau spune-mi ce culoare avea camasa lu esca la stirile de alalta-ieri, nici asta nu stii, dar te vei grabi sa spui ca... "gri". Ei bine acel gri este de fapt o amintire fabricata de creierul tau danadu-ti impresia ca ai o memorie de elefant.
My dear friend, documenteaza-te te rog inainte sa spui prostii la randul tau.
Nu, da atunci cum se face ca o visez pe Esca de exemplu ca doar nu m-am intalnit cu ea? si ca veni vorba: visezi doar fete pe care le-ai vazut de-a lungul vietii.
Normal ca nu pot sa-ti spun ce camasa a purtat esca la stiri ca nu i-am dat atentie si chestiile astea se-ntampla in subconstient, nu le controlez eu. dar prietena mea pot sa-ti spun cu ce era imbracata acum 2 saptamani cand m-am vazut ultima oara cu ea.
Si nu numai imeginea in sine ci si tonul vocii, mimica sunt traduse de creier. toate intampla in subconstient.
Nu prea e prietena ta daca te-ai vazut cu ea acum 2 saptamani .
Asa si? Sunt traduse de creier, nu vad unde e problema, eu as zice mersi ca nu-s animal si cand vad o femela trebuie sa o calaresc, ca asta e cu animalele, sunt conduse de instinct. Iar tu esti condus de interpretarea creierului a spatiului inconjurator.
Nu inteleg ce problema ai tu? Ai venit sa ne intrebi daca si noi avem un creier mic ca tine?
Sau te-ai trezit filozof peste noapte, si culmea, oameni de stiinta care se ocupa de asa ceva, si studiaza in continuu, si invata lucruri noi in fiecare zi nu se tem ca raman "fara memorie" Da tu te temi ca ramai fara memorie din cauza ca te uiti la televizor.
Partea cu visele, ia zi-mi te rog, cum stii tu sigur 100% ca visezi doar oameni care i-ai vazut in realitate, cand sunt unele vise in care tu pur si simplu vezi pe cineva da nu stii cine e. Cum poti face o corelatie intre ele doua? Prea mult inception, sau ti-ai filmat visele si amintirile si ai gasit pozitive intre comparatii?
Chiar vorbesti in plus.
Interesanta reactie. nu vrei sa te abtii de la concluzii eronate vis-a-vis de persoana mea, in speta, jigniri?
Nu, pentru ca se aplica. Nu ai nici cea mai vaga idee despre subiect, da te-ai trezit cu fata la cearsaf si ai zis... mnah, azi fac un threat totally useless cu parerea mea personala pe care o voi proiecta in toti ceilalti dandu-le idei gresite, eronate. Ii voi face sa creada ca ceea ce zic eu este adevarat.
Well nu e, e complet gresit.
Try again.
Oh, noi am dormit impreuna de stii asa bine cum si cu ce ganduri ma trezesc eu. imi pare rau, nu esti memorabil!
Cei care se uita mult timp la televizor sunt mai agresivi, impulsivi, nu-si pot controla starile, adica trec brusc de la plans la ras.
Creierul devine un poligon de tragere, fiind bombardat cu tot felul de imagini flash, impulsuri de lumina.Asta nu inseamna ca adunam informatii intr-un mod ordonat, asa cum o faceam la scoala, dimpotriva ba chiar devenim mai letargici.
Sunt sceptic la ce citesc, mai sceptic la ce privesc, vezi stoarfe la stiri, stoarfe pe scene. Aici nu vorbesc
de parasute, ci de Parlament, partide, politie, presedinte, Parchet, toate pachet făcute. Doar in rau te pot influenta programele de la televizor. Te manipuleaza, iti baga in cap tot felul de prostii si tu in viata pe principul asta te ghidezi, ce vezi la televizor, ce fac altii.
Sa iti spun un lucru... stim ce informatie "intra" in creier si stim ce "iese" din creier... dar ce se intampla cu adevarat acolo nimeni nu stie.
Tu ai dreptul sa te informezi de unde vrei si sa analizezi informatia primita. Poti fi manipulat de tv si manipularea maselor inca se mai foloseste! Depinde de tine daca te lasi manipulat sau nu
Depinde si de informatiile primite...insa prea multa informatie (solicitarea in exces a creierului ) il "oboseste" si de aici pot urma dureri de cap si altele. Deci poate fi un efect bun (daca primeste informatii utile) si unul rau (pentru ca poate fi suprasolicitat)