| comsacodrut a întrebat:

Creierul uman are limita in stocarea si pastrarea datelor?

Răspuns Câştigător
| usuk a răspuns:

Pe masura ce inaintezi in varsta, timpul ti se pare ca trece tot mai repede.ei bine, el tot asa de lent trece doar ca tu il percepi altfel. nu mai acumulezi la fel de multa informatie ca in trecut. cand te pui la masa sa inveti ceva, iti dai seama ca retii mult mai greu de cum o faceai inainte. creierul uman e foarte LIMITAT. timpul e cel ce il limiteaza. oricate antrenamente de gandire ai face, cu fiecare an ce trece mai mor cateva mii/zeci de mii de neuroni si deci, rapiditatea creierului scade si implicit alte caracteristici ale acestuia(stocare/pastrare/etc)

20 răspunsuri:
Apache
| Apache a răspuns:

Depinde de multi factori.

In primul rand creierul uman nu este un computer...este un organism complex si independent care depaseste in evolutie orice computer pe care noi am reusit pana acum sa creem. Sau macar sa gandim.

Daca ar fi totusi sa faci o aproximare creierul ar avea o capacitate de stocare intre 1 si 1000 de terabiti.
Depinde de fiecare individ pentru ca toti suntem unici...

Un savant autist de exemplu ar avea mai mult spatiu de stocare fata de un om obisnuit deoarece creierul lui nu indeplineste anumite functii de baza pe care cel al unui om sanatos le face in permanenta.
Astfel toata puterea de procesare este indreptata spre un singur punct...
Si asa apar cazuri ca acestea :

http://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Paravicini

Dar oricum...e o limita.
Un om obisnuit daca ar fi sa traiasca vesnic nu ar trece de 200-300 de ani fara sa...inebuneasca datorita informatiei acumulate.
*acum depinde si de ce viata a dus *

Dar asta se aplica daca nu se aplica fenomenul uitarii.
Uitarea e un mecanism de aparare daca poti sa ii spui asa. Daca ti-ai aminti tot ce ai facut vreodata la un moment dat ar fi prea mult si ai claca.
In schimb usor usor uiti evenimentele petrecute cu mult timp in urma pe care creierul nu le mai considera importante.
Asa ca e greu de zis daca intr-adevar creierul are o limita, daca el isi sterge si actualizeaza informatiile constant.
Probabil ca la un moment dat este o limita, dar e greu de zis cand apare.
Si in orice caz...in general nu se produce intr-o viata de om.

| Miauti a răspuns (pentru Apache):

Nu exista fenomenul uitarii

Exemplu creierul uman il putem asemana cu un hard de PC. Atunci cand un hard e plin de informatii se deterioreaza. Dar chestia este ca la creier nu poti sterge informatia si nici nu poti transfera.
Atunci de ce uitam informatiile? Raspunsul este usor. Daca pe un hard plin incercam sa gasim informatia X, nu vom putea deoarece nu vom sti unde a fost stocata. P.S. pentru a gasi informatia X necesita un timp de cautare

| Miauti a răspuns:

Da! 140 de ani s ar presupune ca ar rezista creierul adunand informatii.

Pentru ca celulele noastre imbatranesc si mor. Fiecare parte din corpul nostru are un rol bine stabilit. Celulele, dupa ce isi fac treaba mor, lasand loc unor noi celule. Bun, dar urmeaza intrebarea : daca celulele mor pentru a fi inlocuite cu altele noi asta nu inseamna ca ar trebui sa 'renastem' nu sa imbatranim?

Totul are legatura cu informatia si cu telomerul.

Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi prin recombinare omoloaga sau unirea neomoloaga a capetelor. De asemenea, datorită prezentei telomerilor, pierderea informatiei genetice in timpul procesului de replicare este minima. Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul imbatranirii si de aparitia unor boli specifice batranetii, si implicit, lungimea telomerilor de durata vietii individului. Odată cu dispariția completa a telomerilor, cromozomul isi pierde informatia genetica, iar celula moare (apoptoza), sau intra intr-o stare de senescenta.

| Mădă0611 a răspuns:

Nu, dar doar ce (creierul crede ca) iti e util ramane in constient, adica poti accesa acele informatii oricand.

| ErrorFound a răspuns:

Da, are o limita, dar iti ajunge pentru cateva sute de ani.

| KristalPop a răspuns:

Teoretic? Nu.
Practic? Încă extrem de greu de ajuns la un consens la ce capacitate de memorie ar avea creierul.

| LordBolton a răspuns:

Practic nu, dar poate fi nelimitat

| Maxim96 a răspuns:

Nu cred, dar in o singura zi nu as putea invata ce as putea invata intr-un an.
Parerea mea!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu ce sa zic despre limitele creierului.Eu cred ca e evoluat la fel de mult incat sa gaseasca solutii de stocare a informatiei.S-a demonstrat ca urmarind firul unui eveniment petrecut acum 30-40 de ani, un om isi poate aminti lucruri de care el nici nu era constient ca s-au intamplat.Sunt unii care au o o memorie pe termen scurt extrem de buna si reusesc sa retina cifre, date mai complexe.Dar mai sunt eu care in 5 minute am uitat cum il cheama pe cel de langa mine, chiar daca s-a prezentat de trei ori ca sa-mi atraga atentia, eu imi amintesc cam dupa un an cum il cheama...Bine, cu un efort, retin, dar n-o fac cu usurinta.

| SonicAndrei a răspuns:

Nu. Nu cred asta. De exemplu gândește-te câte știu unii savanți - mii de date.
Sau iată un exemplu din viața de zi cu zi :
Când erai mic poate te jucai GTA Vice City, și ai învățat harta pe de rost. Apoi poate ai încercat San Andreas, și ai învățat și acel oraș. Apoi poate te-ai jucat și alte jocuri și le-ai învățat și pe acelea (am zis de GTA pentru că e cunoscut).
Sau câte persoane întâlnești (zic să le cunoști bine) atâtea reții.

Eu cred că creierul uman e nelimitat.

| Buresbista123 a răspuns:

Orice lucru are o limita intr un anumit context...

| ViseleSmulgGratii a răspuns:

Nu are.

| pastru009 a răspuns:

Nu nu are.
Funda?

| comsacodrut explică:

Multumesc pentru raspunsuri!

| iulia972 a răspuns:

Nu cred.

| MadalynaOke a răspuns:

Degeaba ai creierul mare daca nu bagi nimic in el! laughing Si dimpotriva ca e destul de complex si chiar e multi-task-ing fata de cum zice un user mai sus. Eu vorbesc la telefon si scriu pe Facebook in acelasi timp big grin dar de as face si teme la mate si as zice in gand un comentariu la romana ehe...bine ar fi. Ambitia si determinarea conteaza mai mult decat limitele creierului dupa parerea mea. Altfel toti oamenii ar fi fost inteligenti la cat e creierul de incapator.

| Penisu a răspuns:

Da.

| geohandmade a răspuns:

Nu

| ayo8207 a răspuns:

Limita de stocare pe care neurocercetatorii o aproximeaza este de 2.5 petabytes.

Frecventa creierului este undeva la ordinul kilohertzilor. Si da, creierul nu e multitask-ing cum multi tantalai spun. Fiecare arie cerebrala realizeaza o intructiune per ciclu. Ca penduleaza intre instructiuni, e partea a doua. Ca sunt arii dedicate, este alta poveste.

Puterea utilizata: 12 Wats

Din punct de vedere al pastrarii intervine urmatoarea functie: In primul rand, procesorul unui calculator este foarte apropiat creierului. Datele sunt pastrate intr-o memorie de joasa viteza, mare, iar pe masura ce este nevoie de ele sunt aduse intr-o zona rapida de tampon. Cam asa se intampla si cu datele stocate de noi. De asemenea, cand nu mai avem nevoie de o informatie, spatiul acela e eliberat.