Universul crește cu o viteză mai mare decât cea a luminii. Asta nu violează teoria relativității, fiindcă în Univers spațiul se extinde. Teoria relativității vorbește de viteza luminii în vid, adică în spațiu. Spațiul se poate extinde cu ce viteză vrea.
Există un orizont dincolo de care nu putem vedea nimic fiindcă lumina nu ne va ajunge vreodată. De-a lungul timpului, galaxiile din preajma orizontului trec dincolo și nu le vom mai observa vreodată.
Http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe
După cum probabil vezi, diametrul universului observabil e de 93 miliarde de ani lumină, asta înseamnă o rază de 46 miliarde de ani lumină. Dacă Universul are 13, 7 miliarde de ani, cum am putea vedea obiecte de la 46 de miliarde de ani lumină? :)
Ei bine, astronomii fac calcule cu privire la viteza expansiunii. Practic, lumina a plecat cu 13 miliarde de ani în urmă dar între timp acele galaxii s-au îndepărtat și acum sunt la 46 de miliarde de ani lumină. Poți să faci un calcul simplu să vezi cu ce viteză s-au deplasat între timp.
Când a plecat lumina de la ele erau relativ apropiate de noi, dar între timp s-a extins spațiu dintre noi și ele, evident, cu o viteză mai mică decât cea a luminii. Acum, chiar dacă acele galaxii trimit fotoni spre noi, nu vor ajunge vreodată aici, fiindcă spațiul dintre noi și ele se extinde cu o viteză mai mare decât cea a luminii, deci, vom vedea tot mai puțin de-a lungul timpului.
Deci, viteza de expansiune a Universului nu atinge nici pe departe viteza luminii, ea fiind calculata dupa Constanta lui Hubble care e estimata undeva la 70 de kilometri pe secunda. - http://map.gsfc.nasa.gov/universe/uni_expansion.html
Nu citești bine ce scrie acolo, acolo zice destul de clar că viteza e de 70 de km pe secundă pentru fiecare milion de parseci (megaparsec - Mpc). 13 miliarde de ani lumină ar fi cam 4 gigaparseci, adică 4 mii de megaparseci. 4000x70=280.000 km/s. Viteza luminii e de 300 de mii de km/s. 46 de miliarde de ani lumină ar însemna 46:13x280.000=990.000 km/s, ceea ce înseamnă de 3x viteza luminii. Cu viteza asta se îndepărtează *acum* galaxiile de la marginea universului observabil.
Dar hai totusi sa te mai intreb ceva : Einstein zice ca nimic nu poate calatori cu o viteza mai mare decit viteza luminii, corect? Cind vorbim de spatiu nu mai e valabil! Pai daca intre galaxii se mareste spatiul nu inseamna ca si galaxiile se deplaseaza una fata de alta?!
Normal că galaxiile se îndepărtează unele de altele, chiar la viteze superluminice. Totuși, ele nu călătoresc *prin* spațiu la viteze superluminice. Se știe că spațiul se extinde din multe motive.
Un exemplu e radiația de fond cosmic, care e sub formă de unde radio. Crezi că la plecare a fost sub formă de unde radio? La plecare a fost radiație gamma, de-a lungul drumului fotonii s-au extins odată cu spațiul pe care călătoresc. E oarecum similar cu un arc pe care-l întinzi. Calculând cât a crescut lungimea de undă poți să calculezi cât s-a extins spațiul.
Da, galaxiile se delaseaza cu o viteza mai mare decat cea a luminii. Ultimele cercetari arata ca este posibil asa ceva.
Putem calcula viteza cu care se deplaseaza cu ajutorul efectului Doppler. De ex: Can o masina trece pe langa tine cu sirena pornita, frecventa sunetului pare ca se schimba. In timp ce se apropie undele sonore sunt comprimate, iar sirena pare sa aiba ofrecventa inalta. Cand trece pe langa tine frecventa scade brusc, pentru ca acum undele sonore sunt destinse. Asta e efectul Doppler. Prin masurarea frecventei un observator poate calcula viteza masinii. Putem face la fel cu stelele si galaxiile folosind lumina in loc de sunet. Daca o galaxie se indeparteaza liniile spectrale se vor indrepta spre rosu. Daca se apropie se deplaseaza spre albastru. Cosmologii pot calcula si directia in care se deplaseaza, dar si VITEZA.
Nu vad ce e asagreu, avem toate dtele. Avem 4 obiecte in momentul A, iar in momentul B le gasim lao anumita distanta delocul in care se aflauinitial. Putem clcula vitezade deplasare acelor 4 obiecte.
Stim ca expansiunea a inceput acum 13 mld de ani, stim distanta la care se afla galaxile, putem calculasi vedea rezultatele. Iar rezultatele arata ca galaxile s-au deplasat cu o viteza maimare decaat cea a luminii ori asta ori, ori VSL. Teoria VSl afirma calaiceput lumina avea o vitezamult mai mare decat in prezent.
Eu nu vreau sa spun ca si tu si @ i86e2 gresiti ci doar ca sint prea multe speculatii pe aceasta tema, speculatii fondate doar pe calcule matematice. Sint miliarde de galaxii pe care le vedem astazi dar care au disparut de mult si atunci ce facem : ne dam cu presupusu'?
Am mai spus: Lungimea de unda a luminii provenind de la obiecte cosmice departate sufera o deplasare a liniilor spectrale spre rosu daca obiectele se ideparteaza de Terra. Spre deosebire de deplasarea de tip Doppler, cea cosmologicanu ne spune nimic despre viteza de recesie a obiectului.
Spui ca:"Constanta lui Hubble care e estimata undeva la 70 de kilometri pe secunda"
Legea lui Hubble afirmaca cu cat un obiect este mai departat ca atat creste viteza sa de recesie, fara vreo limita astfel ca vor exista intotdeauna obiecte suficient de departate pentru a se distanta de noi cu viteza mai mare decat cea a luminii.
Obiectele, stelele pe care le vedem inprezent au o valoare a deplasarii spre rosu de 1.46. Asta inseamna ca se deplaseaza cu viteza luminii, obiectele ce au o deplasare mai mare sre rosul a liniiilor spectrale se deplaseaza cu viteze mai mari decat cea a luminii.
E un calcul simplu.Sa presupunem ca ai 4 oameni intr-un singur loc in momentl 0. Tu spui ca acesti oameni nu se pot deplasa cu viteze mai mari de 1km/h.
Dupa o ora de la momentul initial cei 4 oameni se afla la distanta de 5km fata de locul initial.
Cum e posibil? Daca ei se pot deplasa doar cu 1km/h e imposibil sa parcurga 5km intr-o ora. Si totusi au parcurs. Deci singura explicatie este ca s-au deplasat cu o viteza mai mare decat 1km/h.
"Sint miliarde de galaxii pe care le vedem astazi dar care au disparut de mult si atunci ce facem"
Nu conteaza ca s-a intamplat cu obiectul, noi primim lumina de la el cand era relativ aproape de noi si spatiul nu era atat de mare, studiind acea lumina putem calculaviteza de recesie.
Nu cred ca Universul poate creste cu o asemenea viteza; oricum viteza e una accelerata deci, ma indoiesc ca se mai poate accelera dincolo de viteza luminii.
Universul doar in primele momente dupa Big Bang a crescut cu o viteza mai mare decat cea a luminii, acum se expandeaza dar mult mai lent.
Păi e destul de încurcată întrebarea ta.
Mulţi susţin ideea că universul are margini iar alţi spun că universul se "dezvoltă" în fiecare minut.
După părerea mea universul nu are un sfârşit.
Şi da...(după părerea mea) el creşte cu o viteză mai mare decât cea a luminii.
Einstein a gresit teoria relativitatii?
"Dreacu" ştie
Einstein nu a gresit. Spatiul creste, dar galaxiile stau.
Daca a zis ca c e cea mai mare v posibila, atunci a gresit! Si eu sunt de parere ca universul creste cu o v mai mare decat cea a luminii, dar, nu pot sa demonstrez, nici nu am citit demonstratia altuia(si inteles). Deci nu pot sa dau un raspuns, dar eu cred ca da, asa cum multi cred in Dumnezeu.
(considera ca nu am raspuns la intrebare)
Einstai nu a gresit teoria relativitatii, pentru ca toeria relativitatii vorbeste de viteza in interiorul spatiului, dar aici chiar spatiul este in expansiune.
Ce vrei sa spui cu creste? Masa universului e aceeasi de la big bang in coace, deci nu creste. Dar depinde la ce te referi.
Nu creste cu o viteza mai mare decat a luminii
presupun ca sistemul solar ar fi afectat cu traiectoriile planetelor incluse in el, ne-am departa de soare sau ne-am apropia mai mult, si ar fi dezastru
lSarcastiquel întreabă: