Sincer, nu pot sa inteleg in ruptul capului de ce, pentru a fi moral, trebuie musai sa ai frica de ceva sau de cineva. In fond, faptul ca -atei sau crestini- ne ghidam dupa niste norme, tine mai mult de educatie.
Deci eu, ateu, fac un bine cuiva pentru ca stiu ca acel cineva are nevoie de ajutorul meu. Chestie de educatie.
Crestinul face acelasi bine de frica pedepsei divine. Chestie de dresura.
Si, pentru ca sunt unele discutii care depasesc unii useri: @floare0albastra: 1: Cati atei ai vazut tu tragand de bietii crestini sa nu intre in biserica? Si cati crestini ai vazut straduindu-se din rasputeri sa-i convinga pe atei sa "o ia pe SINGURUL drum bun"?
2: Nu toti suntem inca la scoala ca sa intrebam pe "dom' profesor" de religie chestii la care ne putem raspunde si singuri.
Nu-şi respectă aproapele, judecă pe alţii, bârfesc pe la spate, manipulează pentru a-şi atinge scopurile, mint, înşeală, se prefac, sunt intoleranţi cu minorităţile şi discriminează pe toţi cei care nu sunt ca ei - toate astea sunt fapte ale Corporaţiei Ortodoxe Române.
Creştinii nu fac altceva decât să facă exact cele spune Biserica!
Daca un crestin te catalogheaza pentru ca esti ateu, sa stii ca-i subiectiv si deseori se inseala, rareori nu. Daca ei fac astfel de catalogari, de ce am incerca sa cautam si noi, la randul nostru, nod in papura lor? Nu cred ca se cuvine pentru ca, din start, cel ce pune astfel de etichete este inferior prin felul sau de-a judeca. Se fac unele confuzii intre crestinism si ateism, de mintile mai putin largi. De aici pleaca si falsa judecata.
BebeStrumf -De ce vorbesti la general? Daca tu nu cataloghezi, denota ca toti fac la fel? Eu nu cred! Daca ai afirmat treaba asta, totusi, inseamna ca dai un iz de superioritate crestinului, ca el nu judeca un ateu. Era mai ok daca vorbeai la singular.
Unde sunt crestinii de care vorbesti? Nu exista asa ceva. Cu ce sunt credinciosi mai morali decat ateii? Probabil ca nu se prea vad fiind mai mult ocupati sa vorbeasca cu peretii. Crestinii catalogheaza si barfesc, tot ei stabilesc adevarul fiind majoritari. Nu cred ca gresesc spunand ca, credinciosii sunt mai egoisti decat ateii si mai putin realisti - se poate observa si din raspunsurile la aceasta intrebare. Asta este diferenta dintre atei si crestini. Credinciosii arunca cu noroi in atei, dar pe ce baza? Ca ateii nu pot intelege SF-urile dintr-o carte sau cele din imaginatiile lor? E chiar amuzant.
Crestinii adevarati nu spun asta.Crestinii adevarati spun doar ce spune biblia.
Sunt in lume oameni foarte morali, poate chiar mai morali decat un crestin, dar acest lucru nu-L poate mantui si dupa ce moare ce se alege de moralitatea lui?
Mantuirea se capata prin har nu prin fapte ca sa nu se laude cineva:
'' Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.
Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni.''( Galateni 2:8, 9 ).
Am vazut de curand o statistica care spunea ca majoritatea celor care ucid sunt credinciosi, deci multi incalca ce aud in biserica. Adica a vazut si satanisti si atei si agnostici care sunt multi mai morali ca, crestinii si pentru ca ei sunt diferiti fata de majoritate nici nu ii judeca pe altii cum fac crestinii cu ei.
Hai pe bune acum, unul care minte, fura, da in cap pe strada, violeaza, dupa mintea ta e un om moral? Un om care nu are ( hai sa nu spunem "frica de Dumnezeu" ) constiinta, e un om periculos.Eu una prefer sa nu ma gandesc sa-i judec si fug mancand nori, nimeni nu imi garanteaza ca nu pot fi urmatoarea victima.
Una e fatarnicia si alta e credinta, una e sa constati un lucru si altceva sa condamni, faptul ca sunt credincioasa nu ma impiedica sa remarc anumite lucruri...desi e cu dus si intors si ideea asta, caci in momentul in care cineva iti face un lucru absolut ingrozitor, lupta cu sinele, pana la momentul in care reusesti sa ierti, e cumplit de grea.
Xoxo,vor ridica atat timp cat cei cu lipsa de credinta,nu au acea morala si fata de Creator... daca e sa fiu sincera,iti spun ca gresesc, pentru ca nu's perfecta, dar asta nu'mi contesta faptul ca cred in Dumnezeu
Xoxo @Jelli,tu nu'ti dai seama ca prin raspunsul tau dai dovada de ''ciuda''? Plus de asta faci si multe confuzii, cu ''divinități sunt create de oameni pentru a mentine echilibrul, să bage frica (chiar au reușit).''.E greu sa fii inteligent! Si, mai usor sa fii stupid de guraobserv
Xoxo @Vizitiul, alo colega, cu totii suntem subiectivisi nimeni nu va catalogheaza decat voi singuri va creati aceste etichete
Depinde foarte mult ceea ce se înţelege prin "moralitate". Dacă e vorba de chestii general-valabile (nu fura, nu fii violent etc) atunci, invariabil, un om modern trebuie să fie moral. Dacă însă extindem moralitatea şi la chestii care ţin de preferinţe şi disponibilităţi proprii şi personale, atunci ea este total discutabilă şi poate ajunge, prin presiune socială, să încalce drepturile şi libertăţile indivizilor. Cu alte cuvinte, cutumele n-au nicio treabă cu moralitatea. Sau dacă au, atunci eu prefer să păşesc în afara acestei capcane, numită pompos "moralitate". Un om trebuie să fie civilizat, dar nu supus unor constrângeri stupide doar fiindcă există o majoritate (stupid people, desigur) care susţine aceste constrângeri. Un om se naşte liber, indiferent de ţara de origine, de religia din ţara respectivă sau de obiceiurile (bazate de cele mai multe ori pe superstiţii) locale. Deci faptul că nu accept să înghit maimuţăreli religioase nu mă face imoral, ci doar diferit. Simplul fapt de a purta fustă scurtă nu mă face imoral, ci doar un personaj care flegmează elegant pe constrângerile vestimentare ale unei majorităţi legate la ochi. Dacă cineva gândeşte că este imoral să sfidezi reguli bazate auster pe argumente de genul "aşa e bine" sau "aşa se obişnuieşte", sau "aşa e normal", atunci prefer să fiu imoral, who the f cares?!
Mereu creştinii credincioşi, sau mai bine spus fanaticii religioşi vor spune că cei fără frica lui Dumnezeu sunt imorali. Ei nu pot concepe această lipsă de credinţă, iar asta dovedeşte că sunt capabili să privească doar într-un singur sens. Sensul lui Dumnezeu.
Nu ştiu dacă îţi dai seama, dar sunt speriaţi că lumea s-ar putea întoarce cu susul în jos şi toată religia şi toată frica într-un presupus Dumnezeu ar dispărea. Ar fi un haos total, dacă e s-o luam aşa. Unii vor crede în continuare într-o iluzie, iar alţii vor arunca cu seminţe în cei care încă mai cred. Ca să nu mai spun că toate definiţiile de bine şi rău se vor schimba enorm de mult.
Cu puţinele cunoştinţe politice pe care le am, pot să zic că religia are cea mai mare influenţă în viaţa statului.
Ortodoxiilor Răsăriteni le este şi mai frică de o cădere a Bibliei şi a conceptului de Dumnezeu. Toată puterea lor care o exercitează asupra oameniilor, toată manipularea şi toate celelalte lucruri interzise muritorilor, dar pe care ei le înfăptuiesc în mod regulat, pur şi simplu vor pica.
Ei, creştin înseamnă să ai religia ortodoxă şi să trebuiască să crezi în existenţa unui El, iar credincios înseamnă să crezi cu adevărat.
Ca să-ţi dau un exemplu foarte des întălnit care cuprinde toate lucrurile pe care le-ai spus de creştini.: Ateii, agnosticii, epistemologii, nihiliştii ş.a.m.d.
Majoritatea credincioşilor, sau creştinilor încearcă să-i manipuleze, să-i înşele sau minte, ii discriminează şi sunt intoleranţi cu minorităţile lor. Este ca un concurs: " Cine converteşte şi aduce în casa lui Dumnezeu unul dintre oamenii care sunt adepţi a credinţelor menţionate mai sus, primeşte o călătorie dus pe tărâmul plăcerilor, Eden. Poate primeşte şi o coroniţă din aceea aurită, care, în mod ironic pluteşte deasupra capului."
Toţi spun că şi credincioşii sunt supuşi greşelii, că sunt oamenii, iar oamenii nu sunt perfecţi. Dar totuşi, dacă credincioşii nu pot urma simple porunci ale Dumnezeului lor, cum se aşteaptă ca ateii, agnosticii ş.a.m.d. să le urmeze? Dacă chiar au o aşa mare frică de Dumnezeu, cum se poate că nu pot să respecte porunciile date, mai ales că ii ameninţă cu chinuri eterne?
Asta e şi mai simplu, ei nici măcăr nu cred cu adevărat. Creează doar o mască şi când sunt la biserică, poc! se pocăiesc şi toate cele, dar când ies se schimbă din nou în ceea ce sunt.
Şi tind să cred că mulţi de genul acesta au comentat la ceea ce ai spus tu @Nicotine.
MadnessCafe, ai mare dreptate, acesti credinciosi egoisti si plini de zel, care au dreptul de a judeca si a da sentinte, care ne d-au lectii despre libertatea pe care ne-o da dumnezeu, fara a ne constrange cu amenintarea iadului, asta bineinteles pentru ca asa au fost ei inocultati inca de micuti, cand nu aveau nimic in creier si li s-a injectat o doza de dumnezeu biblic
@Claudiu2011, este exemplul cel mai bun pentru ceea ce am scris in intrebarea mea! Nu ma cunosti personal, nu m-ai vazut, dar iti permiti sa ma judeci si sa tragi niste concluzii pripite despre persoana mea. Intradevar la categoria asta se dezbate stiinta si filosofie, nu smecheria, asa ca du-te pe altundeva ca nu ai priceput ce vroiam sa intreb si vad ca nici nu ai fost in stare sa dai un raspuns pertinent, ci doar sa faci pe grozavul.
@Claudiu2011, daca in viata te vei baza doar pe aparente, inseamna ca vei ajunge foarte rau, crede-ma! Si ce daca am la avatar o poza cu o tigara? Spre surprinderea ta nici macar nu sunt fumator. Si pana la urma si daca as fi, nu pricep de ce fumatorii sunt persoane rele? Au vicii? E problema lor! O fac pe banii si sanatatea lor, si pot fi persoane de treaba.
Pai adevarul este ca toti suntem niste pacatosi, inclusiv Patriarh-ul sau Papa...important este sa ne aducem aminte sa mai facem si ceva fapte bune, sa mai lasam de la noi chiar daca avem dreptate, sa stim sa spunem,, Iarta-ma...am gresit!''
PS:... spun asta fara a-mi fi frica de Dumnezeu!
Nicotine, toti oamenii sunt pacatosi. Cat despre faptul ca nu il admit pe Dumnezeu, Acesta spune in Biblie ca nici El nu ii va recunoaste pe acestia la Judecata de Apoi.
Intr-un fel, exista si atei care fac fapte bune, uneori chiar mai multe decat crestinii, dar raspandesc doctrina lor in mintea celui nehotarat si gresesc prin asta.
Totusi, cei mai multi se refugiaza in aceasta "credinta" pentru a nu-si asuma responsabilitatea greselilor.
Stiu ca si eu am gresit, deoarece am judecat intr-un fel. Sper sa nu va suparati .
Multa sanatate
Ok, cam multa invalmaseala .
Exista doua categorii de crestini (dupa spusele profesorului de religie) :
1. "Crestinii doar cu numele ", adica cei care cred, dar nu respecta voia Lui Dumnezeu.
2. Crestinii propriu-zisi : cei care se straduiesc sa ramana pe calea cea buna, se roaga, merg la biserica etc. .
Sper ca lucrurile s-au clarificat acum.
P.S.: Data viitoare cand aveti asemenea intrebari, adresati-va unui preot sau profesorului vostru de religie. Sunt sigura ca va vor raspunde cu multa blandete.
Multa sanatate
De fapt care-i intrebarea? De fapt, tu vrei sa-ti confirmam ca oamenii sunt pacatosi si asta se stie. Doar de aceea a venit Iisus pentru a ridica pacatele lumii si a le arata Calea. Cine vrea s-o vada, bine, cine nu, nu. Dumnezeu a lasat libertate omului de a face ce vrea cu sufletul lui. De amintit ca si cei care vad Calea e bine sa stie ca este destul de stramta, dar si rasplata va fi pe masura.Deci, fiecare cu ce masoara si judeca in viata, asa va fi apreciat.
Sa auzim de bine
Ideea ca un ateu e imoral este una preconceputa.Eu am vazut si vad multi crestini care au un comportament care lasa de dorit si atei care sunt oameni la locul lor,oameni de ajutor,pe care te poti baza, oameni respectuosi, cu bun simt etc.Acuma,cum sa zic:nici un om nu este perfect,toti,dar absolut toti facem greseli(pe care,poate noi le cnsideram mai putin grave fata de ale altora,dar poate ca Dumnezeu vede altfel lucrurile).In plus,cred ca,inainte sa spunem ca un om e rau,ar trebui sa ne gandim:ce viata a dus,ce necazuri,ce dezamagiri a avut si cum l-au afectat. Poate ca noi spunem despre un om ca e rau,iar,de fapt,este un om frustrat,un om care nu a avut parte de dragostea si afectiunea nimanui,poate ca suferit niste traume psihice, umilinte, batjocura din partea altora.Deci,din punctul meu de vedere,omul nu trebuie judecat asa, ci trebuie sa incercam sa intelegem ce anume l-a determinat sa gandeasca intr-un anume fel, sa adopte un anumit tip de comportament.Stiu ca este greu, dar nu este imposibil; cu credinta in Dumnezeu si cu o rugaciune, putem face mult mai mult decat ne inchipuim noi.Si mai stiu ca incercarea moarte n-are.Nu-i asa? Sper sa te ajute raspunsul meu! Toate cele bune!
Pai, putini, majoritatea regretand tot ce au facut la batranete. Sunt anumite persoane"crestine" sau cum spunem noi pocaitii. Pot spune ca u ii prea suport deoarece sunt insistenti sa treci de religia lor, sa fi crestin. Vin cu tot felul de plante la tine etc.Nu se numeste crestinism.O persoana crestina crede in Dumnezeu cu adevarat, si intr-adevar sunt putini.
@Claudiu2011: Site-ul este un domeniul public. Poate sa scrie oamenii care nu sunt de religie crestina ortodoxa si care sunt atei, agnostici etc! Ai auzit de drepturile omului? Nu cred. Orice om este egal indiferent de religie, sex, varsta, clasa sociala etc. Te rog frumos sa nu mai iei de oamenii care sunt de alta religie in afara de religia crestina ortodoxa si care sunt atei, agnostici etc. Pana la urma, e viata lor. N-am dreptate? Eu sunt crestin ortodox rasaritean.
Ce pot sa ti spun tie? cand vad ca nicotina e tot ce te intereseaza.traieste cu ea o sa ai parte de multe bucurii.nu sufar smekerii care se caca pe ei cu tigara cu drogurile si cu bautura.altceva n-am ce sa spun doar:forta tigara forta droguri si forta bautura pentru cei incapabili de altceva.
@Nicotine : Cand vezi poza de la avatar si numele ce ai vrea sa cred? ca esti un Sfant? normal ca crezi contrariul.si in afara de asta Dumnezeu se scrie cu D mare nu cu d mic.Vb cu proprietaru site ului sa faca special o rubrica cu atei si iti promit ca nu intru pe rubrica voastra.sau cu alte religii in afara de crestini ortodoxi si nu am ce sa ti scriu acolo daca face.
@Kronstadt poti sa te bati si cu mata ce mm m-am legat eu de tine? esti tu smecher ma belimeai mie cariciu? amenintatorule m-am speriat de numai stiu ce i cu mine.imi e frica si sa intru pe site. faci parte din drogatii care sunt impotriva lu becali? sau ii sustii? Daca da se vede tata
Ma eu mereu am spus ca acesti crestini sunt credinciosi doar in biserica.Au intrat,pozeaza in crediciosi, cand au iesit iese la suprafata adevarata fata a lor! Atunci incep sa judece si sa barfeasca pe ceilalti...ei sunt asemenea fariseului din bilda aceea in loc sa se roage pun in evidenta superioritatea lor fata de ceilalti,, sti ceva de genu: Ia uite-l si pe ala pacatosu'...e un mojic, un om prst fara Dumnezeu!
Deci cu asta vreau sa-ti deschid ochii si sa vezi adevarata fata a lucrurilor!
Sper ca te-am ajutat!
Indiferent de ce va alege fiecare om in parte si ce hram va purta la moartea fiecaruia va veni Judecata de Apoi, unde Dumnezeu va judeca pe fiecare.
anonim_4396 întreabă: