Cu siguranta trebuia sa vin aici sa-ti zic ca esti simpla si tot ce vrei in viata e sa asimilezi clorofila.
Fiecare actiune facuta in prezent are un efect in viitor. Cred ca ne scriem singuri destinul.
Nu, altfel nu ar mai exista liberul arbitru, fiecare alegere pe care o iei influenteaza viata ta mai mult sau mai putin, uita-te si tu la oamenii aia care erau foarte saraci si au ajuns oameni cu bani, crezi ca a dat Dumnezeu din mana si gata? nu! au luptat sa ajunga acolo. Orice e posibil daca vrei, si tu esti stapan pe prezentul si viitorul tau.
Predestinat in sensul ca un omulet calare pe un nor se joaca cu noi precum niste papusi?
Sau predestinat inteles in sens deterministic?
Nu voi raspunde la prima varianta, insa in ceea ce priveste determinismul, practic stim ca la un nivel foarte mic exista lucruri pur intamplatoare, pe care nu le putem anticipa indiferent de cate informatii am avea.
Nu am de unde să știu. Fiecare acțiune a noastră ne influențează viețile și pe noi ca persoane, chiar și cea mai mică acțiune a ta poate influența o alta și așa se modifică tot. Am încercat să evidențiez modul în care funcționează viețile noastre și modul în care ceea ce suntem se leagă chiar și de cel mai mic gest, sau lucru făcut în trecut. Acum că toate lucrurile astea se întâmplă că așa ne este destinul nu putem știi cum nu putem știi nici dacă totul e întâmplător. Ce-i drept dacă ne gândim că în viitor o să avem o soartă pe care nu o putem schimba, căci în firul lucrurilor poate ți-a fost chiar "scris" ca să te gândești la asta și să acționezi altfel, tot nu poți schimba nimic chiar dacă vrei. Acum dacă ne gândim tare la legătura dintre noi și restul factorilor care ne înconjoară, timp-spațiu, parcă devine interesant și e foarte interesant să aplicăm o gândire recursivă.
Poate doar credem că avem dreptul la alegere, poate toţi suntem o singură maşină care merge pe o singură bandă, într-un singur sens. Poate nu vom ştii niciodată, poate răspunsurile tuturor acestor întrebări ne vor fi dezvăluite la sfârşitul bătăilor inimii fiecăruia dintre noi.
Poate nu.
AvalohAlyn întreabă: