De ce nu?
Spunea o doamna la tv, acum ceva vreme, ca ea crede in transhumanta... asa ca, prin comparatie, sa crezi in psihologie mi se pare foarte in regula
In stiinta nu exista credinta, exista dovezii care dovedesc ceva, psihologia umana este complexa si diversa, nu e cazul sa generalizam, de asta se fac cercetari, sa nu uitam de neurostiinta
O stiinta spre deosebire de o simpla credinta e...predictibila, de exemplu stim ca 2 + 2 = 4 pentru ca am vazut practic, si verificat ca asa este. Tot asa e si cu psihologie, a dat roade, si nu doar odata, deci nu e o chestiune de credinta/incredere.
Nu "cred" in psihologie pentru ca e stiinta (chiar daca umanista deci nu neaparat exacta precum matematica) si nu dogma religioasa.
Deci consideri ca nu este adevarat ce spune psihologia despre noi?
Nu te-ai prins, probabil din cauza orei tarzii
Intrebarea "crezi in psihologie?" este un non-sens.
Crezi in crestinisim, islamism, budism (religie, chestii mistice).
Cand vine vorba de stiinta (psihologia este o stiinta) credinta/a crede nu are ce cauta in discutie. E ca si cum ai intreba "crezi in matematica?".
E adevarat ca atunci cand tot ce ai e un ciocan, orice vezi pare un cui. Daca esti o fire mistica atunci totul se rezuma la crezi/nu crezi (in orice, chiar si stiinta - asadar aplici logica mistica peste tot) dar aceasta este o eroare privita prin prisma logicii rationale.
Matematica este inventata de oameni, la fel cum este psihologia. Singura diferenta e ca matematica nu este despre oameni. Intelegi unde bat?
N-ai prins ironia, voia sa spuna ca in religie crezi, stiinta e stiinta.
De ce e imposibil sa nu crezi in stiinta?
In Dumnezeu crezi, nu esti sigura ca exista. In schimb, matematica e matematica, stii ca e adevarata, la fel si psihologia, asta a vrut sa spuna.
Poate nu ai pus tu intrebarea cum ai fi vrut sa sune.
Sigur nu am pus-o cum am vrut sa sune.
Credeam ca inteleg oamenii unde bat. Iar ma insel.
Matematica e adevarata pentru ca oamenii au creat-o si au insufla-o tuturor ca un adevar, dar in fapt ce e adevarat? Nimic.
Asta nu prea are sens)
Stiu, stiu.
"A crede" nu inseamna a considera ca ceva bazat pe nimic este adevarat, inseamna a considera drept adevarat ceva despre care stii ca este veridic si dovedit. Crestinii cred orbeste pentru ca au iluzia ca biblia lor plina de basme contine dovezi, deci ei cred tot pe baza unor "dovezi" pe care religia le-a bagat in cap de la nastere ca sunt adevarate.
In psihologie da. Ti s-a spus si de ce, n-are rost sa insisti cu falsitatea in dovezi si nu stiu ce pentru ca si aceasta stiinta este cercetata/practica de niste psihologi sau doctori care au de-a face cu psihicul uman.
Pot doar sa-ti spun ca psihologia e acolo psihologie, e o stiinta, are niste lucruri bine fixate.
Psihologii, pe de alta parte, nu asa mult, aici poti sugera o asa-zisa credinta intrucat trebuie doar sa privim in jur in ce societate predominant bolnava traim, in care fericirea e atat de artificial etalata in era mall-urilor si a consumatorismului, care pe de alte parti produce si mai multe depresii.
Exemplu: cazul recent de omor calificat random la metrou.
Daca umanistii/psihologii/psihiatrii si-ar fi facut treaba se putea evita o asemenea tragedie de a socat toata tara. Eu ce sa mai zic ca trec des pe la statia Dristor, la nici o ora de la eveniment trecusem pe acolo.
Concluzia e ca umanistii nu prea isi fac treaba.
In afara de scriitori, artisti, actori, entertaineri, etc. Dar profesorii/doctorii/medicii nu prea.
scrisoarededragoste întreabă:
Ana213 întreabă:
User252426 întreabă: