| sabin89 a întrebat:

Cu ani în urmă, oamenii erau mult înapoiaţi. Îsi luminau încăperile cu lampă cu petrol; sau cu lumânări. Nu existau masini, nu exista telefon...Mergând mai în urmă pe firul istoriei, înapoierea era, desigur, mai mare. Se ajunge la vremuri când oamenii erau doar vânători si culegători. Totusi, cu vreo sase secole î.Hr. aflu că un individ pe nume Euclid a conceput o întreagă geometrie, valabilă încă si astăzi. Om destept. Mergând de la acest Euclid mai înapoi cu încă vreo opt secole, aflu că a existat o Civilizaţie Miceniană; si una Minoică. Oameni destepţi. Mergând si mai în urmă de la aceste civilizaţii cu încă vreo zece secole, aflu că egiptenii făceau piramide si monumente impunătoare. Pe partea cealaltă, sumerienii construiau si ei palate sofisticate. Oameni destepţi si ăstia.
Nu văd când au fost oamenii prosti. Să fi fost omul dintotdeauna destept? Ce părere aveţi? Primatele alea din care ne tragem, au fost proaste sau destepte? happy

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Trebuie să observi însă două lucruri:

1) Ai mers înapoi numai vreo 5 milenii din cele 200 de milenii de când există Homo Sapiens.
La scară evolutivă, perioada pe care o analizezi este extrem de scurtă și omogenă. Din punctul de vedere al capacității creierului, oamenii de astăzi sunt aproape identici cu cei de acum 5000 de ani, deci nu trebuie să te mire nici Euclid, nici Aristotel.

2) Realizările care au rezistat testului istoriei reprezintă vârfurile absolute ale cunoașterii, nu normalitatea vremii. Pentru fiecare Euclid care concepea sisteme geometrice, existau zece milioane de oameni care nu înțelegeau conceptul de "1+1".

Așa cum și astăzi există oameni care construiesc acceleratoare de particule și oameni care nu știu cum se numește capitala țării în care trăiesc.

| RAY a răspuns (pentru johnnny123):

Cunoasterea nu are legatura cu inteligenta,a nu stii un lucru nu inseamna ca esti prost,si einstein a avut nevoie de cunoastere, in lipsa ei nu era ceea ce a fost, cand esti creativ, ai imaginatie, ai spirit de conducator, memorezi usor atunci esti inteligent, exista persoane care memoreaza rapid dar sunt retardati
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677584/

| johnnny123 a răspuns (pentru RAY):

Și în ce fel contrazice asta ceva din ce am spus eu?

| RAY a răspuns (pentru johnnny123):

Ca daca nu stiu capitala nu inseamna ca sunt prosti si ca nu stiu

| johnnny123 a răspuns (pentru RAY):

Nu asta era ideea centrala, și nu am spus că cei care nu știu capitala sunt proști.

Am spus doar că:
1) Oamenii de acum 5000 de ani aveau cam aceeași capacitate cerebrală ca oamenii de astăzi (deci vorbim strict de partea de "hardware", nu de cunoștințele pe care le dețineau)

și

2) Realizările unor vârfuri intelectuale nu pot fi generalizate la o întreagă populație (faptul că Euclid era grec nu înseamnă că orice grec era capabil să conceapă o geometrie)

Evident că motivele pentru care oamenii nu acumulează cunoștințe nu se rezumă la "prostie", ci sunt extrem de variate. Este vorba despre mediu, despre oportunitate, despre cultura în care crești, despre valorile care-ți sunt insuflate, despre accesul la cunoaștere.

Dar este la fel de evident că inteligență nativă trebuie să fie susținută de o acumulare de cunoștințe pentru a produce rezultate semnificative.

Dacă nu știi nimic pentru că nu ai învățat în viața ta nimic, atunci chiar dacă ești născut cu un anumit nivel de inteligență este aproape irelevant. Nu ai uneltele necesare pentru a o exploata.

| RAY a răspuns (pentru johnnny123):

Asa e

30 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Judecând si numai după răspunsurile date până acum, cred că oricine îşi poate da seama că nici noi cei de azi nu suntem mai prejos, în planul deşteptăciunii, decât cei de atunci. Eu unul as da vot inteligent la toţi. Un răspuns mai bun decât celălalt. Şi bine ar fi ca si cei din generaţiile care vor veni să preia ştafeta asta a "desteptăciunii" si să o ducă mai departe. Nimic nu e mai rău decât prostia.
Cât despre trecut, el va deveni tot mai învăluit în ceaţă pe măsură ce noi avansăm în timp. Aprecierile noastre despre ce si cum s-a întâmplat vor fi mereu doar aproximative. Cel puţin asta e părerea mea. E greu ca din niste obiecte date la iveală de săpături arheologice să poţi să înţelegi perfect istoria acelor vremuri. Mă gândesc, de exemplu, la Marea Piramidă. Acolo nu a fost vorba de vreun geniu unicat, de felul lui Euclid. Întreaga echipă de arhitecţi si ingineri trebuie să fi fost compusă din oameni foarte capabili. De unde atâta capacitate la vremea aceea? Parcă îţi vine să crezi că erau oameni veniţi de undeva din cosmos. Poate că s-au făcut si multe speculaţii pe marginea ei, dar ceva tot trebuie să ne dea de gândit cu privire la dimensiunile ei, la poziţia ei, la unghiurile pe care feţele piramidei le-au făcut cu orizontala si multe alte detalii, ca să nu mai spunem de tehnologia care a stat la baza construcţiei.

| RAY a răspuns:

Sabin inteligenta este ceva relativ, chiar am vazut un doc despre inteligenta aliens in care se afirma ca inteligenta nu este ceea ce credem noi si este ceva relativ, omul din ziua de azi iti foloseste mai putin inteligenta si este mereu pus pe graba, vezi Grecia antica ce genii erau acolo, crezi ca azi mai gasesti asa ceva? rar, primatele nu sunt proaste si pur simplu asa sau adaptat ele

| RAY a răspuns:

Cum nu cred in teoria evolutiei nu vad cum ar putea un evolutionist sa puna toate aceste aspecte cap la cap.
Adica omul a evoluat de la maimuta incoace si i-a tot crescut creierul ce i-a oferit niste capacitati cognitive mai ridicate si cand colo nici creierul nu a crescut in dimensiuni, ba chiar a scazut, si nici oamenii din timpurile antice nu erau nici pe departe inapoiati.

marimea creierului nu inseamna inteligenta si marimea neocortexului,cum sa crezi evolutia daca nu ai habar de ia sau nu vrei sa ai,presisti in ignoranta ta,daca asa ar fi elefantul ar fi cel mai inteligent,dar nu e asa,sunt mamifere mici cum sunt sobolani si sunt inteligenti,desi nu marimea creierului conteaza nici nr de neuroni elefantul avand mult mai mult ca omul, ce anume determina inteligenta omului nu se stie exact, dar stim ca omul raportat la greutatea lui are cel mai mare neocortex, mai mare si decat elefantul, nu crezi in evolutie dar crezi ca un zeu a aparut din nimic si a creat totul din nimic, cool, cata ignoranta

suntserios
| suntserios a răspuns:

Am fost mereu destepti, daca te gandesti acum 2000 ani romanii aveau canalizare interioara. Azi in 2019 in 40% din Romania, lumea se ca.ca in curte.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Uite si la noi, in 2018. Avem un spital pentru copiii de cancer construit in totalitate din fonduri private despre care destul de putini au habar, dar o catedrala inutila, urita, si a naibii de scumpa facuta din banii tuturor. Avem orase ca si Cluj sau Sibiu, dar avem si Vasluiul. Deci ce discutam aici? Nu vad sensul intrebarii.

| anonimg a răspuns:

Par toate bune si frumoae cu istoria piramidelor.
"Cât despre trecut, el va deveni tot mai învăluit în ceaţă pe măsură ce noi avansăm în timp."
Nu trebuie sa uitam trecutul. Pentru ca istoria biblca ne spune de 400 de ani de sclavie a evreilor in Egipt.
"Atunci egiptenii au adus pe copiii lui Israel la o aspra robie.
Le-au facut viata amara prin lucrari grele de lut si caramizi si prin tot felul de lucrari de pe camp, si in toate muncile acestea, pe care-i sileau sa le faca, erau fara niciun pic de mila." (Exod.1:13,14)
Ultima parte parca suna cunoscut: nu asa se poarta cei mai mari cu cei mai mici?
Sa nu uitam ca Dumnezeu Si-a scos poporul cu forta distrugand Egiptul.
Cand oamenii se imbogatesc pe spinarea altora, atunci oamenii acea vor pieri si nimeni nu-i va mai plange.
Este o opinie personala, si cred ca un astfel de motiv a existat la baza disparitiilor acelor civilizatii care astazi nu mai sunt, si anume: cunoasterea lor nu le-a ajutat atunci cand au dezvoltat-o calcand in picioare moralitatea.
Cunostinta, dezvoltarea, sunt daruri ceresti; dar atunci cand nu se mai tine cont de moralitate, atunci aceste daruri se strica si devin diabolice.
Evereii au mancat mana in pustie care cadea din cer. Dar erau printre ei cate unii lacomi care adunau mai multa decat aveau nevoie. Nu o mancau, iar aceasta se strica, "se imputea", asa cum spune Scriptura.
Pamantul ar fi fost cu mult mai avansat daca printre noi nu ar fi existat oameni lacomi dupa castig, nume, putere si alte foloase egoiste.

| doctorandus a răspuns (pentru anonimg):

"Most Israelites were actually of Canaanite stock; their ancestors did not participate in an Exodus from Egypt; Israelites did not build the pyramids!" http://ruml.com/thehebrewbible/notes/09-Notes.pdf

Nu e scris de un liber-cugetator, ci de un Yeshiva boy care a invatat ceva mai multa carte.

Miliarde de crestini n-au putut face pentru Exod ce-a facut Schliemann pentru Troia.

| doctorandus a răspuns (pentru anonimg):

Dap, dovada ca Imperiul Roman s-a prabusit abia dupa crestinare.

| gabicoo a răspuns:

Depinde de maimuța din care ne tragem!
Dacă a noastră a fost proastă atunci suntem toți proști.
Dacă a lor a fost deșteaptă atunci ei e deștepți.
Și totuși care a fost întrebarea că nu am fost atent.
laughing

| RAY a răspuns (pentru gabicoo):

Omul nu sa tras din maimute, omul este o primata care este alta specie de primate

| J0B0MAT a răspuns:

Deştepte,că altfel nu aveam cu cine să semănăm.
Oricum, mie mi se pare că pe vremuri viaţa era mai simplă, lumea mai fericită.

| SG1995 a răspuns:

Unele culturi au fost inteligente altele nu prea, dar in genre masele sunt proaste și doar minorități intelectuale excelente mai ridică stacheta.

| mastadont a răspuns:

Nu suntem neapărat mai deștepți însă media de inteligență la nivel global precum și nivelul de educație al întregii populație este în creștere. În zilele noastre trebuie să pleci în viață cu un bagaj mult mai mare de cunoștințe decât în antichitate.

| Nilsson a răspuns:

Oamenii de stiinta spun ca dimensiunea medie a creierului uman a scazut in ultimile mii de ani de la 1500 cm cubi la 1350 cm3.
http://discovermagazine.com/......-shrinking

Printre realizarile civilizatiilor antice merita mentionate si sistemele de scriere mult mai complicate decat cele actuale (hieroglifica, cuneiforma), cunostinte avansate de astronomie, calculul extrem de precis al circumferintei Pamantului realizat de Eratostene folosind doar formule matematice, gradinile suspendade si alte minuni arhitecturale, faptul polinezienii antici navigau in imensitatea oceanului Pacic fara busole sau alte sisteme de navigatie si pe o insula isolata precum cea a Pastelui ridicau monumente impunatoare de zeci de tone.

Nu mai zic de inventii cu mult inaintea timpului lor si cine stie cate altele s-au pierdut:
https://www.youtube.com/watch?v=5FmZ0z49Dgs

Cum nu cred in teoria evolutiei nu vad cum ar putea un evolutionist sa puna toate aceste aspecte cap la cap.
Adica omul a evoluat de la maimuta incoace si i-a tot crescut creierul ce i-a oferit niste capacitati cognitive mai ridicate si cand colo nici creierul nu a crescut in dimensiuni, ba chiar a scazut, si nici oamenii din timpurile antice nu erau nici pe departe inapoiati.
Nu mai zic de faptul ca evolutionistii sustin ca 200 000 de ani Homo sapiens nu a realizat aproape nimic si incepand cu vreo 2000 de ani inainte de Hristos explodeaza aproape simultan civilizatii antice in valea Nilului, Eufratului si Indusului.

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

Despre Piramidă ce crezi? Dacă am lua Potopul biblic ca reper, a fost construită înainte sau după?

| Nilsson a răspuns (pentru sabin89):

Eu cred ca dupa, ar putea fi un fel de copie mai elaborata a ziguratelor din Mesopotamia pe care generatiile urmase le-au imitat pe masura ce s-au raspandit pe Glob ca un fel de nostalgie a unei epoci de glorie si au vrut sa repete realizarea stramosilor despre care au auzit de la cei batrani.
E interesant ca niste costructii similare intalnim la numeroase civilizatii, in China antica, Thailanda, civilazatia Maya, iar principiul de constructie e acelasi: o baza patrata foarte intinsa care se rastrange din nivel in nivel.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Acum cateva mii de ani multi nu credeau ca raspunsul la toate este dumnezeu, azi intr o tara aflata in ue in secolul 21 multi cred asta, pupa cadavre anual

| costinvlad a răspuns (pentru RAY):

Pai cei de pe vremuri au fost creați de Zeii în care ei credeau(de fapt zeu este un termen dat pentru extraterestru de către primii oameni). Deci, anunaki sunt zeii creatori, nu în ceea ce crede masa de oameni astăzi. Cum sa fie Yahweh Dumnezeu? Yahweh este o invenție a masonilor moderni și a evreilor pentru a ne îndobitoci de tot. Cumde sa fie vindecarea prin spiritualitate rea? Este ceva bun(mai puțin bun pentru medici ca își pierd serviciul). Vrăjitoria este buna, divina.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O intrebare si mai buna ar fi: Crezi ca lumea a fost la un moment dat in istorie, mult mai evoluata decat acum, si sa fi pornit vreun razboi nuclear, si sa porneasca iar de la 0? De la 0 nu ma refer la evolutia umana, ci la faptul ca au ramas f putini oameni, cu foarte putine resurse, si cu timpul au uitat ca au fost si mai evoluati.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu strălucite.

| CarcotasulVesel a răspuns:

Ai vazut filmul Alpha?
era despre primii oameni, inainte de orice, civilizatie
stii care e diferenta dintre ei si noi?
ei bine niciuna fizic, psihic sau inteligenta, ci numai, si numai "know how" adica conoasterea si numai cunoasterea

de cand a aparut homo sapiens, oamenii au avut inteligenta

acum, cuvantul "destept" este un fel de umbrela care acopera si alte concepte, adica nu se refera numai la inteligenta, ci si la cunoastere, insa ce e deranjant in ziua de azi se refera si la intelepciune, ce inseamna asta:

poti sa fii retardat mintal dar sa fii intelept, pentru ca asa ai fost educat, vezi filmul Forrest Gump

aici vine partea deranjanta: poti sa fii chiar intreaga populatie, unde nu exista sa nu fie si oameni inteligenti, chiar un procent mare ar putea fi destul de inteligenti, si sa accepti imbecilitati absolute cum ar fi:
- Dragnea
- biserica neamului care a costat cat renovarea a 100 de spitale
- in tarile islamice interzicerea dreptului de a iesi din casa noaptea (curfew), de parca oamenii ar fi copii mici sau... prizonieri (dumnezeule)
- sa nu ai voie sa vorbesti cu o femeie necunoscuta, de parca femeia ar fi un fel de animal, si alte discriminari incredbil de misogine, tot in islam
- etc.

| Illuminati2016 a răspuns:

Acuma sunt destepti deoarece isi lumineaza incaperea cu becuri LED happy

| costinvlad a răspuns:

Ei ai fost deștepți, acum noi suntem prosti ca nu ne evoluam spiritual și nu ii luam exemplu pe sumerieni și egipteni și pe zei. Ei aveau credință în Zeii adevărați. Erau f deștepți ei dar noi ne am prostit mult.

| crud a răspuns:

In Mezozoic, cand era perioada dinozaurilor, nu existau primatele. A avut loc extinctia. Nimeni nu stie cu exactitate cum au aparut dinozaurii si sunt multe teorii, nedovedite, despre cum au disparut dinozaurii. Mult dupa extinctie, hopa in peisaj omul. Si din nou, teorii. De ce as crede eu ca omul se trage din maimuta? Si de ce exista oameni galbeni, negri, albi daca maimuta aia a fost comuna sau daca toti ne tragem din Adam si Eva? Lasand deoparte chestiile astea, cred ca oamenii au fost inteligenti si harnici, de aceea au putut inventa tot felul de chestii. In antichitate se puteau face operatii pe creier si pe ochi, au fost descoperite instrumentele chirurgicale. Oamenii de acum se tot mira de ceea ce faceau cei din vechime. Ce am face noi fara calculatoare si telefoane smart? Dar cei din viitor ce parere crezi ca vor avea despre noi, cei de acum?