Sa fim seriosi... Teoria conspiratiei.
Am o problema cu cineva care toata viata m-a impiedicat sa ajung intelept si instruit in timp ce multi altii trageau de mine sa o fac. Pe acest cineva il cheama la fel ca si pe mine. Simpla coincidenta...
Pentru unii ca tine lucrurile se petrec din intamplare, merg bine asa cum merg pentru ca asta e credinta insurubata in tine de putere. Este mult mai confortabil sa te speli pe cap de la a iti pune mintea in functiune iar daca esti spalat bine pe creier este chiar confortabil. Somn usor, o multime de oameni pe care i-ai " ales ", altruisti, lupta si vegheaza pentru ca tu sa o duci ca in rai.
Comportamentul se schimba cand omul este supus unor situati speciale, omul atata timp timp cat e in zona lui de confort nu se va schimba ca nu are de ce, problema nu e sa fi un ipocrit sa stimulezi ca te-ai schimbat faza e sa inveti din greseli si sa scimbi viitorul, sunt tot felul de carti de personalitate dar cartile nu schimba personalitatea nici scoala nu o schimba doar exprientele puternice si dese
Nu ar trebui sa fie un conflict intre carti, scoala si experiente.
Multe din deprinderile utile (cele care ne permit sa degrevam constientul si sa functionam bine pe pilot automat - resursele mult mai puternice din subconstien) sa formeaza exersind la rece. Nu te urci in masina si pornesti cu ea in trafic, ci exersezi undeva pe un loc gol.
Cunostintele reprezentative puse deoparte (de exemplu stapinirea englezei) isi arata utilitatea in situatiile unor experiente puternice. Cei care au exersat, acumulat si anticipat mental situatii nu sunt luati prin surprindere.
Un om cazut pe jos care si-a pierdut respiratia: citi dintre privitori sunt capabili sa ii acorde primul ajutor? Raspuns, cei care au exersat pe manechine in cadrul unor pregatiri (se fac in Occident de catre toate firmele mari).
In general, as spune ca oamenii nu fac ce ne asteptam noi de la ei, nici in bine nici in rau.
Am ceva experienta din sistemul educational scandinav. Au puncte slabe (lipsa de exigenta, fuga de defintii, formule, reguli cuprinzatoare) dar si bune cum ar fi respectul necontrafacut pentru elev. Dar si in Scandinavia pedagogia e tributara curentelor politice (stinga de exemplu).
In România prin traditie metodele sunt autoritare, un autoritarism care nu se sinchiseste de logica sau ratiune. Elevii sunt tratati de sus. La rindul lor, elevii riposteaza agresiv, dar asta e alta poveste.
Da, trebuie experimentat, bazat pe rezultate si studii de oriunde.
Doua exemple simple legate de educatie.
Se preda anatomie foarte stufoasa dar oamenii mature nu au cunostinte medicale. De exemplu, cum sa poti sa iti ingrijesti dintii daca nu ai invatat scurt si concis care este mecanismul care produce cariile si paradontoza. Elevilor li se arunca o mentiune despre "placa" si asta e tot. Ar fi mai util daca ar sti ca bacteriile formeaza un film invizibil si ca trecind in modul anaerob corodeaza dintii. Un exemplu de informatie care valoreaza mai mult decat pagini de descriere.
Sau de ce nu ajuta sa fierbi, incalzesti mincarea in care exista resturi de salmonella.
Tatalui cand a fost externat din spital i s-a scris pe foaie ca trebuie sa "evite decubitul dorsal". Tata nu e analfabet, dar respectul pentru pacient si profesionalismul ar fi trebuit sa il faca pe medic sa scrie pe inteles.
Ca sa ilustrez si autoritarismul din societate, pe o fisa medicala o doctorita care nu a primit bani a scris "pacientul se comporta arogant". Caz real.
Asta e societatea care pretinde ca educa generatiile tinere.
>> de ce nu copiem modelul lor
Pentru ca noi suntem diferiti de ei si nu s-ar potrivi. Noi trebuie sa construim modelul nostru.
>> vad ca se depune nicun efort considerabil
Cu toate astea lucrurile se schimba, poate nu asa repede cum am vrea.
Da, noi sintem "speciali". Asa a spus si Iliescu cand a refuzat experientele altor democratii:,, democratie originala".
Nu sintem diferiti. Avem acelasi material genetic iar cultural avem extrem de multe in comun cu civilizatiile consecrate occidentale.
Iar ca sa "construim" modelul nostrum, nu dureaza putin cam mult din 1989 pana in 2016? Ce parere au generatiile actuale la perspectiva de a astepta decenii de bijbîieli? Cei care nu dorm, bineinteles.
Modelul nostru ar trebui construit de oameni competenti. Nu de idioti si nemernici . Vezi modele importate din alte tari care nu merg la noi, asistenta stomatologica de exemplu.
Modelul se poate inspira din alte modele ca sa nu reinventam roata si sa pierdem timpul.
Cultura noastra are specificul ei. Vezi aici cum arata cultura noastra: https://geert-hofstede.com/romania.html
Poti face comparatii cu alte tari dezvoltate.
De ce nu? Doar asta ar fi scopul.
Numai ca, dupa parerea mea, anumite structuri, trasaturi ale societatii românesti (autoritarismul de exemplu) ar trebui "scoase din radacini". Pentru asta trebuie insa sa exista sustinere si dorinta in proportie de cel putin 1:2 pentru ca acei oameni competenti sa nu fie permanent sabotati.
Apropo, de vreo 10 ani am tot incercat sa atrag niste specialisti in schimburi de experiente (vizite in locuri alese special) in Suedia. Cu o singura exceptie, nu am reusit niciodata. Scandinavii sunt foarte deschisi si impartasesc experienele lor practice cu usurinta. Au foarte mult material in engleza.
Ca sa nu crezi ca bat cimpii, exista un institut de studii de trafic www.vti.se care efectueaza studii multidisciplinare in vreo 30 de subdiscipline legate de traficul auto. Cei care lucreaza acolo nu sunt politisti.
Am reusit sa organizez o vizita, care dupa aceea a si dat roade imediat.
Exista posibilitatea sa se faca copy&paste dupa acest institut in România. Rusii au facut-o deja (o mica tara numita Rusia). Cui sa te adresezi?
Am auzit ca sistemul de invatamant finlandez este cel mai bun.
Aplica-l in Romania, dar lasa programele tv la fel, coruptia la fel, educatia sexuala exact asa, piata de munca idem, s-a.m.d.
Nu iti vine sa treci mai putin prin viata?
Societatea româneasca trebuie reformata de la baze, folosind de exemplu multe elemente din experienta scandinava, simpla, eficienta, cu respect pentru cetatean.
Dar trenul acesta e pierdut. In România prinde mai mult nationalismul combinat cu populismul.
Mai spune o data ca societatile scandinave, "motorul" traiului bun sunt de stanga si iti ridici in cap jumatate de TPU.
Am patit-o si eu incercand sa explic ateismul nordicilor iar creierele slab mobilate au sarit ca arse.
Iti multumesc mult pentru raspunsuri.
Foarte posibil, cred.
Dar discuția în sine nu are de a face cu stinga-dreapta-religie-ateism. Scandinavii sunt mai pragmatici si mai eficienti (si modesti), ceeace ar trebui sa convina multora.
Nu pot sa inteleg de ce aversiunea fata de cineva trebuie sa te impiedice sa copiezi "fara retineri", sa "furi", modele, idei etc de la acesta.
Scuze ca ma bag si eu in discutie .
Eu sunt de parere ca mentalitatea asta a fost cauzata de comunism. In comunism romanul era fortat sa 'indoaie' regulile pentru a supravietui iar persoanele care respectau regulile erau 'securisti imputiti'.
Toate tarile care au fost stapanite de USSR au aceasta aversiune fata de persoanele care respecta regulile.
Multumesc pentru comentariu! Ai perfecta dreptate. "Fuga" de comunisti i-a facut pe unii sa simpatizeze cu alte grupari sau sa ignore lucruri care le-ar fi fost de folos, sa manifeste o suspiciune contraproductiva. De exemplu, numai pentru ca in comunism se combatea religia, nu insemna ca trebuie sa o vedem ca pe un panaceum.
In discutia noastra, Suedia, comunista sau nu, are cate ceva de oferit ca model in privinta infrastructurii.
Actualmente Suedia are o guvernare de coalitie stinga cu socialisti, comunisti si ecologisti. Dar la ultimele guvernari au fost liberalii, ceeace, impreuna cu intrarea in UE, globalizarea, digitalizarea etc a facut ca Suedia sa nu mai fie tara socialist-comunista din anii 70 ci o tara cu trasaturi puternice capitaliste. Cine a incercat sa ceara ajutor social in Suedia in perioada actuala stie ca notiunea aproape nu mai exista.
As mai adauga ceva. Suedezii nici macar nu sunt cei care fac exces de zel sa respecte regulile.
Sint individualisti si de aceea vor sa fie lasati in pace de catre stat si autoritati.
Infrastructura sociala e conceputa astfel incit nu ajungi niciodata in fata unui ghiseu sau la notar. Nu se cer legalizari si actele doveditoare sunt 5% fata de cele cerute in România. Nu se comit fraude mai multe din cauza asta pentru ca fiind computerizat e greu sa falsifici o anumita stare de fapte.
Un chirias a stat aproape doi ani decedat intr-un apartament pana a fost descoperit din greseala. Toate facturile i se plateau automat si in rest nu l-a deranjat nimeni.
Politicienii isi trimit odraslele sa studieze in strainatate sau la scoli private.In scolile de stat manualele ajung la sfarsitul celui de.al doilea semestru.Ce nu merge bine? Nu au niciun interes.O tara cu oameni prosti este o tara usor de condus.
O tara cu oameni prosti e o tara usor de condus. Statistic vorbind, pe motive de distributie, e imposibil ca o tara sa aiba aiti prosti incit asta sa ii blocheze progresul.
As spune, la fel de usor de condus e o tara cu oameni intimidati de cand se nasc. Din acest motiv oamenii ajung sa nu mai creada ca au drepturi sau sa se "autodenunte" chiar si atunci cand nu sunt vinovati. O tara care se bazeaza pe oameni intimidati trebuie sa mai promoveze si cultul personalitatior (cei care vor intimida, pe toate nivelele), autoritarismul si hiperlegislatia. Cam asa cum e in Turcia acum.
Apropo... Am citit un reportaj care povestea ca la o universitate din USA, Berkeley, au locuri de parcare gratuite rezervate pentru salariati (profesori) care sunt laureati de Premiu Nobel. Sint vreo 15-20 de locuri de parcare. Multi dintre laureati au fost si colegi de facultate.
Vorbim de USA, o tara ai carei locuitori sunt favoritii noastri l-a luat la misto ca "nu au cultura si istorie" (ca noi). Poate ca ma insel in privinta Clopotului lui Gauss.
Noi ne incurcam in birocratie. De exemplu am avut ghinionul sa fiu nevoit sa fac niste acte de curand. Una din proceduri era sa stai la coada pentru a cere un act si apoi sa depui dosarul continand actul la acelasi ghiseu.
La noi se face exces de zel sa nu se respecte legile. Am un prieten care denuntat niste politisti pentru ca i-au cerut mita, iar oamenii din jur spuneau ca e nesimtit, ca de ce a facut lucrul asta.
Putem incerca sa implementam orice model, daca nu schimbam mentalitatea asta e degeaba.
Ajutorul social mi se pare o prostie, deoarece pune presiune mare pe clasa mijlocie iar cei saraci nu mai vor sa munceasca deoarece primesc bani gratis. Cred ca ai vazut sutele de reportaje in care oameni saraci aveau in jur de 10 copii. Iar oamenii din clasa mijlocie nu isi mai permit sa faca copii deoarece sunt taxati prea mult.
De curand am mai vazut un reportaj in care spunea ca oameni dintr-un orasel nu mergeau la munca pentru ca primeau destui bani ca ajutor social.
Da, in România trebuie smulse din radacini anumite mentalitati si modernizata radical infrastructura. Exista modele suficient de bune.
Dar unora le-a intrat in cap ca se umilesc daca imita pe altii. Desi stau cu iPhone in mina ca nu exista o marca mioritica de smartphone.
Corect! O tara nu poate avea atatia prosti incat sa-i blocheze progresul.Doar ca ei, cei ce vor totul doar pentru ei, ii vor alege tocmai pe acei prosti pe care.i vor pune la carma.Imi povestea o prietena de.a mea,asistent universitar,zilele trecute despre minunatii studenti care nu stiu nici sa scrie corect si care, dupa o vreme, cu putin ajutor, ajung sa predea in scoli, apoi ne intrebam de ce avem copii prosti.In regimul Ceausescu ne umflau mainile daca nu stiam ceva la scoala, ne.a stirbit cumva personalitatea?
Am deschis un subiect dureros, Al. Pe cat de dureros, pe atat de nepotrivit pentru un site in care majoritatea intrebarilor sau comentariilor apartin tinerilor si din care deducem nivelul de cultura.Da, noi avem istorie, dar nu avem cultura.
Exista modelul lui Edward de Bono (cauta, bunaoara, cartea "cursul de gandire al lui Edward de Bono"), este implementat in scoli din vreo suta (parca) de tari.Eu, unul nu cred in educatia facuta "in masa" (sigur ca exista metode de educatie superioare tampeniei pe care noi o numim "sistem educational"), dar educatia reala (dobandirea unui orizont, gandirea calitativa, capacitatea de a genera declick-uri si multe altele) se fac in stilul clasic mentor-ucenic, de fapt grecii de asta si foloseau metoda asta, ca e intr-adevar cea mai eficienta.Eu am avut sansa unui mentor bun, e adevarat ca nu e usor de gasit, dar si cand intalnesti pe unul, dimensiunea gandirii tale se schimba cu mult (si aici vorbim de gandire calitativa, nu de o procesare mai eficienta a informatiilor sau de spiritul critic, care sunt utile, dar sunt, in fond, mecanicisme ale mintii sa le zic asa). Uite o mica mostra de hermeneutica, vei sesiza un nivel al discutiei mult superior celui din scoli, bunaoara (btw, daca esti din Bucuresti sau ajungi pe aici esti invitatul meu la cenaclul monokeros, imi poti lasa mesaj privat): https://www.youtube.com/watch?v=7Np9T1DL0G4
Edward de Bono. Foarte interesant! Poti sa recomanzi o carte dintr-ale lui cu care sa incepi? "Cursul de gindire" probabil.
http://www.eusunt.ro/autor/Edward-De-Bono~111/
Oare exista scoli care aplica ideile lui?