Întrebare recomandată | xSequel a întrebat:

Cu ce ne diferentiem noi, oamenii? De ce atunci cand un om este fericit, altul este nefericit? Ce se intampla mai exact in gandurile celor doi? Prin ce ne diferentiem?
Cum isi poate schimba un om perceptia asupra lumii? Cum evolueaza omul din punct de vedere moral/psihic? Si de ce cateodata simtim ca avem totul sub control, iar in alta zi, parca totul a disparut, acea stare a disparut, si parca trebuie s-o luam de la capat? De unde vin toate starile astea?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Chimia la nivelul creierului. Sentimentele noastre, fiecare stare de spirit nu e nimic mai mult decat un compus chimic eliberat in creier. Cei echilibrati nu simt starile atat de intens si nici nu pot fi coplesiti de catre propriile setimente. Cei dezechilibrati, indiferent ca dezechilibrul intervine in urma unei boli sau a unei conceptii gresite despre viata, ajung sa fie tot timpul nefericiti. Cum poti verifica asta? Ia un om nefericit si da-i niste droguri. In cateva minute vei avea un om fericit. Simplu, la asta se rezuma totul. Toata viata noastra, toate visele si sperantele noastre, toate supararile si cum percepem tot ce ne inconjoara sunt doar niste rahaturi eliberate in creier, nimic mai mult. Creierul nostru ne dreseaza, nu suntem mai mult decat niste catelusi care isi traiesc viata in asteptarea urmatoarei recompense pe care creierul ne-o ofera prin stimuli chimici de fiecare data cand am facut ceva ce lui ii convine.

"To realize that all your life—you know, all your love, all your hate, all your memory, all your pain—it was all the same thing. It was all the same dream. A dream that you had inside a locked room. A dream about being a person. And like a lot of dreams there's a monster at the end of it."

30 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| Krises a răspuns (pentru chiftelutacrocanta):

Interesant raspuns, chiar mi-a placut sa-l citesc. dar am o intrebare, tu crezi in destin? si ca tot ce ti se intampla e din cauza destinului?

| T0T a răspuns:

De ce zici că dacă cineva e fericit trebuie automat din această cauză ca altcineva să fie nefericit? Este normal să existe atât oameni fericiți cât și nefericiți.
Cât despre acea evoluție, ea este relativă și poți crede că evoluezi dar de fapt să involuezi. Depinde de percepția fiecăruia.
Stările vin de la noi și sunt influențate de ceea ce este în jur.

| RAY a răspuns:

Cu ce ne diferentiem noi, oamenii?
diferente rasiale, de inteligenta, sociale, de ce sunt diferenta astea ca nu exista egalitate si ca suntem egoisti, rasisti, ipocriti

De ce atunci cand un om este fericit, altul este nefericit?

depinde de starea fiecaruia

Prin ce ne diferentiem?
am scris deja

Cum isi poate schimba un om perceptia asupra lumii?
prin experiente
Cum evolueaza omul din punct de vedere moral/psihic?
prin experiente



| xSequel explică (pentru anonim_4396):

Si omul cum evolueaza? Daca totul este fals, subiectiv, cum poate evolua? Cand ne schimbam perceptia asupra ceva, ce se intampla acolo? Nu ne invartim cumva in cerc? Nu traim tot in ganduri, in povesti?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru xSequel):

Evolutia nu e conditionata de felul in care percepem lumea, evolutia e conditionata de adaptabilitatea la mediu si de repetarea anumitor procese/actiuni. Daca stramosii unui individ au fost matematicieni creierul lui va avea deja o inclinatie catre gandirea logica, asa functioneaza genele. La fel va sta situatia in cazul unui individ al carui stramosi au fost sportivi de performanta. Iar evolutia asta despre care vorbesti tu oricum poate fi observata doar in decursul a mii sau sute de mii de ani, lucrurile nu se pot schimba prea mult doar de la o generatie la alta. Faptul ca traim o iluzie si ne invartim in cerc nu afecteaza evolutia. Evolutia nu stagneaza niciodata, tot ce putem face e sa-i modificam directia.

Cu timpul vom evolua, vom vedea lucrurile mai clar si nu vom mai reprezenta un pericol atat de mare pentru noi insine. In prezent ne aflam intr-o perioada de tranzitie, creierele noastre abia acum incep sa fie solicitate la maxim, de unde si atatea probleme de ordin psihic cum ar fi bolile mentale sau depresia. Desigur, nici unul dintre noi nu va ajunge sa prinda vremurile despre care vorbesc, motiv pentru care nici nu prea merita sa ne batem capul.

| xSequel explică (pentru anonim_4396):

Pot sa-ti trimit cateva intrebari prin pm? Si nu neaparat doar acum, ci asa, cand mai am intrebari de genul, pentru ca nu am cu cine sa vorbesc pe subiecte de genul asta. Totusi, nu vreau sa te bat la cap.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru xSequel):

Nu prea ma coafeaza discutiile de genul asta, nu imi place sa intru in detalii. Adevarul este ca cu cat intelegi mai profund lumea, cu atat te va intrista mai mult. Probabil esti la varsta in care setea de cunoastere te conduce, ai impresia ca cu cat vei intelege mai multe, cu atat mai pregatit vei fi pentru ceea ce urmeaza. Din pacate adevarul este ca cu cat intelegi mai multe cu atat mai mult realizezi cat de neputincios esti si cat de putine stii, in realitate. Daca ma intrebi pe mine, lucrurile simple, viciile, placerile, experientele sau abuzurile sunt mult mai importante decat intelegerea lucrurilor din jurul tau. Sa simti inseamna sa traiesti, nu sa intelegi...

Ma rog, nu te opreste nimic sa-mi adresezi curiozitati. Nu iti promit ca iti voi raspunde dar voi incerca. Totusi sa nu ai asteptari prea mari, lucrurile despre care vorbesc sunt doar chestii pe care le-am inteles singur, pe baza experientelor si a faptului ca si eu, ca si tine, am avut o perioada in care imi doream sa cunosc cat mai multe despre tot. Si majoritatea lucrurilor pe care le-am aflat mi-as fi dorit sa nu le aflu niciodata, fie vorba intre noi.

| xSequel explică (pentru anonim_4396):

Da, chiar sunt la varsta aia, si de aceea voi incerca sa nu te bat prea mult la cap. Mersi de raspunsuri.

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

"Daca stramosii unui individ au fost matematicieni creierul lui va avea deja o inclinatie catre gandirea logica, asa functioneaza genele."

Fals. Gandirea logico-matematica pe care ei au dezvoltat-o in timp nu are cum sa se transmita genetic descendentilor. Singurul lucru care s-ar putea transmite este inteligenta, insa nici asta nu e adevarat:
"
Există ideea potrivit căreia părinţii puţin dotaţi au şi copii puţin dotaţi, iar părinţii foarte inteligenţi au copii foarte inteligenţi. Acest lucru este total eronat, din cauza efectului de regres faţă de medie: părinţii puţin dotaţi pot avea copii cu un QI normal. Părinţii cu o inteligenţă medie pot avea copii foarte deştepţi. Pe de altă parte, părinţii foarte inteligenţi pot avea copii cu o inteligenţă medie. Regresul este o consecinţă statistică necesară, prin simplul fapt că relaţia coeficientului de inteligenţă dintre părinte şi copil nu este perfectă."
Vezi: https://ro.wikipedia.org/wiki/Inteligen%C8%9B%C4%83#Modelul_Galton



"La fel va sta situatia in cazul unui individ al carui stramosi au fost sportivi de performanta."
Discutabil.
Se intampla asa doar daca aptitudinile sportive ale parintilor au fost determinate genetic. In acest caz ele pot fi transmise copiilor.

Insa in majoritatea cazurilor aptitudinile sportive sunt rezultatul muncii si determinarii, bagajul genetic jucand un rol minimal ( un sistem osos si muscular bine dezvoltat, spre exemplu).

Derutezi lumea. Din raspunsurile tale se intelege ca aptitudinile pe care le dezvoltam in decursul vietii se transmit genetic.
Iar asta e fals:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lamarckism

| RAY a răspuns (pentru Inferno):

Caracterul se transmite genetic?

| Inferno a răspuns (pentru RAY):

Nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Ba, Inferno, tu iar stabilesti reguli luand ca si baza argumentativa exceptiile? SI apoi incepi cu discutabil... Dupa atata timp cu nasul prin net-ul asta minunat si tot numai teorii folosesti ca sa contrazici? Falsa e doar impresia ta ca stii despre ce vorbesti.

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Se vede bine ca aroganta e sigiliul limitarilor intelectuale. Stiu foarte bine despre ce vorbesc: Tu confunzi teoria evolutiei a lui Charls Darwin cu teoria evolutiei a lui Lamarck. Confuzia este comuna.

Imi pare rau sa te dezamagesc, insa nu acesta este modul in care functioneaza evolutia. Daca tu inveti un sport foarte bine, aptitudinile acestea nu se transmit genetic si la copii. Daca tu inveti matematica foarte bine, aptitudinile nu se transmit si la copii. Genotipul influenteaza fenotipul, nu invers.


http://www.tpu.ro/......cioarelor/

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Poate data viitoare ai face bine sa te si documentezi inainte sa postezi ceva. Ca nu totul e brambureala filosofica.

Si acum, ca tot ti-ai dat seama de ce prostie ai spus (sper), ca sa nu te poti scuza ca ai vrut sa spui cu totul alt lucru, si ca eu in neatentia mea am interpretat gresit, citez:
"evolutia e conditionata de [...] repetarea anumitor actiuni."
Asta dragul meu nu poate fi decat o idee lamarckista.
Repetarea unor actiuni favorizeaza "evolutia" individuala a organismului, dezvoltandu-se anumite aptitudini. Insa aceste aptitudini nu se transmit genetic, si nu au legatura cu adevarata evolutie a unei specii.


Daca tot ai trecut de varsta la care iti pui intrebari, poate ar fi bine sa ajungi si la cea in care raspunzi corect la ele.

| LunarAurora a răspuns:

Părerea mea este că totul pornește de la trăiri. Există, de asemenea, și anumiți factori: ce ne satisface și la ce nivel (pentru că atât tristețea, cât și fericirea sunt relative și pot fi obținute mai greu sau mai ușor), de gradul de inteligență, de factorii exteriori, de atenția la detalii.
Prin gândurile celor doi nu pot trece decât memorii, planuri, dorințe și frământări.
Un om nu își poate schimba percepția asupra lumii decât dacă este o oaie ușor influențabilă. Odată ce incepi să vezi realitatea și ai o părere clară asupra unor aspecte, trebuie să fii sigur de ele.
Din punct de vedere moral poate evolua numai dacă trece prin suferință. Îi crește oarecum gradul de empatie față de ceilalți. Psihic... Te referi la intelect?
Din nou, e de la trăiri. Se întâmplă multe în jurul nostru, lucruri care ne lovesc sau care ne ridică, dar asta nu ne schimbă percepția asupra lumii, doar ne trec prin viață.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Eu nu confund nimic, tu ma confunzi cu cineva care te considera macar semi-inteligent. Dupa cate aberatii si intrebari cretine ti-am citit pe aici nici macar nu ma obosesc sa intru in vreo polemica cu tine.

Hilara faza cu link-ul catre ce spui tu ca sa-mi demonstrezi ceva, e ca si cum mi-ai da link-uri la cea spus Bula ca sa-mi demonstrezi Teorema lui Pitagora.

Nu ma mai intrista si deranjeaza pe altcineva. Uite si link:

http://cuvintecelebre.ro/......Geluck.png

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Ma rog, ideea de baza era ca ai spus o prostie, iar eu te-am corectat.


""Daca stramosii unui individ au fost matematicieni creierul lui va avea deja o inclinatie catre gandirea logica, asa functioneaza genele."
Fals.

"La fel va sta situatia in cazul unui individ al carui stramosi au fost sportivi de performanta."
Fals.



Corect insa dupa teoria evolutiei a lui Lamarck:
"Prima autentică teorie evoluţionistă îi este datorată lui Lamarck. În cartea sa "Filosofia zoologică", el emite ideea eredităţii caracterelor dobândite. Ipoteza, în forma ei originală, rămâne până astăzi controversată din punct de vedere teoretic. Prin metodele geneticii clasice nu a putut fi dovedită, însă descoperirea unor alternative la ereditatea descrisă clasic a deschis noi orizonturi. Este cazul epigeneticii."
Vezi:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_de_Lamarck

Faptul ca teoria lui Lamarck e falsa e un lucru cert, nici vorba de polemica la un asemnea subiect. Poate doar in mintea ta nestiutoare.





Mai explic o singura data,pentru prosti:
NU exista oameni care sa se nasca fotbalisti. Aceste aptitudini sportive se dezvolta in timp,prin repetitie si perseverenta. Nimeni nu se naste invatat,cum spune proverbum.

I) Acum,dupa teoria evolutiei a lui Darwin consecinta este urmatoarea:
Aptitudinile sportive fiind caracteristici dezvoltate pe parcursul vietii nu au cum sa se transmita genetic. Fenotipul nu influenteaza genotipul. Daca imi dezvolt masa musculara prin alergat,aceste caracteristici fenotipice nu modifica genele mele. Drept urmare nu pot transmite caracteristica unei musculaturi dezvoltate si urmasilor.
Pe scurt,dupa Teoria evolutiei a lui Darwin ce ai spus tu e fals.



II) Dupa teoria evolutiei a lui Lamarck insa (care e falsa),caracteristicile fenotipice pot modifica genotipul si se pot transmite urmasilor.
Asta ar insemna ca daca un caine isi pierde un picior atunci genomul lui este modificat, iar el va avea pui fara un picior.

Inseamna ca acele abilitati sportive invatate se pot stoca oarecum in ADN si pot fi transmise urmasilor.

Pe scurt, dupa teoria evolutiei a lui Lamarck ce ai spus tu e corect.
De asta am si spus ca tu confunzi teoria evolutiei a lui Darwin cu teoria lui Lamarck, pentru ca afirmatiile tale capata sens doar vazute prin prisma lamarckismului.

---------------------------------


Natura are propriile sale ironii.
Dar ca un prost sa imi dea un citat despre prostie, as spune ca s-a intrecut pe ea insasi de data asta.
Cred ca ar fi frumos sa inchei cu citatul dat de tine, citat la care ar trebui sa reflectezi ceva mai mult:


"Cand esti prost,... nu stii ca esti prost."

| oprescudorin11 a răspuns:

Probabil ca la voi vorbeste doar 'chimia', nu este nimic rusinos, dar exista si rare personaje umane in care lucreaza si spiritul.Adevarul este ca majoritatea copleseste.

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Gresit,absolut totul se transmite genetic, doar ca poate sa fie dominatnt sau nu, deci sa apara la suprafata la urmasi sau sa stea ascunse pentru urmas sau pentru mai multe generatii si sa apara cine stie cind.Ce se stia acum ani buni si anume ca caracterele fenotipice nu se transmit catre urmasi este gresit.Tu poti observa asta si la tine.Amintesteti ce ticuri, ce obisnuia sa faca mai des parintii tai si vei avea surpriza sa descopri ca si tu faci unele din ele.Modul cum vorbsti,felul cum dai din mini,mers si asa mai departe, chiar gesturi, chiar simturi si asa mai departe, felul cum te porti astea sint caractere fenotipice in limbaj genetic, care nu se transmit genetic asa se vorbea acum ceva ani.Insa e gresit.Chiar si informatiile sar parea ca se transmit, odata ce ele sint inregistrate pe undeva prin mintea sau corpul nostru.Eu am obs asta la multe persoane si ma mira cum geneticienii aia care au spus ce au spus nu au observat.

| relian a răspuns (pentru LunarAurora):

Totul porneste de la informatiie, ce informatie primeste organismul tau si apoi totul este chimie asa cum spune omu asta pe aici.Pe de alta parte cum spune inferno nu doar genele influenteaza fenotipurile si e si invers.Anumite chestii dobindite se pot inregistra in gene., deci vor fi transmise cumva la urmasii, daca nu cumva mai tot ce experimentam sar scrie acolo, insa se transmit doar selectiv, sau fctie de cit de dominanta este chestia respectiva.

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Eu cred si nu doar eu ci si cei care studiaza, deci genele sint influentate si ele de fenotipuri, sau mai bine spus anumite fenotipuri sa nu zic toate pentru ca nu se stie exact se inregistreaza in gene.Deci poti sa spui ca si fenotipurile influenteaza genotipurile cumva.Altfel nu vad cum de tu te porti ca mama ta ori ca tatal tau, cum de ai anumite gesturi ce si ei le au si asa mai departe, cum si modul tau de gindire este ca al lor si etc.Normal tu spui ceva ce au spus altii, ce au cercetat altii, insa trebuie sa observam si noi nu doar sa le dam crezare alora 100%.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Expresia "Genotipul influenteaza fenotipul,nu invers." nici macar nu imi apartine,este afirmatia ce sta la baza geneticii moderne:: Relatia genotip-fenotip.

Deci asta ca sa lamurim ca bati campii. Daca eu nu am credibilitate mai mare decat tine,poate are genetica moderna.
De ce nu se intampla asa? E foarte simplu. Genele sunt modificate in principal de factori mutageni, cum ar fi radiatiile, temperaturile inalte si substantele chimice. Insa daca tu iti tai o mana (si modifici fenotipul), asta nu are cum sa se transmita la informatia genetica din celulele reproducatoare, pentru ca taiatul mainii nu e un factor mutagen, simplu.



"absolut totul se transmite genetic"
Atunci conceptul de caracter ereditar nu ar mai avea sens, din moment ce totul este ereditar. Numai un retardat mintal poate crede ca daca imi tai mana am sa fac copii fara o mana. Felicitari.

Intentionam sa iti iau fiecare afirmatie la pigulit, dar vad ca bati campii rau de tot.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Citez:
"Fenotipul este rezultatul interacţiunii dintre genotip şi mediu. Variabilitatea fenotipica reprezinta modificari morfologice sau fiziologice de tip adaptativ care NU se transmit ereditar.PC"
Vezi: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fenotip

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Tu bati cimpii omule nu eu.Tu te auzi ce spui? In primul rind trebuie sa vorbesti frumos chiar daca cu cine discuti greseste, nu sa vii sa spui habar nu ai, si alte timpenii.Eu vorbeam aii de fenotipuri daca stii ces alea, dar se pare ca sincer este cam paralele cu genetica.Citesti tu nimic de spus dar vorba aia multi vad putini si cunosc ce citesc.Afla ca taiatul unei mini nu este fenopip pentru ca nu are cum.Iti recomand o genetica simpla de liceu si vei vedea ce sint caracterele geneotopice si cele fenotipice.Inainte sa spui prostii informeaza-te.Deci nu are rost sa stau sa iit spun cei ala un caracter fenotip odata ce ma faci prost.

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Mai omule nu mai citi de pe net,pune mina pe o genita,iti pot da una de facultate dar nu ne putem intilni sa tio dau si-o sa vezi tu cei ala fenotip,genopit etc. Fenotipul este de ex culoarea,forma a ceva a unui fruct, sau la om gesturi, ticuri si asa mai departe astea sint fenotipuri, nicidecum ce spui tu lipsa unei miini, sau alt organ ce l-ai pierdut prin accident.Tu se pare confunzi avioanele cu submarinele.Cam asa stau lucrurile.Deci inteligenta este un fenotip dar se pare contrar la ce spun geneticienii se transmite si aia genetic.Cum,habar nu au nici ei.Multe chestii vechi stiute deja se rescriu astazi.Numai bine.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

"Fenotipul este de ex culoarea, forma a ceva."

Daca fenotipul e forma a ceva, atunci tu cand tai mana unui om nu ii modifici forma, si implicit fenotipul?

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Nu.Ala este un accident, nu este un caracter selectat de mediu.Ba din contra natura nu umbla cu ciungi, umbla oamenii, dar nu si natura.Intr-un mediu salbatec natura nu duce mai departe astfel de exemplare care au patit accidente, acestia sint eliminati nu au ce sa transmita mai departe si nici n-ar fi transmis chiar de n-ar fi fost eliminati. Uite un exemplu la ce am spus si altele le poti tu singur gasi nu trebuie neaparat sa asculti doar ce spun geneticienii ca nu stiu 100% ce zic.Tocmai citeam de o tipa romanca care lucreaza nu stiu pentru ce firma mare de soft, softuri ce le folosesc alde google si altii.In sf romanca ce parinti crezi ca are? Ambii is destepti, profesori, deci fica a iesit tot desteapta ceea ce arata ce? Restu deduci singur.Sa nu spui ca oamenii destepti devin destepti prin experienta ca nu merge.Prin experienta capeti experienta dar inteligenta o mostenesti de la parinti bunici etc.Ei acum cauta tu pe marii oamenii ai istoriei si vezi ce parinti aveau.Te asigur ca marea majoritate erau oameni invatati nu erau prostanaci sau asa pe undeva mediu ca inteligenta.Bine nu erau genii dar erau oameni inteligenti ce arata ca inteligenta se transmite ereditar.Cum explici ca tu faci gesturi pe care le face tatal tau? Sau vorbesti ca si mama ta? sau mai stiu eu ce altceva? Sau crezi ca astea leai invatat tu asa iai copiat pe parinti.Deci lipsa unui organ prin accidente nu modifica nimic, nu are a facde cu caracterele oricare ar fi ele.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

"Nu."

De ce?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Felul in care induram. unii aleg sa fie insensibili la durere prin exaltarea simturilor altii prin iubire altii prin durerea insasi ca simt al controlului. ni se impune ultima-sa murim in biblioteci. de ce nu tine? am fost obisnuiti sa fim alinati de durere si nu avem nici un motiv in afara de cel al consimtamantului de autodistrugere pentru care sa continuam. odata ce uitam de noi prin detasarea cu care privim lumea chiar ne ofticam cu placere( asta imi aminteste de un chirurg si de un prof univ)

Întrebări similare