| Mișika a întrebat:

"Cu penele altuia te poti impodobi, dar nu poti zbura." - Lucian Blaga.
Cum interpretati acest citat?

Răspuns Câştigător
| Liviu4you a răspuns:

Poti pretinde ca ai aceleasi calitati ca o persoana pe care o admiri, dar nu vei fi niciodata la fel de buna ca ea intrucat iti lipseste originalitatea, spiritul creativ si individualitatea.

| Mișika explică (pentru Liviu4you):

Exact, cred ca asta este adevarul in spatele acestor cuvinte, tu il aprobi pe marele nostru filozof?

| Liviu4you a răspuns (pentru Mișika):

Te referi la Cioran? Nu stiu, s-ar putea sa fie vreo influenta din stilul lui pentru ca acum citesc "Pe culmile disperarii". In orice caz, nu incerc sa-l copiez, probabil ma influenteaza la nivel subconstient.

| Mișika explică (pentru Liviu4you):

Nu, ma refer la Lucian Blaga, daca consideri ca avea dreptate in citatul asta sau nu, sau mai exact daca aprobi ceea ce ai inteles din citat?

| Liviu4you a răspuns (pentru Mișika):

Desigur. Sunt total de acord cu el.

33 răspunsuri:
| Încrucişătorul a răspuns:

Imitația este cea mai sinceră formă de flatare dar şi cea mai josnică procedură reflectată a unui succesor.

| darrio2007 a răspuns:

Nu-ti asuma calitatile altuia.

| Mișika explică (pentru darrio2007):

La asta m-am gandit si eu, nu stiu daca este sigur varianta cea buna. Eu prefer sa spun, depaseste ceea ce ai invatat de la altii, nu te limita la ceea ce ai mostenit de la ei.

| Mădă0611 a răspuns:

E ca la scoala cand mereu iei temele de la altii si copiezi la lucrari, iar cand nu mai ai colegii langa tine esti pierdut.

| Mișika explică (pentru Mădă0611):

big grin, foarte expresiv.

| ErrorFound a răspuns:

Poti pretinde ca esti ceva ce nu vei fi niciodata cu adevarat.

| fuzzer a răspuns:

Iluzie, intre realitate si fictiune.

| PVAAVU a răspuns:

Adica poti sa arati ca cineva, dar nu poti fi ca el din punct de vedere moral.

| Mișika explică (pentru PVAAVU):

Poi daca ai luat calitatile lui in totalitate, ai putea sa ajungi sa gandesti sa sa vezi lucrurile foarte similar cu felul in care a vazut si el daca iti doresti cu adevarat asta, insa eu cred ca se refera la ce urmeaza dupa asta.

| Ceriik a răspuns:

Eu consider ca `penele` adica ajutorul pe care il primesti te `impodobesc` -te ajuta, sprijina, dar nu te ajuta `sa zbori` -adica sa te realizezi-; asa ca tot singur trebuie sa muncesti pentru a ajunge undeva, sa-ti croiesti drumul in viata

| Mișika explică (pentru Ceriik):

Dupa parerea mea poti munci folosind doar cunostintele obtinute de la ceilalti si de asemenea sa te si realizezi, dar asta ar insemna sa *zbori*?

| Mădă0611 a răspuns (pentru Mișika):

Sa zbori inseamna sa faci ceva pe cont propriu, iar penele tin doar de aparenta (exteriorul se impodobeste, interiorul se imbogateste), altfel ar fi zis intelepciunea (au si pasarile) sau orientarea, priceperea.

Da, zborul cred ca inseamna acea stare in care te afli atunci cand ai constiinta ca ai facut ceva creativ, deosebit, original pe cont propriu fara surse externe si care chiar este apreciat de ceilalti.

Ai prea "filosofit-o". laughing Zborul e zbor la propriu, e mersul tau pe cont propriu. Imi vine in minte o imagine cu un cuib de rate nu stiu de care aflat undeva la inaltime intr-un copac si ratustele trebuiau sa ajunga jos pentru a merge pe un lac, ei, mama a zburat pana jos, ele picau ca mingile laughing, crezi ca mama nu le-ar fi dat pene daca asta le-ar fi ajutat sa zboare? totusi, cazatura doare, peste un timp o sa invete si ele cum e cu zburatul.

laughing, Ai prea "filosofit-o". laughing, un alt mod de a imi spune : - Esti varza laughing, recunosc, mult mai realist modul tau de gandire...laughing

Nu, doar ca era simplu ce a zis, si tu stiind ca autorul e filosof, ai cautat filosofia din vorbele lui. tongue

Nu recunosc, foarte probabil sa fi mers putin mai departe fara sa imi fi dat seama, de fapt mereu caut intelesuri mai profunde chiar daca nu is, multumesc ca mi-ai atras atentia, in cazul de fata, felul in care am vazut citatul se potrivea cu ideile mele preconcepute despre cum ar trebui sa arate viitorul si pot sa pun ca m-am identificat in citat, adica am stiut ca ceea ce spune ii ceea ce imi doresc, fapt care m-a condus spre..ai vazut big grin

Nu e fascinanta natura? 2 oameni se uita la acelasi lucru si vad ceva total diferit, zic in general, pai sa fie mult mai multi oameni. smug

La inceput este foarte improbabil sa vada acelasi lucru desi exista sanse, cred ca oamenii vad lucruri diferite asa cum spui si tu din mai multe motive pe care cu siguranta le cunosti insa nu asta ma fascineaza, ma fascineaza reactia inversa la propriile conceptii, daca pui doi sau trei, nu conteaza cati oameni sa se uite la un lucru si dupa sa analizezi ce spun ei ca au vazut, insa cati dintre ei s-au intrebat daca ceea ce cred ca au vazut este chiar acel lucru?, de fapt poate toti s-au intrebat, poate nu, fascinant este insa faptul, la ce interval de timp si-au pus aceasta intrebare?

| Fayree a răspuns:

~ Probabil se refera la posibilitatea de a putea sa te folosesti de lucrurile "cuiva" dar sa nu pretinzi ca sunt ale tale sau ca tu ai muncit pentru ele.
... Fundita?

| Mișika explică (pentru Fayree):

Ai dat un raspuns bun, diferit de celelalte, dar destul de asemanator, din moment ce ai raspuns in urma celorlalti, ar fi incorect sa te rasplatesc pe tine inainta celorlalti. Iti multumesc in orice caz pentru raspuns.

| Korb a răspuns:

Daca incerci sa fi cineva cine nu esti, poate te face sa te simti bine dar nu te va ajuta sa devii ceea ce vrei, nu te va ajuta sa evoluezi.

| AndreeeaDaniela a răspuns:

Eu cred ca citatul se refera la ideea de reusita gratie propriilor forte, calitati.Bazandu-te intotdeauna pe cei din jurul tau nu reusesti decat sa iti creezi o falsa imagine a realitatii in care traiesti.

| Mișika explică (pentru AndreeeaDaniela):

Si ce garantie ai ca parerea ta o sa te conduca la adevarul absolut?, adica, cum poti fi sigur ca parerea ta o depaseste pe cea a celorlalti?

| AndreeeaDaniela a răspuns (pentru Mișika):

Eu cred ca si interpretarile astea sunt relative, in sensul ca fiecare om are propria viziune asupra unui fapt.De aceea este foarte important sa plecam de la premisa ca fiecare opinie (atunci cand se bazeaza pe argumente reale)poate fi valabila.In ceea ce priveste adevarul absolut, acesta este, dupa parerea mea, foarte greu de gasit, aproape imposibil.Asemenea cautari presupun foarte multa perseverenta, daruire.Si sa fim seriosi:Cine isi mai sacrifica acum timpul pe altarul cunoasterii?

| lairon a răspuns:

poti sa te folosesti de cineva sa fi popular dar nu poti face nimic tu singur

| ColdBreeze a răspuns:

Adica...poti sa pretinzi ca esti cineva, dar tu stii ca de fapt nu esti.
Eu zic ca cel mai bun exemplu ar fi ultima parte din filmul `perfectiune virtuala` de pe disney.(atunci cand fata ajunge in spital si virtualitatea in gandul ei). Zic si eu. Apropo ai vazut filmul? laughing

| Mișika explică (pentru ColdBreeze):

Nu, nu am vazut. O sa ma documentez sa vad la ce te referi, nu am inteles tocmai bine., nu cred ca are vreo importanta ce crezi tu despre calitatile tale, adica ele sunt cum sunt indiferent daca tu accepti asta sau nu, daca accepti asta atunci ramane intrebarea, sunt ele asa cum trebuie sa fie?, sunt ele asa cum ai vrea sa fie dar nu te straduiesti sa atingi acel nivel?

| VlaĐ a răspuns:

Adica te poti mindri ca esti un falnic inger dar cand vine timpul sa zbori nu ai cum. Poti spune ca ai luat premiul Nobel cand de fapt esti somer. Poti spune ca ai facut o fapta buna, cand de fapt ai jefuit pe cineva si nu ai cu ce dovedi ca spui adevarul. Minciuna are picioare scurte.