| jumpper a întrebat:

Cu toti stim ca pentru un credincios, ceea ce-l conduce in viata este Legea Lui Dumnezeu si legea morala; adica sad sa nu depui marturie mincinoasa, sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu preacurvesti). Aceste sunt si legile ce stau la baza fiecarui stat democrat. Intrebarea este : Ce-i conduce pe necredinciosi ( atei ) in viata?, Au ei in viata o lege morala? Daca nu erau bune legile date de Dumnezeu atunci le mai adoptau tarile!?

Răspuns Câştigător
| ChibiRose a răspuns:

? Fiecare crede ce doreste si se ghideaza dupa un motto.Crestinii foarte cretini normal ca se ghideaza dupa decalog(care are legi foarte corecte in my opinion). Iar ateii nu prea se ghideaza dupa ceva.Sau cred doar in puterile lor.Nu prea exista un tipar dupa care se ghideaza toti.Fiecare om are propriile sale reguli.

11 răspunsuri:
| FreakyFred a răspuns:

Cred ca am nimerit unde trebuie. ateii aleg sa nu mai creada in niciun fel de zeitate tocmai pentru ca nu cred ca acele zeitati exista. "Legea lui Dumnezeu" nu e a lui dumnezeu, asta le place crestinilor sa creada. eu unul nu sunt "condus" de nicio lege. eu am ceea ce se numeste RATIUNE (toti oamenii o au dar majoritatea nu o arata). nu trebuie sa iti zica dumnezeu ca nu e bine sa depui marturie mincinoasa, sa furi, sa ucizi, sa preacurvesti. la asta te poti gandi si tu, ca om. iar tarile nu au adoptat legile lui dumnezeu, ele au adoptat niste legi care tin de ratiunea fiecaruia adica: daca tu te-ai gandit ca e bine sa dai in cap cuiva pe strada atunci domnul judecator o sa iti spuna ca te-ai gandit gresit si pentru asta o sa suporti consecintele. daca tu iti traiesti viata ca un om normal si nu faci nicio infractiune, sa stii ca nu o sa te bage nimeni la inchisoare!

| Gizăz a răspuns:

Noi nu dăm în cap pe stradă pentru că moralmente e greşit, nu de frica unei fiinţe superioare care aruncă cu fulgere după noi dacă facem asta.
Pe tine ce te opreşte de la a face rău? Dorinţa de a fi bun sau frica?
Biblia dă nişte norme de conduită decente impuse prin frică iar statul le are tocmai pentru că sunt decente şi nu pentru că-s date de cineva de sus.
Încetaţi să scoateţi în faţă şi să impuneţi ce credeţi VOI că e bine pentru alţii, aici mă refer la orice religie. Asta provoacă greaţă atât agnosticilor(cazul meu) cât şi ateilor.
Voi habar nu aveţi să faceţi diferenţa între credinţa exprimate prin iubire(în creştinism) şi religia refractată, manipulatoare şi subiectivă. Voi sunteţi superstiţioşi, nu credincioşi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Legile lui dumnezeu nu prea sunt universal valabile pentru fiecare situatie.
Exemplu concret : Sa spunem ipotetic ca te oferi sa ascunzi o familie de evreii, apoi la usa ta bat nazistii lu` Hitler, ei te intreaba daca sunt evrei la tine in casa. Ce ar face un bun crestin? Ar spune adevarul sau ar minti pentru a salva viata evreilor?

| Vizitiul a răspuns:

Unde ai lasat iubirea semenilor? Daca nu-ti iubesti si respecti aproapele, poti sa-ti bagi p... in ea credinta, ca doar o mimezi. Degeaba nu furi, nu minti, nu ucizi, nu preacurvesti, daca nu-ti iubesti aproapele si nu-l respecti, degeaba. Si nu va treziti sa-mi veniti cu ironii de genul: "Cum sa-i iubesc pe toti, ca iubirea-i numai pentru o singura persoana?" Nu, nu, iubirea nu-i unitara. Iubirea pentru parinti si frati e una, pentru jumatatea ta e alta. Cu totii suntem frati, avem o mama comuna, numita Geea. Aici ne ducem crucea, aici iubim si suferim, impreuna...

| Hombre a răspuns:

Aceste "legi" sunt ale oamenilor atribuite de cei care a scris biblia (evanghelisti) lui Dumnezeu.Chiar credeti ca a vorbit cineva cu el. Legile care stau la baza unui stat DEMOCRAT sunt cele pe care le face legislativul(parlamentul) si nu are nicio legatura cu Dumnezeu, sunt legi cat se poate de umane adoptate functie de evolutie, imprejurari, mod de viata, traditii, necesitati etc. Morala nu are nicio legatura cu legea, ci ea este atributul "legii nescrise" ale comunitati functie de traditii si obiceiuri. Daca legea iti interzice sa furi sau sa ucizi aceasta deriva din ratiune, adeca este daunator pentru om si nu pentru faptul ca nu este moral. In decursul istoriei umanitati, morala s-a dovedit a fi neputincioasa a fi stavilar in fata agresiunii umane si omul a inventat legea scrisa cu oblicativitate in a fi respectata si cu toate acestea sunt destule exemple cand nici aceasta lege scrisa nu este suficient de puternica in a elimina pe deplin napustirea umana spre agresiune. Specia umana nu este capabila a se autocontrola si autostapanii in fata tentatiilor ci musai interventia legii.Nu putem evolua liberi absolut, decat incorsetati de lege.

| Alphawolf a răspuns:

Daca crezi ca omenirea este sau a fost condusa de sfaturile morale ce le gasim in biblie, inseamna ca ai probleme cu ratiunea. Oamenii sunt ghidati in comportamentul moral din observatii, trairi, experimentari etc, nu dupa niste scrieri intr-o carte. Si persoanele care au scris biblia gandeau, si ei au avut trairi si observatii, deci puteau foarte foarte usor sa-si dea seama de ce este bine si ce este rau. Un comportament moral trebuie sa fie in convingerea omului, in caz contrar nu are are valoare. In biblie sunt invataturi care noi in prezent le consideram stupide, nu coincid legilor noastre, sunt apuse de mult. Daca omul era ghidat de morala biblica nu erau legi impotriva acelor pasaje care nu corespund logicii din prezent, exemplu: "Daca un om oarecare blestema pe tatal sau sau pe mama sa sa fie pedepsit cu moartea; a blestemat pe tatal sau sau pe mama sa: sangele lui sa cada asupra lui."
Morala biblica probabil era necesara acum cateva mii de ani, la salbatici, dar in prezent este nefolositoare, este prea putina pentru noi. Omul a evoluat si a depasit demult morala biblica.

| jumpper explică:

Dragilor, ratiunea pe care o pomeniti este data tot de Dumnezeu. Omul inca de la nastere e inzestrat cu trup si suflet. Dovada ca ratiunea este data de Dumnezeu o avem inca din Gradina Edenului cand ii spune lui Adam sa nu manace din pomul oprit. Si totusi el a ales sa manance. Acesta e liberul albitru. S-a dovedit ca omul cu mintea si priceperea lui nu poate face nimic fara Dumnezeu. Caci Hristos zice : " Fara de mine nu puteti face nimic, si orice veti face fara Mine, risipiti." Consecinta neascultari de Dumnezeu a adus mortea prin Adam, si prin el, intregului neam omenesc. De aceea Legile au fost date de Dumnezeu dupa aceea ca sa nu se mai repete ceea ce facuse Adam si Eva. Ca oameni vor sa recunoasca sau nu ca exista un Dumnezeu, au fost dintodeauna. Evreii si cand D-zeu le facea minuni in pustie din cauza impitririi inimii lor nu credeau in El. Ba chiar si-au facut vitel din aur sau se inchinau la alti zei pagani ai altor neamuri care erau atunci. Si au fost pedepsiti. Dumnezeu Si-a incheiat toata Revelatia pe care a vrut sa o transmita oamenilor, culminand cu Jertfa de pe cruce a Fiului Sau. De acum inainte tot ce vrea sa se mantuiasca urmeaza aceste invataturi, ceilalti sunt liberi sa aleaga ce vor, exact ca Adam si Eva ( Liberu arbitru). Hristos zice ca sfarsitul lumii v-a venii exact ca in vremea lui Noe. " Caci in vremea lui Noe, oamenii jucau, beau, se insurau si nimeni nu-l asculta pe Noe, si a venit potopul. Asa va fi si in zilele din urma." Legile statelor au fost adoptate in mare parte de Legea data de D-zeu numai ca oamenii in mandria lor, le-au schimbat sensul dupa bunul lor plac. Este comod sa nu crezi in D-zeu, pentru ca ii deranjeaza a merge pe un drum care pare cu ocolisuri si in loc a nu face compromisuri mai bine faci "orice".„…lată este calea care duce la pierzare…îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sunt cei ce o află" (Mat 7:13-14)

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Jumpper, stai jos, 4!

| Alphawolf a răspuns:

@jumpper, stim si noi povestea, doar ca noi o gandim diferit.
Daca ratiunea este data de Dumnezeu, atunci tot Dumnezeu a plantat si pomul cu fructe pacatoase, tot Dumnezeu la creat si pe sarpe(Satana) si i-a dat spatiul de desfasurare(in Paradis ca sa poata ispiti perechea potrivita - Adam & Eva). Ce cauta pomul cu fructe pacatoase si sarpele(Satana) in Paradis? O fi fost Dumnezeu in lipsa de spatiu, iadul probabil era in proiect sau in constructie(nu era locuibil)!? Dumnezeu fiind omniscient nu a stiut cat il duce capul pe om, nu le cunostea slabiciunile creatiilor sale, nu stia puterea de convingerea a diavolului, nu stia la ce il duce capul pe diavol, nu stia ce se va intampla? Cum poate fi omniscient daca nu isi cunostea propriile creaturi, cum poate fi omniscient daca nu stia ce se va intampla? Iar daca stia ce se va intampla, atunci totul este predestinat, iar daca totul este predestinat, degeaba se agita omul. Nu prezinta niciun fel de logica povestea biblica!

| jumpper explică:

Dragule D-zeu stia dinainte ceea ce se va intampla. tocmai de aceea am zis ca omul si toate fiintele sunt inzestrate cu libertate. Daca nu eram inzestrati cu libertate cadem in erezia protestantismului care afirma ca omul este predestinat, fie la bucurie in rai, fie la osanda in iad. Astfel am fii niste marionete. D-zeu stia ca o sa cada dar, la fel i-a oferit omului posibilitatea pocaintei cand i-a zis : " Adame unde esti? nu cumva ai mancat din pomul oprit? Iar el a dat vina pe Eva si implicit pe D-zeu care i-o daduse, iar Eva pe sarpe(diavol). Ori ei nu trebuiau decat sa spuna ca AU GRESIT, si ierau iertati.

| ChibiRose a răspuns:

Aoleu my god eu vroiam sa zic crestinii foarte crestini... lol, am luat fundita nedrept...