anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cu totii. aproape, cei "cu gust" stim ca muzica din genul «manele» este un lucru incult, asociat cu multe alte caracteristici negative.
La un moment dat. m-am intrebat...de ce?

Care sunt acele caracteristici negative ale acestui gen de muzica? Si apoi, de ce aceste caracteristici sunt negative?
Exemplu:
O caracteristica pe care o consider eu negativa:Lauda.
Observam ca in aceste melodii apar adesea laude de sine «am valoare»«haine de firma»«sunt cel mai tare» si lista poate continua.
Toti suntem deranjati daca vedem ca intr-o melodie cineva se lauda intr-o astfel de masura, dar care e explicatia? De ce consideram ca e un lucru negativ atunci cand auzim astfel de versuri de la un solist?

Nu stiu cat de stupida va parea aceasta intrebare, dar sper ca, cineva intelege curiozitatea mea bizara.Cred ca aceasta intrebare tine de ceva gen psihologie/filosofie...
Multumesc.

9 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Cred ca nu ne deranjeaza atat lauda, cat vocabularul folosit. Si aici ma refer strict la expresiile/cuvintele care se repeta in toate manelele.
Apoi, faptul ca indivizii numai de inteligenta nu pot fi acuzati. Felul in care pun accentul in cuvinte ma zgarie, pur si simplu, pe creier. Pur si simplu, iti dai seama ca e romaneste, dar, parca nu chiar de tot.
Apoi, mai sunt si stereotipurile care ridica in slavi valori care n-au nimic de-a face cu bunul simt.
-"Pretenii" din puscarie.
-Femeile, cat mai multe si mai...decorative. Si, obligatoriu cazute-n fund de admiratie la vederea lanturilor de ancora de la gatul cocalarului. Oops! Pardon, "muzicianului".
-Masinile, cat mai multe si mai mari.
-Banii. La sac, daca se poate.
Si, cred ca ar mai fi inca multe de spus, dar, deja mi se face greata, numai cand ma gandesc.

| Razvan a răspuns:

Eu nu am absolut nicio probema cu tiganii/rromii.Deci nu sunt de aia care ii discrimineaza. Dar au o mentalitate gresita, se simt neintelesi si respinsi de romani si ataca ca sa nu fie atacati
Referindu-ma strict la manele cel mai mult ma deranjeaza faptul ca n-au logica melodiile lor.Eu nu zic ca am gust, ca vai domne winampul meu e prin de Mozart si Hayden, e penibil sa sustin asta. Dar mie daca imi pui o melodie analfabeta, cu niste tipe care misca din cur si isi freaca silicoanele de miroase a plastic finisat, ma ridic si plec sa imi dau un cap in gura.De aia nu ma duc la petreceri.Numai manele.Numai magari care rag si printese care misca din ce le-a dat mama natura pe ritmuri semi-indiene, semi-idioate, semi-vomitate. Urasc incultura din manele!

regis
| regis a răspuns:

Subscriu la raspunsul anonimului. Nu am putut niciodata intelege de ce un amator de muzica cu influente orientale este blamat, laudandu-se in schimb anumit genuri importate din subcultura americana, de parca ar fi creatii ale lui Mozart sau Verdi.
Sa fim seriosi, manelistii macar au voce...

| Aiwendil a răspuns:

Stii cum se spune.Laude de sine nu miroase a bine.Asa se intampla in toate manelele.Nu sunt sigura ca toate pentru ca nu ascult.Pe unii oameni ii intereseaza in cot ca ala are haine de firma sau ca e cel mai tare.De unde stie respectivul/a ca e asa? De unde stie ca se inseala?
Alte caracteristici negative? Faptul ca vorbesc despre bani, sex, femei, dusmani.Viata nu insemna numai aceste lucruri.Pentru alti viata insemna matematica sau arhitectura sau pictura sau calatorii etc.Cam atat am avut de spus.
Bye!

| andreutza_5786 a răspuns:

De fapt problema noastra e alta dupa cum consider eu.problema e ca vedem cum oamenii care au fost saraci au ajuns undeva sus.nu zic si la alte genuri de muzica se poate ajunge sus daca ai talent dar toti zic ca manelele sunt pentru "rromi" dar daca sunt pentru rromi atunci dc asculta si altii? au ei versuri stupidfe din cand in cand dar este cand ne regasim in acele versuri asta depinde de personalitatea fiecaruia. si in legatura cu lauda...asa sunt verrsurile dar mai mult ne gadila la urechi pentru ca multi dintre noi nu isi pot permite. si zicem ca se lauda(si daca e asa) pentru ca in adancul nostru totusi suntem invidiosi pe ei. asta e parerea mea.

| dhraqull a răspuns:

Ne deranjeaza cand cineva se lauda ca tocmai a iesit de la puscarie, a violat o minora, a furat ceva sau are haine din piata cu DG pe ele tocmai pentru ca ni se par niste valori false si nu ne intereseaza.Ne deranjeaza pentru ca le auzim peste tot desi nu au nicio valoare, ne deranjeaza ca sunt promovati ca artisti cand ar trebui sa dea cu matura pe strada.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sunt foarte frumoasewinking

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bine bine consideri ca manelel sunt de oameni inculti dar nici hip hop sau rap sau havy metal(rock) nu sunt niste alternativ
e prea culte

| DaianaDC a răspuns:

Pai c sa zic. e km nashpa.in 1 rand niciunu nu are voce niciunu nu are versuri interesante niciunu nu stie sa cante dupa note dar totusi toti se lauda.videoclipurile lasa d dorit:-& nu imi place nimic la genu asta d muzica si nu cred ca l`as putea numi un gen de muzicabig grin acum fiecare cu parerea luihappy