| CryChristiAN a întrebat:

Cu totii stim ca actiunile reciproce se transmit fie prin contact, fie de la distanta.
De-asemenea, Galileo galilei afirma ca " orice obiect carde liber in vecinatatea suprafetei Pamantului se misca accelereat CU ACEEASI ACCELEREATIE ( deci, nu conteaza masa )".

Mai mult, Newton a enuntat legea atractiei universale si anume ca " oricare 2 corpuri punctiforme se atrag cu forte orientate de-alungul dreptei determinata de corpuri, al caror modul este direct PROPORTIONAL cu masele corpurilor si invers prop cu patratul distantei dintre ele".
Ceea ce voiam sa subliniez este ca putem trage concluziile:
deci, corpurile reale pot fi considerate punctiforme daca dimensiunile lor sunt mult mai mici decat distantele dintre ele.
Cea de-a doua ar fi, cum ca fortele de atractie universala se mai numesc si GRAVITATIONALE, ele nu trebuiesc CONFUNDATE cu alte forte de atractie dintre alte corpuri( adica dintre magnet si 1 corp din fier etc...). Cum se face aici tot intervine legea atractiei universale?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Galilei spunea ca masa nu conteaza si nu intervine in cazul atractiei gravitationale, DAR Newton spunea exact invers,cum ca numai corpurile ca au masa participa la interactiunea gravitationala,cele lipsite de masa neparticipand deloc.
Einstain l-a contrazis mai tarziu,cand a afirmat ca nu masa este determinanta in cazul gravitatiei ci curbura spatiu-timp,cea ce inseamna ca si corpurile lipsite de masa, cum ar fi fotonii participa la interactiunea gravitationala si vor fi influentati de gravitatie. Cei doi s-au contrazis in afirmatii.
"deci, corpurile reale pot fi considerate punctiforme daca dimensiunile lor sunt mult mai mici decat distantele dintre ele."
Da, este un model de simplificare a ecuatiei, daca acele corpuri ar avea dimensiuni atunci ar fi mai complicat sa lucrezi cu ele, asa ca se considera punctiforme.

1 răspuns:
| RegalusDekaron a răspuns:

Formuleaza mai clar ultima parte
in primul rand se spune ca acceleratia gravitationala nu depinde de masa corpului. Da, este aproximativ 9, 81 parca m/s dar depinde de in punct te aflii fata de glob.
Ideea de a trece la puncte in loc de corpuri e una buna in conditiile in care proprietatile generate de forma corpului densitatea sau mai stiu eu ce care tine de volumul lui sunt neglijate, sau actioneaza foarte slab. Dar niciodata punct=corp. Fiecare forta are diversi parametrii, nu au aceeasi formula ca forta de atractie universala, daca asta intrebi. Un exemplu simplu e forta de frecare, depinde de cat de "slefuit"e corpul pe care aluneca (altfel spus coeficientul de frecare) si de forta pe care o exercita perpendicular pe acesta, care este egala cu forta de sens invers, normala.

Sper ca asta ai vrut sa intrebi ca altfel nu inteleg