Ar trebui sa le publici... pe Facebook.
Il iei pe Krakilla (un alt user luminat) de mana si discutati impreuna despre filosofia profunda a chibritului.
Am si eu una, foarte buna, imposibil de contrazis.
Adica o cugetare.
"Oriunde te-ai duce, acolo te afli".
Nu exista bine si rau. Nu poti anticipa lantul cauzelor care sa duca la consecinta concreta. Sau poti, dar trebuie sa privesti in ansamblu. Daca il lovesti pe cineva, ii faci "bine" sau ii faci "rau"? Singurul lucru pe care poti sa il faci in raportul cu ceilalti, este sa-i influentezi. Nu putem trai fara influente, ele ne conduc ca pe niste mecanisme. Rasucesti o cheita si apoi te uiti cum se desfasoara. Toate lucrurile exterioare ne influenteaza. Nu exista nimic inauntrul nostru autentic care sa poata lua o decizie de la sine, independent de exterior. Povestea cu sufletul e o autominciuna. Nu il avem, cel putin nu inca.
Daca lovesti pe cineva ii faci rau. Recurgerea la violenta nu este solutia.
Suntem influentabili de acord, dar pana la urma TU iei decizia daca urmezi acea influenta sau nu. Decizia este la tine.
Avem un subconstient astfel lucrurile se complica; dar cred ca poti sa-ti programezi subconstientul sa faca ce vrei tu.
Nu poti anticipa lantul cauzelor care sa duca la o consecinta dar actiunile rele au de regula consecinte rele.
Daca il lovesti pe cineva, il poti ambitiona sa se antreneze sa devina mai puternic. Lovindu-l, tu il faci constient de slabiciunea sa.
Nu prea poti sa decizi. In general influentele te fac sa reactionezi. Tu te poti supune influentelor, sau sa actionezi contrar. In ambele cazuri, influenta "a miscat ceva in tine". Nu cred ca exista subconstient. Cred ca este vorba despre parti scindate ale mintii care actioneaza in felul lor. Faptul ca tu faci ceva "ce vine din subconstient", este de fapt din cauza ca tu esti in realitate aproape inconstient. Cand tu faci un lucru in mod automat, o faci pentru ca mintea ta este in visare si functionezi "pe pilot automat", aproape ca un robot. Ceea ce faci nu vine din subconstient, ci dintr-o functie mecanica a mintii. Freud a fost cam rudimentar in studiile sale, dar a facut si el ce-a putut. Dobandirea constientei a fost scopul oricarui sistem religios autentic stravechi.
Si daca devine mai puternic nu-l mai poti lovi? Lovesti doar persoanele slabe?
Când am citit ce-ai zis tu acolo aveam impresia că ridică cineva tonul şi pe urmă se calmează. Odată vorbea cu devotament, apoi ceva foarte rapid ca " dacă aveţi stări neplăcute adresaţi-vă medicului sau farmacistului."
Rest... E aşa, logic.
"Prin simțuri înțeleg cele 5 simțuri: miros, gust, văz, pipăit și auz."
EmaS întreabă: