anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum apare senzatia de "dèja-vu"?

Răspuns Câştigător
| Jenn002 a răspuns:

Deja vu este un termen frantuzesc si se traduce prin deja vazut si are cateva variatii, incluzand deja vecu, adica deja trait, deja senti, adica deja simtit, deja visite, adica deja vizitat. Termenul a fost ales in 1876 de catre francezul Emile Boirac, unul dintre primii care au studiat fenomenul.

De multe ori deja vu este confundat cu alte fenomene gen: experiente precognitive (senzatia ca stii exact ce urmeaza sa se intample, si chiar se intampla), halucinatii (determinate de boli sau medicamente/droguri), amintiri false (determinate de schizofrenie). Spre deosebire de adevaratul deja vu, care dureaza in jur de 10-30 de secunde, celelalte fenomene pot dura mult mai mult.

Fiecare cercetator care a studiat femonenul deja vu i-a dat definitii particulare si a stabilit categorii pentru factorii care genereaza un deja vu. Teoria cea mai credibila este ca deja vu poate fi determinat de 3 categorii de factori: disfunctie biologica (ex: epilepsia), familiaritate implicita si perceptie divizata.

Deja vu este un fenomen greu de studiat pentru ca apare spontan, dureaza putin si nu are manifestari fizice. Din cauza asta nu i-a fost stabilita inca o explicatie definitiva.
Sper ca te'am ajutat!happy

8 răspunsuri:
| Razvan a răspuns:

Cand iti apare cineva in fata si ai impresia ca il stii de undeva.Iti storci creierii, il intrebi si pe el, si nimic.Si totusi ceva din el/ea iti trezeste niste amintiri.Amintiri pe care totusi nu le poti definithinking

| pwp a răspuns:

Atunci cand simti un lucru ca l-ai mai vazut o data!

| CapitanuSemafor a răspuns:

Explicatia mea preferata este: Tu esti conectat cu eul tau dintr-un alt univers paralel si ti se par cunoscute unele momente pentru ca tu din alta dimensiune deja le-a facut. - Asta mi de pare cea mai cool explicatie si destul de realista, oricum mult mai tare decat definitiile stiintifice. Este un misterwinking

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Stiu ce este dèja-vu, dar nu imi este clara aparitia acestui sentiment.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pai prima data dai cu capul de stalp si apoi:"bai, parca am mai dat o data!"

| denistttt a răspuns:

Cand crezi ca ceva sa mai intamplat

| pufuulina a răspuns:

Pei ai impresia ca ai mai trait odata un lucru...pe care il traiesti pe moment.saaau e ceva de care te-ai plictisit. ceva normalhappy

Întrebări similare