Banul a distrus omul. Inca de cand s-a batut prima moneda in Babylon, s-au ''cernut'' clasele sociale.
'' Au scăpat de sub zăvoare lenea, răutatea şi trufia
Or să meargă în lume şi-or să cuprindă minţi neştiutoare, prea nevinovate şi prea slabe încă să le stea împotrivă''
Combinate cu lacomia au declansat usor dar sigur goana dupa averi si putere. Pentru ca istoria ne invata ca mereu banul a insemnat putere.
Nu pot sa-mi imaginez o lume in care banul nu exista, as fi nerealist. In orice caz, timpul parca trecea mai greu cand ieseam in spatele blocului sa ne jucam ''tarile'' si ''leapsa'', atunci cand nu cautam prietenia doar pe interes si atunci cand increderea nu era doar un cuvant in Dex. Nu stiu spre ce ne indreptam, dar nu-mi place deloc. Din ce in ce mai des vorbesc cu roboti, nu cu oameni.
Ar trebui vazut intii dorinta omului de acaparare si tocmai dupa acea procedeul prin care acesta o face.Si cu bani si fara ei omul si-a facut intodeauna un scop din a avea cit mai mult indiferent pe ce cale.Deci nu banii sint problema, adevarata problema este in noi si nu va disparea, din pacate.
Cineva zicea ca banul e o simpla hartie a carei valoare noi o stabilim.Trista realitate ar fi ceea ce s-a mai zis si anume ca daca n-ar fi bani, ar fi trocul.Mie-mi place mai mult viziunea lui Gandhi:o lume in care toata lumea munceste pentru binele comun, nu exista scari sociale, toti se fac utili societatii si societatea creste creste creste...
N-am nimic personal cu tine
Dar imi creste tensiunea cand iti citesc raspunsurile.
Adica in viziunea ta omul e doar un animal care traieste conform legii junglei? Noi n-avem valori morale, nu ne pasa decat de noi si de averea noastra.Bai nene ateu, nu-i asa.Iesi in lume, lasa netul si ai sa vezi ca lucrurile nu-s asa.Esti liber cugetator, foloseste-te de asta...
Imi place raspunsul lui Yoyoyoana si sunt de acord cu ea/el.
Multi spun ca banul e un lucru rau, pana si eu am spus asta, insa fara el lumea ar fi mult mai complicata.
Iti dau un exemplu: Eu merg sa imi cumpar un LCD, si platesc 1 tona de grau, dar magazinu vrea s aplatesc in porumb, ce fac? Merg si schimb graul in prumb, dar nu vrea nimeni sa il schimbe la 1:1 (adica 1 tona grau pe o tona de porumb, parca asa se nota), ei vor 2:1 (o tona grau pe jumate tona de porumb).
Pe scurt omul are nevoie de ceva care sa ii permita sa cumpere orice. Exista mai multe tipuri de bani (dolari, euro, lei etc), dar asta reprezint individualitatea unei tari/culturi.
Acum multi ani, inainte de aparitia banului, averea era calculata in functie de pamant. Mereu au exista oamenii bogati si restul.
Omul a creeat bani ca sa isi usureze negocierile si cumparaturile, doar ca omul vrea mai mult decat ii trebuie.
Nu banul schimba omul, omul se schimba singur, noi suntem facuti sa dominam (chiar si uni pe ceilalti), din cauza asta cautam bani, pentur a arata ca dominam. Exprimarea averii banesit e doar o alta forma de a ne distinge intre noi.
Am citit mai jos rapspunsuir care spuneau ca fara bani lumea ar fi mai buna, poate au dreptate, poate nu, dar oricum ar fi natura umana ne impinge sa vrem mai mult indiferent de ce e vorba, atat timp cat aratam ca suntem superiori celorlalti.
P.S. Un obiect nu te schimba, tu te arati asa cum esti.
Sunt curios ce parere ai si daca iti place "P.S."-ul.
Păi,s-ar face troc. Însă tot se va inventa o monedă, ceva care să valorifice orice obiect.
O lume fara bani, ar fi o lume in care ar exista "trocul", am traii fara sa ne uram unii pe ceilalti, fara sinucigasi, fara fete de 14 ani care se vand pentru 40 de lei, cum spune si proverbul acela, banul este ochiul dracului, deci fara bani am fii ca-n rai
Fiecare persoana ar trebui sa se ocupe cu ceva pentru a trai. De exemplu eu as fi electrician si tu ai avea brutarie. Vin iti repar instalatia electrica in schimbul painii. Ar fi mult mai bine asa.