Am trai intr-o lume mai buna, probabil prea buna.
Nu e usor sa ierti pe cineva care ti-a facut rau. Raul doare, distruge...e complicat sa accepti ca cineva ti-a facut ceva dureros cu buna stiinta si nu doar sa accepti ci sa continui acea relatie de parca nimic nu s-a intamplat.
Si e greu sa iti recunosti vina si sa iti ceri iertare, in principal pentru ca noi nu consideram ca raul facut de noi e chiar asa grav cum pare.
Da, cred ca iertarea e benefica, dar cum ai spus si tu, iertarea reala. Daca ''ierti'' pe moment si continui relatia respectiva, dar in adancul sufletului inca esti suparat, daca tu continui sa ii amintesti celui vinovat de cat de tare te-a ranit nu ajungi nicaieri.
Nu, consider ca nu avem ce sa iertam; tot ceea ce ni se intampla si ceea ce facem sa se intample, este creat de noi. Daca cineva face ceva care ma deranjeaza, idea e ceva la mine de corectat sa nu mai ma gasesc intr-o astfel de situatie. Daca cineva se simte deranjat de ceea ce fac, e idea persoanei, ceea ce fac o fac pentru ca simt si vreau, nu am nici o intentie de a deranja.
Ar fi mai bine pentru noi sa putem ierta, insa nu e bine sa ierti chiar orice.De exempu un criminal. Daca toti ar fi iertati pentru orice, am fi in pericol.Ierti faptele minore,atata timp cat persoana pe care o ierti inearca sa nu mai greseasca.Dar daca profita de bunatatea ta, iarasi nu e bine.
Si eu iert, dar nu uit, la fel ca tine.Le acord oamenilor mai multe sanse pentru a se schimba, dar dupa prima greseala nu pot sa ii mai vad cu aceeasi ochi.
Este, dar iertarea repetata duce la dezamagire! De asta se spune ca a2a sansa o merita oricine!
Cum ar arata lumea daca am ierta pedofilii sau criminalii in serie? Sau daca am ierta dictatorii care provoaca genocide? Sau violatorii? Sau traficantii de carne vie?
Daca voi credeti ca lumea ar arata mai bine aveti o mare problema legata de perceptie.
Interesant cum tu esti unicul care are aceeasi parere ca mine. Ma gandeam ca ar fi mult mai mult lume moarta avand in vedere ca numai existau oameni in inchisoare cu tot iertatul asta
Nu cred ca la asta se referea intrebarea...si pe acesti oameni oricum nu ii iarta legea (cel putin la nivel teoretic). Eu cred ca era vorba de greselile mici, cele pe care toti le facem. Cel putin eu la asta m-am referit cand am raspuns...
Exact...
Stiu la ce te refereai. Atat tu cat si el cand a adresat intrebarea. Dar nu poti posta o astfel de intrebare la modul general in timp ce tu te referi, in mintea ta, doar la o nuanta anume. Nu putem vorbi despre iertare, ca si concept general, in timp ce noi ne referim la iertare ca la mecanismul prin care nu mai permitem anumitor evenimente/persoane din trecut sa ne mai afecteze.
Dar te-am iertat deja, nu ai pentru ce sa-ti faci griji. Pentru ca sunt genul de om care iarta...