Probabil că nu ar înțelege mare lucru din ce se întâmplă în jurul lui. Deci ar vedea lumea modernă ca pe ceva complet bizar și fără prea mult sens și i-ar fi extrem de greu să-și formeze o opinie despre mentalitatea omului modern. Până să ajungă să-și facă o opinie despre mentalitate ar trebui mai întâi să înțeleagă niște lucruri aproape inexplicabile pentru el.
Eu trăiesc în lumea asta și tot am dificultăți în a înțelege de ce fac unii oameni lucrurile pe care le fac pe TikTok. Ce pretenții să am de la unul aterizat din secolul XII?
Ca pe un fiasco.
Eu că am bunici din secolul precedent născuți și tot li se pare un fiasco,că "pe vremea lor..." sigur știi clișeul.
Plus că mentalitatea lor e destul de limitata, probabil și din cauza comunismului,zic și eu.
Fiecare perioadă are plusuri și minusuri până la urmă,acum de bine de rău ai posibilități nenumărate,poți face chestii pe un ecran,mai nou îți poți vedea holograma la nu știu câți km, deci da, iar ca minusuri sa zicem că e rata asta crescuta de depresie, mai ales în rândul tinerilor, alimente procesate care ne îmbolnăvesc pe termen lung, dispariția câtorva meserii, sa zic
Cum și pe vremea lor erau beneficii și sacrificii.Cateva plusuri ar fi speranța la viață mai mare, un trai mai sănătos, existau cei 7 ani de acasă,iar ca minusuri ar fi principii de viață limitate, nu se dorea evoluția, ci mai degrabă stangarea individului astfel încât să fie toți la fel, comunismul per total e un minus și așa mai departe, înțelegi ideea.
Dar da, sigur un om din sec XV ar rămâne perplex ce ar vedea și probabil că ar înnebuni
I-ar vedea stupizi, nu inteligenti. Ei au inceput cu metricizarea lumii. Separau magnitudinile in proportii si stiau toate fazele de la particular la general a unui tot homogen. Stiau de algoritm, feedback, cibernética. Ei au inventat ratiunea matemática, plusul, minusul, divizibilitatea, multiplicitatea, etc. Stiau sa formuleze o ratiune cap-coada. Stiau de poligrafie, topografíe, mapa, plan, scara, instrumentalism, structuralism, politologie, teoría jocurilor, ecuatii algebrice(lege de compozitie), aritmetice, geometrie de incidenta, congruenta, conditia arhimedica (postulatul de continuitate), criteriul euclidian, etc. Acum ca stim figurile cosmice trebuie sa vorbim de anticiparea contrafactica.
Pana lui Maat ii judeca pe toti care nu respectau proportiunea.
Patul lui Procust incerca sa adecveze oamenii la o proportiune arbitrara. Ii supuneau relativismului metric.
Nu se știe. Unii ar spune că „pe vremea lor..." alții ar spune că e mai bine acum, viață ușoară și liniștită
https://www.youtube.com/watch?v=Tm53VCLG9FQ
Cel mai probabil ca pe o distopie. Iar despre mentalitatea omului modern sigur ar crede că este extrem de slabă și instabilă. Ba chiar privilegiată și neurotică
Ar avea aceleasi pareri egoiste. Foarte probabil sa compare lumea pe care o stie cu ciudatenia din fata lui (cu bune si cu rele).
anonim_4396 întreabă:
Gigi777 întreabă: