A evoluat din cauza unor oameni care au purtat dezbateri rationale. Cartile lui Rawls si Nozick sunt mai definitorii pentru moralitatea secolului XXI decat Biblia.
Au creat-o smecherii pentru interesele lor, ei doreau sa fie liniste cumva ca sa se imbogateasca ei cat mai tare, nu aveau nevoie de probleme, de dezechilibre ca sa le strice smecheria.
Si au pus si reguli care-s bune, insa nu de dragu nostru, tot pentru ei, ca ii ajuta pe ei.
Si sa-ti dau si niste exemple:
1 - Sa nu preacurvesti, pai daca fiecare barbat facea sex cu 100 de femei desi era cuplat, si ieseau n copii, apareau mari dezechilibre sociale, si nu aveau ei voie de asta.
2 - Erau contra la homo si lesbi. Aveau nevoie ca toti oamenii sa se cupleze cu sexul opus, aveau nevoie de copii ca sa aiba cat mai multi sclavi si sa aiba soldati sa cucereasca alte tari.
3 - Sa nu furi, sa nu omori, pai de la cine furai? Ca doar nu furai de la vecinu tau tot amarat, furai de la bogatasi, si tot lor le-ai fi dat in cap. Asa ca trebuia sa nu faci asta, sa stii ca e pacat.
Dar sa asupreasca ei oamenii si sa-i munceasca pana la maxim si sa le dea bani de mizerie nu mai era pacat!
Si altele de genul.
Ca aparare, bunatatea e un mecanism de aparare. Cred ca asa a aparut si cea din povestile religioase. "Fii bun cu ceilalti!", adica si cu mine. "Fii bun cu mine! Nu ma rani! Lasa-ma sa traiesc linistit! Nu-l rani pe cel drag mie!". Io nu cred ca exista altruism; ajuti cu gandul ca o sa fii ajutat la nevoie.
Moralitatea a apărut din dorința colectivă ca oamenii să trăiască în pace unul cu altul și ca să fie posibile comunități mai mari de câțiva indivizi. La început a fost o moralitate de tip ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, adică dacă omorai pe cineva erai și tu ucis etc. Pe parcurs oamenii au descoperit scrisul și au decis să creeze un sistem de legi care să se aplice tuturor. De atunci, legile au tot evoluat încercând să înglobeze toate categoriile și toate tipurile de oameni într-un mod egal și nepărtinitor.
Toată această evoluție s-a făcut în principal prin încercări și greșeli. Astfel oamenii au realizat că dacă se comportă bine unul cu altul și dacă au grijă unul de altul vor trăi într-o comunitate prosperă și vor evolua.
"EVOLUTIA MORALITATII LA UMANITATE SI VIITORUL EI"
http://mythologica.ro/evolutia-moralitatii-la-umanitate-si-viitorul-ei/
"Evolution of morality"
https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_morality
Conform acestui concept (evolutia moralitati) precursorul moralitati poate fi urmarit in comportamentul multor animale.
Eu cred ca moralitatea înseamnă să îți pese de ce spun ceilalți, sa imiți mulțimea de oi.
RAY întreabă: