Ca ideologii, formele de guvernare sunt perfecte, ca de-aia le zice ideologii in teorie. in practica, depinde foarte mult de specificitatea culturala, de potentialul unei natiuni, de mentalitatea nationala, etc etc. nu se poate vorbi despre o forma ideala de organizare politica, eventual pot fi dezbatute prin comparatie, evidentiate avantajele si dezavantajele privind anumite aspecte ale dezvoltarii unei tari. cam atat.
Comunism pur!
Pe vremea lui Ceausescu nu a fost comunism ci socialism ceea ce este cu totul diferit (vezi definitii) In nici o tara din lume nu s-a ajuns la treapta de dezvoltare economica care sa poata sa transforme statul socialist intr-un stat comunist. Nici Rusia nu a ajuns la comunism nici China sau Cuba.
Nu confundati socialismul cu comunismul!
Desi traim in asa zisa democratie majoritatea structurilor sociale tind sa fie de tip comunsit.
Democratia mi se pare forma de guvernare ideala, dar nu tipul de democratie care se excercita in prezent si cu atat mai putin in Romania.Democratia "curata" respectata pana la ultimul rand de catre toti
Forma de guvernare nu cred ca este foarte importanta si exemplul tarilor occidentale este foarte relevant: au prosperat si republicile si monarhiile.
Mai importanta decat forma de guvernamant este ideologia pe care se bazeaza (nu cea pe care o proclama), iar eu cred ca cea mai buna este ideologia liberala. Nu ma refer bineinteles la PNL, cu atat mai putin la PDL, ci la statul neinterventionist, care isi rezerva exclusiv rolul de arbitru, lasand totul sa se autoregleze si intervenind numai in momentul in care sunt incalcate drepturile si libertatile celuilalt. In economie asta se traduce prin modelul economiei de piata, care a adus prosperitatea tarilor occidentale si la care constat cu stupoare ca se renunta pe zi ce trece, prin standardizare, restrictii, cote, bariere la import si export etc.
Trebuie sa recunosc insa ca adesea iau in calcul si varianta anarhista, vazand zi de zi cum statul imi ia mare parte din bani fara a-mi returna mai nimic din ce nu mi-as putea asigura si singur.
Nu poti aduce o tara ca romania din degradul, golania, idiotia care este acum la suprafata nici cu toate sistemele de guvernare de pe pamanant ca sa schimbi o tara si sa fie bine trebuie sa schimbi fiecare om si chiar daca democratia ar schimba ceva tot va fi lume care va gandi de kkat si de cate ori faci un pas inainte te vor trage 10 inapoi nu vor sa se schimbe ce vorbiti voi aici ca suntem tineri majoritatea si mai deschisi la minte dar persoanele care au crescut cu mentalitatea de 100 de ani in urma nu se schimba orice sistem ar impune. Iar forma ideala pentru orice tara ar fi democratia in nici un caz aia in care fiecare face ce vrea, reguli si legi mai severe.
Toate erau bune daca oamenii erau buni si corecti.fiecare,isi facea datoria, avand in vedere interesul general si bunastarea tuturor. mi se pare normal sa merg la servici, nu fiindca-mi trebuie bani, sa supravietuiesc, ci fiindca daca nu torn otelul, nu are nimeni din ce sa-si faca unelte. un doctor, sa practice nu jecmanind pacientii, ci luptand impotriva mortii lor, si a bolii pentru a avea semeni sanatosi, si apti de munca.preotii,pentru o sanatate mintala a oamenilor si o stare spirituala buna si in deplina comuniune cu Dumnezeu, nu pentru bani si altele lumesti, pervertind astfel si ducandu-si in ratacire, oile date in ingrijire.fiindca el devine lup imbracat in blana de oaie.si tot asa.ca intr-un stup.si toti trantorii, sa aiba soarta tatalui de albine.si parazitii la fel.aia ar fi forma de autoguvernare ideala. stii ce-i spunea voievodul basarab fiului sau teodosie? noi conducatorii de noroade, trebuie sa fim intocmai ca soarele; trebuie sa dam cadura si lumina fara sa primim ceva in schimb.cati dintre cei din ziua de azi privesc menirea lor in modul asta?
Asa cum este prezentata acum in teoriile care se servesc publicului larg, "democratia" este o mare minciuna, inventata pe la inceputul sec. XIX si apoi "perfectionata" odata cu reformele de la mijlocul acelui secol. Ca termen si ca idee, "democratia" isi are origini indepartate in Grecia antica. Dar regimul democratic propriu-zis nu a existat NICIODATA in istoria umanitatii- incepand cu sec.VI inainte de Hristos, in Grecia a functionat regimul politic al "oligarhiei limitate", deseori confundat la ora actuala cu asa-zisa "democratie". In cadrul unui regim oligarhic, societatea este condusa de catre un grup "elitist" desemnat pe anumite criterii- avere, merite (de unde si "meritocratia"), varsta, apartenenta la anumite familii sau organizatii (ordine religioase sau cavaleresti, etc), apartenenta la un anumit grup etnic, etc.
Din cadrul acestei forme de organizare a societatii (condusa de catre cei putini- oligarhia) s-au desprins mai multe forme subsecvente "testate" pe viu de catre greci : oligarhia militara, oligarhia familiala (dinastie), etc. Pana la urma grecii au observat ca un regim oligarhic tinde catre ABUZ DE PUTERE; tocmai pentru a limita posibilitatea abuzului de putere si "confiscarii" puterii de stat exclusiv de catre un grup restrans care sa monopolizeze toate atributele puterii de stat si sa decida discretionar asupra societatii- s-a trecut cu timpul la masuri DE LIMITARE a controlului oligarhic. In aceasta idee, incepand de prin sec.VI inainte de Hristos, in Grecia a aparut regimul politic al "oligarhiei LIMITATE"- asta practic a insemnat ca pe langa criteriile de AVERE si POZITIE SOCIALA se mai adaugau (mai mult sau mai putin) criterii de MERIT si de MORALITATE. FIecare comunitate stabilea (si NU prin vot democratic! ci prin "sedintele" consiliilor inteleptilor) UN GRUP considerat ELITIST si care era practic compus din oamenii bogati (deci care aveau mare control si influenta) si cei cu merite deosebite (militari, intelepti, oameni de stiinta, etc). Din acest GRUP OLIGARHIC prin TRAGERE LA SORTI (NU prin asa-zisul "vot democratic") erau desemnati cei care urmau sa reprezinte comunitatea respectiva "la nivel central". Ce am descris aici- o "democratie"!?! Ei as,- este un regim OLIGARHIC limitat de anumite masuri cu rolul de a preintampina abuzul de putere...
Deseori se confunda la ora actuala PARTICIPAREA CETATENILOR in AGORA la deciziile politice si administrative- cu "democratia" (conducerea statului de catre... popor- ce idee cretina taman buna de sucit mintea celor prosti sau creduli!). "AGORA" nu insemna transmiterea catre "popor" (sa mai notam ca in agora cetatenii erau impartiti dupa STAREA SOCIALA nu veneau amestecati!) a puterii de decizie. Agora avea un rol PUR CONSULTATIV pentru grupul oligarhic ce conducea realmente statul sau cetatea-stat- in sensul ca prin exercitarea OPINIILOR (nu decizii!) in Agora, conducatorii isi puteau forma o impresie JUSTA referitoare la oportunitatea si gradul de popularitate pe care l-ar avea deciziile avute de ei in vedere. AGORA nu s-a inventat pentru a inlocui puterea oligarhica, ci pentru a o limita- adica pentru a-i forta cumva pe cei puternici in stat, sa tina cont si de opinia populatiei. Teoretic e frumos- numai ca participarea in Agora se facea restrictiv depinzand de "starea" sau "clasa sociala" (termen modern introdus de K.Marx). Asadar era cu predilectie ascultata OPINIA celor instariti, a militarilor, negustorilor, inteleptilor cetatii, etc- mai inainte de a fi ascultata si parerea gloatei. In concluzie, regimul politic ce astazi este in mod mincinos numit "regim democratic", era de fapt un regim oligarhic reformat, in care se adoptasera unele masuri de limitare a tendintei oligarhice de abuz de putere. Ulterior, s-a instaurat in toata lumea (in special prin influenta Imperiului Roman) oranduirea scalvagista in forma ei atroce (altminteri, sclavagismul in forme mai usoare exista si in Grecia asa-zis "democratica").
Oranduirea sclavagista TRADITIONALA a tinut din antichitate si pana in... 1866! Incepand de la finele sec. XVIII cercurile oligarhice care controlau lumea acelei epoci, si-au pus problema reformarii sclavagismului traditional odata cu modificarile sociale de neinlaturat aduse de revolutia tehnico-stiintifica. In vederea reformarii societatii sclavagiste traditionale s-a inventat aceasta gogomanie numita "democratie". S-a inventat o minciuna care sa multumeasca orgoliul gloatelor (prostimea) in sensul de a le da impresia ca ar avea vreun cuvant de spus in conducerea societatii.
Dupa reformarea oranduirii sclavagiste traditionale, s-a trecut la oranduirea sclavagista moderna- sclavagismul industrial. Oranduire existenta actualmente. Pentru ca prostimea sa taca din gura- i se da la diverse intervale de timp iluzia ca ar avea vezi-Doamne "putere" in cadrul statului. Minciuni gogonate!
"Democratia" nici nu a existat vreodata in istoria omenirii si nici nu poate sa existe de fapt. "Conducerea statului de catre popor" (etimologic chiar asta inseamna "democratie") a fost chiar ideea de baza a teoriei marxist-leniniste. In ce mod s-a putut face realmente "conducerea statului de catre popor" cred ca ati vazut cu totii si v-ati convins cat de realista e teoria asta a "democratiei". Pretutindeni in lume la ora actuala exista puternice grupuri oligarhice in care meritocratia a fost cu totul indepartata fiind inlocuita de criterii DINASTICE, ETNICE si DE AVERE. Criteriul de MERIT a fost definitiv si complet inlaturat la ora actuala. Ocupi functii in sistemul financiar-bancar doar daca faci parte dintr-o anumita grupare etnica (nici nu spun care), daca apartii anumitor organizatii oculte (idem); in functii politice- la fel. Cat despre "alegeri"- sa fim seriosi. Gloata (prostimea) nu face altceva decat sa inghita o momeala de doi lei. La ora actuala pretutindeni in lume domnesc regimuri OLIGARHICE corpute si care se comporta mai mult sau mai putin ABUZIV. Desigur, abuzul de putere al oligarhiei americane este la alta valoare si forma de exprimare decat abuzurile oligarhiei romanesti. Ce trebuie facut?!?
Simplu- nu va mai lasati amagiti de prostii din astea taman bune de dus cu ele prostii de nas - cum ar fi teoria asa-zisei "democratii"- ci considerati CE METODE concrete se pot aplica (la fel ca in Grecia antica) pentru A LIMITA putera abuziva a OLIGARHIEI! Oligarhia (cei avuti si influenti, militarii, clerul, etc) niciodata NU VOR PUTEA FI INLATURATI cu totul de la putere- EI SUNT PUTEREA IN STAT. Dar se pot lua masuri de limitare a puterii lor astfel incat sa inceteze a mai fi O PUTERE DISCRETIONARA, deci cu tendinte abuzive indubitabile. Din pacate, in Romania contemporana oligarhia are putere DISCRETIONARA si abuzurile de putere sunt in plina desfasurare. In lumea occidentala, solidaritatea oamenilor si faptul ca SINDICATELE in general nu sunt controlate politic (sau in masura mult mai mica decat in Romania) face ca popoarele occidentale sa poata restrictiona mult mai eficient activitatea cercurilor oligarhice din tarile lor.
La noi in Romania, in lipsa solidaritatii, in lipsa organizatiilor sindicale AUTENTICE, in lipsa altor forme de organizatii obstesti care sa nu fie controlate de catre oligarhi- este evident ca acestia fac ce vor ei cu toata lumea, discretionar, in bataie de joc de cele mai multe ori.
Noi, romanii, suntem cel mai ciudat popor din lume! Avem insa, cateva "date genetice" care ar putea sa ne "salveze": "simboluri" pe care nici un alt popor nu le are! si ele sunt ramase acolo si nu pot fi "rupte" sau scoase din masa constiintei colective asa, ca si cum ai scoate un cui dintr-o scandura!
Un exemplu: avem "simbolulul pamantului"- ce inseamna asta?
Ca la noi nimeni nu gandeste sa nu aiba o casa, un teren al lui!
Fara asta este, "rupt de viata", fara rost pe pamant!
Spune-i asta unui alt om de pe planeta asta si se uita la tine ca la o stafie!
Si sunt multe!
Americanii cel putin nici nu incearca sa ne inteleaga, ei au alte sisteme la care se raporteaza...si culmea incearca sa-i raporteze pe toti dupa aceleasi criterii ca ale lor, de aceea cred ca vor pierde ultima batalie pentru suprematie!
Si acum sa ma intorc la ale noastre...pentru a afla care ar fi forma ideala de guvernare pentru noi romanii, trebuie inainte de asta, sa facem o plimbare prin istoria zbuciumata a romanilor!
Cei care ne-au "importat" un sistem politic-vorbesc acum de cei care au dat lovitura de palat si l-au inlaturat pe Ioan Cuza- au adus un sistem strain noua, un sistem care nu se "pliaza" pe realitatile romanesti...de asta avem aceasta "forma de democratie" care nu se regaseste nicaieri in lume!
Noi am avut un sistem politic TOTAL neortodox (pentru cei care azi conduc Romania) si care nu functiona pe principiile celor din vest si nici nu putea sa functioneze!
Principiul era simplu: omul, ca sa traiasca avea nevoie de cateva lucruri-pamant, casa, vite si mijloacele de productie (plug,semanatoare, etc).
Este ajutat de familie-sotie si copii!
Vedeti, acum devine interesant, sotie-copii (?); oare de ce nu si batranii lor?; Pai ca, romanul considera "familia" ca este formata din sotie+copii, care isi intemeiaza si ei la randul lor o "familie" cand se insoara "copilul" si nicidecum din batrani (care raman la casele lor)! Cei ce "raman" in casa parinteasca se numesc "tolerati" si intotdeauna "familia" este vaduvita de libertatea de a spune ultimul cuvant!
Deci, familia la romani este forta motoare a societatii in care au trait!
Cum se organizau: mai multe "familii" formau un "sat" deci un colectiv care avea aceleasi "obiceiuri" deci si aceleasi "randuieli"!
Cine era "seful" acelei colectivitati?
Pai, cel ce era considerat cel mai drept, viteaz si cinstit!
Deci ACESTA este profilul CONDUCATORULUI!(nu va contrariaza sa vedeti ca si "dusmanii" considerau "poporul dac"- cel mai viteaz drept si cinstit dintre "neamurile TRACILOR"?-oare de ce?-nu cumva din cauza felului de a fi a "conducatorilor"?)
De aici pana la conducerea treburilor unui stat este drum drept!
Deci, sa recapitulam : Familia, "fruntas in sat"!
La judet? Pai, cine?; Cine altcineva decat "Fruntasii din sat"?
Cum se alegeau ei?; Cel ce facea dovada ca este mai cinstit, drept si viteaz dintre ei era numit CAPETENIE! si pentru asta nu venea "satul" sa-l declare!
CAPETENIILE pe "tinut" adica pe judet in termenii de astazi isi "alegeau"- deci tot intre ei (!) SFATUL adica parlamentul de astazi, unde tot acolo se alegeau, cei care conduceau treburile statului pe o perioada determinata, inclusiv cel ce urma sa-i calauzeasca si sa fie ascultat DE TOTI - pana in ultimul catun din tara!
De aici am plecat si am ajuns ...la interese de grup, individualisti meschini si elite false care sunt puse pe capatuiala cu orice pret!
Gigi777 întreabă: