| bluebios a întrebat:

Cum de este religia crestina o religie monoteista? Hai sa acceptam ca Duhul Sfant, Iisus si Dumenzeu Tatal fac parte din Sf. Treime (desi mie mi se pare o chestie fortata), dar mai sunt atatia ingeri: heruvimi, serafimi etc, plus toti sfintii si Fecioara Maria. Stiu ca unii o sa spuna ca, da dar Dumenezeu i-a facut pe toti, dar chestia asta este valapila si la religiile politeiste. De exemplu in mitologia greaca, toti zeii sunt descendenti ai lui Uranus si Gaia si daca punem pe astia doi intr-o Sf. Doime ei au creeat pe toti zeii. Mie mi se pare ca daca ne luam dupa logica crestina toate religiile politeiste sunt de fapt monoteiste.

Răspuns Câştigător
| kabaleon a răspuns:

In Biblie, cand se face referire la Dumnezeu, se foloseste cuvantul ELOHIM, care intr-o traducere exacta, inseamna zei si zeite. Inainte de raspandirea religiei crestine pe scara larga, popoarele erau majoritatea politesite (vezi grecii, romanii, francii, chiar si tracii etc.)Treaba cu monoteismul a fost sustinuta de preotii crestini pentru a face lumea sa uite ideea de religie politeista, pentru a obtine mai multa putere. In principiu, nu e nimic rau in a considera o religie ca fiind monoteista sau politeista. Politeismul insumat face sa rezulte monoteismul. Dumnezeul Unic (Monoteist) este suma Zeilor. Fiecare Zeu are menirea sa in Univers. "Cum este jos, asa e si sus". Daca aici jos ne organizam social, cam asa stau lucrurile si acolo sus. Fiecare are o responsabilitate. La statutul asta de zeu ajung doar oamenii care au ajuns sa dizolve toate defectele din interior. Oamenii puri. Pace!

12 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Deocamdata lumea nu a cazut de acord asupra unui Dumnezeu general, unii are mai multi, iar crestinii are unu singur si ca sa nu se plictiseasca are si un fiu facut in incubator pe pamant, de ce nu si l-a facut ca pe Adam nu inteleg, l-a fel ca si luarea pacatului nostru de catre el, asta insemnand ca m-am nascut vinovat. Dar mai departe vă îndrugă Ema ca sa nu mai plictisesc si eu. Pana una alta ma alatur căcărimi sa beau un sfant de sprit cu @Sirius.

| EmaS a răspuns:

In lume sunt mai multe religii. Monoteiste si politeiste. Unii cred in existenta mai multor Dumnezei.(Budistii, hindusii, taoistii). Pe cand altii cred in existenta unui singur Dumnezeu. (Crestinii, musulmanii, iudeii). Unii incearca sa ajunga la Dumnezeu prin faptele lor, prin traditii si obiceiuri prin intermediul preotilor, sau prin anumite jertfe. Ei fac aceste lucruri pentru a fi mantuiti. Altii cred ca pot sa fie mantuiti prin Hristos si faptele lor. Intalnim oameni care sunt religiosi, cinstiti, amabili. Dar daca nu il primesc pe Domnul Isus in inima lor, faptele nu ii pot mantui. Sunt oameni care cunosc Cuvantul lui Dumnezeu il citesc, dar nu umbla in ascultare de El, aceasta cunostinta nu ii ajuta cu nimic daca nu o aplica zi cu zi. Poti sa ai o slujba in Casa Domnului, sa canti, sa predici, sa reciti dar daca faci si faradelegea, totul este zadarnic. Hristos a facut pasi spre omenire si a dat totul pentru noi. Jertfa lui este suficienta pentru mantuirea noastra. Ea este completa, perfecta. Adevaratii crestini care L-au primit pe Isus in inima lor fac fapte pentru ca natura lor s-a schimbat. Ei sunt copii de Dumnezeu. Dupa cum un copil poarta in mod genetic atributele tatalui sau, tot asa si cei nascuti din Dumnezeu poarta atributele Tatalui lor. Ei nu mai pot face ceea ce faceau inainte pentru ca au fost schimbati, transformati.Au fost stramutati din intuneric la lumina. Crestinul aduce roada, pentru ca Duhul Sfant rodeste in el. El este transformat: mintea, inima, modul de viata, sunt innoite de Cuvantul lui Dumnezeu. Crestinul creste din punct de vedere spiritual si in adversitatile vietii, el devine mai puternic, mai credincios. Pentru ca il cunoaste pe Dumnezeu mai indeaproape. Stie ca in orice circumstanta, se poate baza pe atributele lui Dumnezeu, si pe Cuvantul Sau care este Da si Amin. Avem o frumoasa definitie a credintei in Evrei 11:,, Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.,,

| Vizitiul a răspuns:

Bah, sa stii ca eu-i accept pe toti. Il poti baga si pe tartor intre ei, ar mai colora putin decorul. Serafimi, heruvimi si noi, astia, de sub cer (cacarimi). Pana una alta, sfanta doime si sfanta treime sunt net inferioare sfintei betii. Te salut si te astept in neamul cacarimilor, sa ne matrafoxam.

| wales a răspuns:

Dumnezeu este și trei și unul singur în același timp, dar nu și în același sens. El este trei ca număr de persoane, dar unul ca esență. El se manifestă în trei persoane, dar are o singură natură. Ar fi o contradicție dacă afirmăm că Dumnezeu are trei naturi într-una singură sau trei persoane într-o singură persoană. Însă nu avem o contradicție când afirmăm că Dumnezeu are trei persoane împărtășind o singură natură. Dumnezeu este ca un triunghi. Deși are trei laturi, triunghiul este unul singur. Colțurile, luate individual, nu formează triunghiul în întregul lui. Dumnezeu este ca unul la puterea a treia; 1x1x1=1. Dumnezeu nu este; 1+1+1=3, aceasta ar fi triteism sau politeism. Dumnezeu este unul singur, manifestându-Se veșnic și simultan în trei Persoane distincte.
Dumnezeu este dragoste " Şi noi am cunoscut și am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu față de noi. Dumnezeu este dragoste; și cine rămâne în dragoste rămâne în Dumnezeu, și Dumnezeu rămâne în el." 1 Ioan 4:16. Însă pentru ca dragostea să poată exista, e nevoie de cineva care să iubească " Tatăl " pe cineva " Fiul " și de duh al dragostei " Duhul Sfânt ". Așadar, dragostea însăși este o triunitate.
Biblia afirmă că totul a fost făcut prin Isus Hristos și pentru El:

" Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El." Coloseni 1:16.

Biblia afirmă că toți suntem creați, iar Isus Hristos este singurul născut:

" Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl." Ioan 1:14.

" Căci, căruia dintre îngeri a zis El vreodată: „Tu eşti Fiul Meu; astăzi Te-am născut"? Şi iarăşi: „Eu Îi voi fi Tată, şi El Îmi va fi Fiu"?" Evrei 1:5.

Religiile monoteiste, altele decât evanghelice, luate în ansamblu refuză să accepte rolul Creatorului în totalitate pentru creația Lui. Ele păstrează un accent umanist, considerând că omul se poate mântui pe sine. Astfel, Isus Hristos este recunoscut drept un om deosebit. Divinitatea absolută a Lui Isus Hristos fiind astfel negată.
Evanghelia Lui Isus Hristos nu intră la categoria religie umanistă, ea fiind Cuvântul Lui Dumnezeu.

Biblia afirma:

'' Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.'' Ioan 14:6.


| danut a răspuns:

Tu faci o "usoara" confuzie intre religie si Dumnezeire. Ai luat una din religile traditionaliste care mai putin au relatie cu Dumnezeirea si mai mult cu traditia in care au fost "atasati" nenumarati "adjutanti". Toata stima pentru mama Mantuitorului Isus Hristos DAR nu are nici o legatura cu Dumnezeirea DEOARECE Isus Hrristos a EXISTAT din vesnici. In afara de DUMNEZEU toti ceilaltri sunt ca si noi CREATURI inclusiv mama lui Hristos si toti ceilalti sfinti care in afara de cei inviati de Dumnezeu, adica MOISE si cei 500 la reivierea lui Isus dupa crucificare SUNT MORTI si ASTEAPTA REANVIEREA conform Crezului Ortodox. Cat despre TRINITATEA DUMNEZEIRII este asemenea cu existenta OMULUI, adica OMUL este format din barbat si femeie, adica SUMA celor doi au ca rezultat OMUL. Confuzia generala este ca fiecare individ separat este un om, chestie evolutionista care genereaza erori fundamentale, nu omul = femeie + barbat. Cocluzie Dumnezeu este UNUL dar format din cele trei fiinte, Dumnezeul TATA, Dumnezeul FIU si Duhul Sfant.

| MMihai a răspuns:

Religia creștină este aceiași!
Islamismul este strict monoteist.
Religia vechilor greci //vechilor romani este politeistă, având mulți zei cu puteri comparabile.
Creștinismul se apropie ceva mai mult de religiile monoteiste, decât de cele politeiste, iar încadrarea într-o grupă sau alta este o opțiune personală!

| miradoniz a răspuns:

Dacă ne luam după logica creștinăhee hee și nu numaihee hee Dumnezeu a existat dintotdeaunahee hee de ce nu s-ar fi și manifestat dintotdeauna?! nici o religie nu este vreodată despre Dumnezeu-ci despre oameni-și despre ce fac ei cu credința lor, mi se pare...

| Zangetsu a răspuns:

Religia este intr-adevar fortata in mintile oamenilor inca de cand sunt mici. noroc ca mai tarziu, unii pot sa si gandeasca.

| WhiteWolf7 a răspuns:

Ba fratilor, potolitiva ma, exista adevara in toate raspunsurile, da nu stiu de ce voi credeti ca stiti ce-i ala crestinism si care-i Dumnezeu si asa mai departe, sunteti orbi, nu vedeti ca traim din ce in ce mai mult in minciuna?/Chiar credeti ca Biserica a permis vreodata sau va permite ca omul de rand sa stie tot adevarul? Sa fim seriosi, o exista un motiv intemeiat pentru care nu ni se dezvaluie. Uitativa si voi cum se bat cap in cap unele Evanghelii, ce naiba, sa fim seriosi, traiti cu sentimentu ca stiti cei ala cresitnism, ce-i Dumnezeu si Sfanta Treime, dar de fapt nu stiti decat ce vrea Biserica sa stiti, adica mai nimic...nu stim nimic, si comentam aiurea.Sunt total de acord cu tot ce s-a zis mai sus, dar ganditi-va si la raspunsul meu, ca nu vorbesc prostii.Si daca e asa, gasiti voi alt motiv pentru care exista atatea contraziceri pe tema religiei, de atatea zeci, sute de ani, de orice fel, nu numai crestinism.

| heyromania a răspuns:

Daca ai citi sau ai fii atent la randuiala Sfintei Liturghii, atunci cand preotul spune "Sa luam aminte, Sfintele Sfintilor" si cand strana raspunde: "Unul Sfant, Unul Domn IIsus Hristos" arata ca nu-i putem numi sfinti in deplinul sens al cuvantului pentru ca numai Dumnezeu este sfant in adevaratul sens al cuvantului. Si in legatura cu mitologia greaca, Zeus este stapanul zeilor, dar pe toti ii cinsteau la fel. La noi, crestinii-ortodocsi, sfintii au diferite grade de cinstire dintre care cel mai mare grad de cinstire este acordat Sfintei Treimi, o singura persoana, in trei ipostasuri, apoi aproape la fel de cinstita ca Sf.Treime este Maica Domnului, apoi Ioan Botezatorul, deoarece spune Mantuitorul: " Nimeni, nascut din femeie nu este mai mare decat Ioan Botezatorul", si apoi ceilalti sfintii cinstiti in fuctie de trebuintele crestinului. Sper ca te-am ajutat.

| KlaraWeiss a răspuns:

Raspunsul pentru care ai dat funda n-are nici in clin, nici in maneca cu crestinismul, nu numai ortodox, niciunul; iar eu credeam ca ai intrebat de religia crestina. Dumnezeu -Tatal, Fiul si Sfantul Duh e singurul care este adorat pentru Insasi Fiinta sa. Pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu o preacinstim, este mai presus de ingeri, sfinti si oameni, iar pe sfinti, ingeri ii cinstim. Deci, sfintilor le acordam numai cinstire, stima si atat. Nu ne inchinam lor ca lui Dumnezeu. Cred ca n-ai citit niciodata viata unui sfant, nu-i asa?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca asa crezi tu, e problema ta.singur ai ajums la aceasta concluzie,dovada ca Dumnezeu, sau uranus ti-a lasat intacta libertatea de gandire, si de credinta.la cat sant ei de puternici, iti dai seama de ce privilegiu avem parte?