| Steregoi a întrebat:

Cum de stie vita de vie si alte plante agatatoare sa-si rasuceasca mrejii in jurul lucrurilor din jur pentru a se catara desi nu are ochi?

18 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Au organe specializate ca si ochii,care in loc sa vada simt,ceva celule sensitive, ceva gen sensori care simt, pot face diferenta intre ceva orizonatl si altul vertical, aia ce spui tu mrejii se numesc carcei.dar in general plantele siau construit in timp organele astea pentru a merge catre lumina, de fapt aia fac plantele prin acesti carcei cauta lumina, duce planta catre lumina prin catarare pe anumite obiecte sau pe alte plante.In general la plante desi sunt foarte usor de studiat, nu se prea cunoastea asa de bine multe din fiziologia lor.Ba si acum unele functii fiziologice nu se cunosc, adica nu li se cunoaste mecanismul, se spune in carte, deci se spune se crede ca ar fi asa.Pentru ca plantele au aparut primele au inaintea noastra un avans destul de considerabil, ele sau bazat pe simplu si eficient, nu pe complexitate, dar unele chestii sunt atata de simple ca noi nu suntem inca capabili sa le putem vedea.Bine au si o chestie complexa, sau cel putin asa credem noi car fi complexa si anume fotosinteza.Nu au sistem nervos dar simt si ele asa cum simtim si noi.Nui spunem simt tactil dar tot cam aia este, numai ca atunci cand planta simte o face numai cu un anumit organ, organ care si executa ceea ce simte, in cazul de fata cu acesti carcei, odata ce ei au simtit o suprafata semnalul este transformat in semnal chimic si se produc anumite miscari alea acestui organ, carcelul incepe a se infasura de suprafata gasita.Cam aia e tot, nu se stia chestia asta sau nu se stie de multa vreme.De asemenea simt si gravitatia,de aia se indreapta impotriva gravitatiei, simt soarele, lumina de unde vine, au tot felul de c elule specializate fiecare pe anumite functii.
Cum e la om atingi o suprafata, in piele sunt celule sensoriale care transmit semnalu catre creier, ala proceseaza si spune da e o suprafata neteda.La plante ele nu trimit semanalu nicaeri, organu cand simte, au celule ca si noi transforma aceste semnale in chimicale si acestea face ca organul sa se roteasca sa se invarta dupa suprafata gasita.Pana acu cativa ani nu se cunostea cum anume face asta.Mai simplu spus nu se stia cum se leaga sireturile la pantofi, asta asa mai pe inteles laughing

| Steregoi explică (pentru relian):

Da, procesul de catarare si de rotire a carceilor in jurul sprijinului se vede. DAR nu se cunosc cauzele ce au determinat aparitia acestui proces. Tu ai zis "lumina" dar este insuficient. Oricum raspunsul tau este mai bun.

| relian a răspuns (pentru Steregoi):

Nu se cunosc cauzele spui? Ba se cunosc fparte bine,totu tine de lumina,aceste plante neputanduse sustine singure,au aparut situatia cand arealul lor a fost invadat de alte specii,alea le-au acoperit, astfel ca ele sau vazut nevoite sa faca ceva, altfel mureau, orice alta planta care sta in umrba alteia mai mare nu are sanse sa supravietuiasca. Unele sau adapatat asa la lumina mai putina dar foarte putine, altele siau dezvoltat sistemul asta sa se catere sa ajunga sus, sa poata primi lumina destula. Daca la asta te refereai astea se stiu f bine si sigur.Nu se stiu sau nu se stia la unele cum anume se ridica ele, adica au carcei dar cum anume face, cum is facuti acei carcei pe dinauntru la interior.Au tot felul de chestii foarte interesante, sa stii ca mai toate astea de la sireturi paian la stiu si eu ce alte mecanisme sunt facute de noi dupa plante, noi am copiat plantele la foarte multe chestii.Multe inventii sunt de fapt copii alea plantelor.Pana si catalizatoarele la masini sunt facute dupa plante.
Deci cauzele care au determinat astea au fost lupta pentru supravietuire, lupta cu alte specii.Si la plante exista chestia asta se invadeaza una pe alta, fiecare specie cauta sasi mareasca arealu.ca urmare ori te adaptezi ori dispari.Vita de vie de ex este specie originala de prin jungle in general de prin zone cu arbori, la umbra s-a dus dracu, moare asa ca s-a ridicat sus de tot la lumina.
Daca nu stii plantele asa isi procura mancarea din lumina apa si CO2 le combina si face de la substantele cele mai simple la substante foarte compleze, doara pornind de la aceste chestii.E ca si cum ai pune un pahar de apa la fereastra in bataia soarelui si maine dimineata cand te trezesti deja ai acolo nutela laughing cam asta fac plantele.Cum? greu sa aflam, dar uite ca ele asa fac.Fac exact ce face si o stea, o stea este de faopt o fabrica de elemente, intr-o stea initial ai doara Hidrogen, de la ala doara se ajunge la toate elementele cunoscute la aur la fier la oxigen si etc, steaua le fabrica pe toate pornind numa de la oxigen.
Plantele fac cam la fel doar ca folosesc alte metode laughing

| Steregoi explică (pentru relian):

Ai spus frumos aici. Am putea sa continuam discutia.
Ma amuza cand ai zis ca "plantele se bat pentru teritorii ca oamenii si oamenii ca plantele". Oamenii au aparut din plante? Desteapta a mai fost planta asta care constatand ca are putina lumina si-a imaginat niste carcei de care ar avea nevoie ca sa se catere in loc sa se multumeasca cu mai putina lumina si sa creasca mai pitica sa zicem de numai jumate de metru sau chiar mai putin. Si omul isi imagineaza viata vesnica si nu traieste vesnic. Ce i-a spus plantei ca trebuie sa supravietuiasca? Si-a imaginat planta fara creier ca e de dorit sa supravietuiasca?

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Daca planta nu facea ceva ca sa supravietuiasca atunci nu mai vorbeam de ea, fiindca nu ar mai fi existat. Faptul ca vita exista este consecinta supravietuirii si reproducerii parintilor ei.

Planta se hraneste in principal cu lumina, si creste si se imprastie ca sa culeaga lumina de peste tot. In cazul vitei, ea foloseste ca sprijin obiectele din jur, crescand pe ele, asa putand sa se extinda fara sa cheltuiasca prea multa energie pe structuri de sustinere. Treptat, ramurile au devenit mai bine adaptate pentru prinderea de alte obiecte, sau alte plante.

Si nu, omul nu se trage din plante, desi au un stramos comun.

| relian a răspuns (pentru Steregoi):

Nu trebuie sa ai creier ca sa supravietuiesti. Daca tu asa vezi lucrurile e problema ta.Planta aia are in ea, in genele ei o informatie, aia face ce are ca informatie.Nu stiu ce doresti tu sa dicuti, dar nu te pricepi si tot incerci sa vrei sa discuti.Ca sa discuti chestii de genul asta e nevoie de ceva cunostinte, de ceva dovezi, iar daca tragi spre religie las-o balta, eu nu-s curios de religie, mergi la categoria religie aici este alta categorie.
La categoria asta se lucreaza cu chestii palpabile nu cu suflete, cu suflete si alte povesti religia se ocupa.

| Steregoi explică (pentru relian):

Pai unii au creier si nu vor sa mai supraviețuiască. Am o intrebare pentru tine. Cum a ajuns informația aia in plante care le determina sa supraviețuiască? Tu deja ai inceput cu mandria si batjocurile la adresa mea fara sa explici tot ceea ce e de explicat. Te lauzi ca cunosti dar din nefericire te opresti la niste limite cu toate informatiile exacte pe care pretinzi ca le stii. Ai inceput bine dar ai terminat rau. Eu nu am terminat. Eu pot discuta cu tine la nesfârsit dar se pare ca deja te-ai scîrbit fara temei de a discuta cu mine. Eu nu am vorbit nimic de Dumnezeu aici cel putin deocamdată si tu ma iei cu religia deja.

| lpavel a răspuns:

Dar tu, cum poti tine ceva in mana cand ai ochii inchisi? desi nu vezi dar tot o poti face...

| Steregoi explică (pentru lpavel):

Planta nu are creier si neuroni.

| Avaricum a răspuns:

Simt tactil

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Planta nu are sistem nervos ca sa aiba simt tactil. laughing

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Mda ai dreptate, deci vita de vie e controlata de ceva supranatural.

Planta nu are neuroni dar asta nu inseamna ca nu are un fel de simt tacti. Orice celula transmite un fel de potential de membrana, dar plantele transmit informatie mai ales prin hormoni si alte substante.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Simte ca se atinge de ceva dupa care il sugruma si dupa 3 rotatii se indeparteaza. E clar ca e ceva proiectat.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Clar? E perfect explicat si de evolutia prin selectie naturala, fenomen care este cunoscut si studiat de sute de ani, in timp ce aceasta proiectare de care vorbesti nu are date obiective care o sustin.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Ce legatura are selectia naturala si evolutia cu intrebarea?

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Are legatura cu orice simte si cum reactioneaza planta

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Asta așa ca sa spoiești cu niste cuvinte vagi si putine. Ma așteptam sa dai niste explicații pe măsură.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Un raspuns vag pentru o intrebare vaga.