Chestia cu interpretarea simbolica e ca transforma orice sir de cuvinte in orice alt sir de cuvinte, in cautare de intelesuri ascunse (simbolice). Practic, la nivelul asta nu se mai poate discuta cu sens, deoarece oricand unul care citeste printre randuri poate pretinde ca altul n-a citit bine printre randuri si ce a afirmat ultimul trebuie inteles taman pe dos sau cu totul altfel. De aceea interpretarea simbolica a Bibliei conduce la tot felul de nastrusnicii: pentru ca fiecare simbol poate fi interpretat in n-spe feluri, dupa cum il taie capul pe fiecare, deci nu mai exista o singura interpretare corecta.
Ce il determina pe un anumit om sa fie mai intuitiv decat altul, de unde aceasta intuitie daca ea nu este o ramura a inteligentei?
"Evreii spun ca Tora are 7 intelesuri pentru 7 nivele de evolutie spirituala." - Toti evreii, sau doar o parte dintre ei? Ce este aia evolutie spirituala? Cum pot dovedi "evreii" existenta celor 7 nivele de evolutie spirituala?
"Interesant ca ateii inca se chinuie cu primul." - Asta ai spus-o asa ca sa nu taci.
Ca si in cazul numerologiei este vorba doar de interpretari. Conteaza imaginatia si cat de bine poti interpreta niste notiuni interpretabile, nu de inteligenta.
Ratiunea trebuie antrenata daca nu ea dispare, credinta antreaza partea opusa a ratiuni, logici, asa ca nu e de mirare cum uni cred mai ales ca indoiala e pedepsita cu iadul vesnic si rusinea celor din jurul tau
Nimic mai simplu, ai fost crescut de bunică si forţat să mergi la biserică, crezi in biblie.
Eşti crescut de părinţi oferindu-ţi-se o oarecare libertate, tinzi sa cercetezi adevărul absolut, si nu ţi se mai pare atât de corect.
Unii oameni pur şi simplu cred în bazaconii, pot să doarmă noaptea mai bine ştiind că ei cred in dumnezeu. Alţii vor să motive ca să creadă.
În ziua de azi este cel mai bine să fi sceptic.
Poate ca modul de a calcula IQ-ul e o tampenie si nu are nicio legatura cu gradul de obiectivitate al omului. E ca si cum te-ai intreba cum oamenii cu un IQ asemanator pot face un numar de flotari atat de diferit.
Iar la prima intrebare, e simplu. Depinde ce fel de gandire folosesti. Logica (liniara) sau simbolica. Si mai mult ca sigur, adevarul meu e diferit de adevarul tau, prin urmare, chiar daca am intelege biblia la fel, pentru mine poate parea adevarata iar pentru tine falsa, tocmai pentru ca eu consider ca adevarul este intr-un fel si tu in altul.
Un numar ''banal'' de magie, poate surprinde o lume intreaga. Daca spui unui om ''surprins'' de truc, adevarul, acel truc nu mai are nici-o valoare. Biblia contine o serie de basme, care sunt foarte usor explicate, rational, in '' Programul Terra''. Dar oamenii nu vor sa stie adevarul, vor sa fie ''surprinsi''. Totul este un truc. Iar trucul inseamna totul pentru un ''crestin''.