anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum decideti daca o informatie din mediul online este adevarata sau falsa? Bineintentionata sau denigratoare? In ce fel filtratì informatiile din medìul online?

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Acelasi stiri sunt publicate (sau nu) din diferite INTERESE.
Din pacate, o strategie publicitara buna poate "innegri" adevarul, cu propagarea in masa mare a unei stiri (vezi "stirile" Facebook, vlogurile cu vizualizare mare, dar si media).
Singurul filtru este munca de "detectiv" si compararea mai multor surse, preferabil de opozitie (de idei).
Evident, trebuie sa ai o experienta de viata (si in a compara), sa cunosti bazele notiunilor.
In caz contrar, risti sa crezi o stire "filmata" postata de un vloger cu 10 milioane de vizitatori, preluata sidifuzata de cateva posturi de televiziune si prezentate ca adevarat de cateva persoane "populare" de pe posturile TV, la ore de mare audienta.

| RoCkKiD a răspuns:

Pe scurt, e greu, dintr-un motiv simplu. De multe ori informatia e absolut corecta dar prezentata intr-un mod tendentios.

Majoritatea informatiilor pot fi puse intr-o lumina buna sau rea, ceea ce conteaza e contextul si relevanta relativa.

Singurul mod in care poti realiza filtrarea asta e prin creierul tau, incercand sa inveti cate putin din fiecare domeniu.

Ca si lucru pe care le poate face oricine ca sa verifice informatiile.
1. verifica sursa
Care e sursa informatiei? cine a pulicat articolul? Ce gasesti pe net despre autor? Are articole care se focuseaza pe nisa aia?

2. Verifica platforma
Pe toate platformele o sa gasesti informatii mai de calitate dar si mai proastea, ce conteaza e cat % e de calitate si cat la suta sunt vrajeli propagandistice.
Daca de exemplu te pui si compari contributors.ro sau republica cu antena 3 o sa vezi ca exista niste diferente mari pe care le vezi cu ochiul liber.

3. nu te baza pe Facebook
Facebook ca si platforma are tot interesul sa te tina acolo, sa vezi reclamele lor, pentru ca din aia fac bani. Ca sa faca asta, o sa iti identifice interesele si o sa te inchida intr-o bula informationala care o sa iti tot serveasca stiri care iti plac. (adica stiri pe care dai click)

4. Daca e vorba de stiri internationale
Cauta aceiasi stire pe un site din strainatate si compara ce zic autorii. Daca gasesti diferente mari poti sa iti pui intrebari.

| Lioana a răspuns:

Ma bazez pe instinct. Totdeauna m-a ghidat bine.

| doctorandus a răspuns (pentru Lioana):

Este extrem de dificil sa-ti dai singur seama daca o sustinere sa zicem medicala este adevarata. Nici pentru Barack Obama, care a predat la facultate si a fost presedinte al SUA nu e un lucru usor.

Wikipedia are o serie de reguli pentru ce poti cita pe ea:

https://en.wikipedia.org/wiki/WP:MEDRS
https://en.wikipedia.org/wiki/WP:SCIRS
https://en.wikipedia.org/wiki/WP:HISTRS
https://en.wikipedia.org/wiki/WP:FRINGE

| gellalbie4ever a răspuns:

Google Răspunde la întrebări în engleză.
face valută, chiar și cu monede fictive
Operații de mate,
transformarea unităților kilograme, litri ect ect
Nutriție:
pentru diabetici sau dietetici: câte grame de zahăr/ sare conține 100gr de x
Ora și data
Vremea
Cum ajungi undeva:
Clădirea z strada x sector y( introduci ce ai dar fără virgule sau întrebare in engleză)
Exemplu: cauți Carrefour militari( clădire+ zonă) sau cauți stradă Strada laptelui nr3( strada+nr)

| gellalbie4ever a răspuns (pentru gellalbie4ever):

Informația să fie cât mai exactă. Nu prin auzite, intuiție, experimente ect ect

| summergirl345 a răspuns:

Din punctul meu de vedere, în prezent pare dificil să observ clar și pe loc care informații sunt adevărate, având în vedere că zicătoarea "O minciună spusă destul de des devine un adevăr" are loc în viața cotidiană și tehnicile de manipulare devin din ce în ce mai bune și greu depistabile, iar mulți oameni își dau cu părerea și spun orice le trece prin cap (nu că ar fi rea exprimarea opiniei, dar dezinformare poate lua naștere așa și este un fapt dovedit în prezent). Cred că cel mai important aspect este să ai tu o gândire dezvoltată și logică ca să îți dai seama dacă sunt aberații sau nu anumite informații. Site-urile sigure și oficiale sunt cele mai bune (adică create de specialiști, autorități etc.), iar site-urile de știri pe care le găsești deseori pe Internet (majoritatea dintre ele, sunt sigur că sunt și site-uri serioase) pun mai mult știri acolo ca să fie cu clickbait, titluri mari și scandaloase și poze care să atragă atenția publicului, iar acest lucru este pentru mine mai mult de rating decât menirea de a divulga mistere și a spune veridicități oamenilor. Experimentul realizat de vlogger-ul Selly (caută pe Youtube și o să îl vezi) este unul dintre cele mai bune care atestă faptul că multe site-uri de știri vor să adauge doar informații scandaloase fără a verifica cu adevărat verosimilitatea întâmplărilor. Eu nu iau în seamă spusele unor oameni care nu sunt specialiști în domeniu (de ex. în cazul pandemiei mai degrabă văd ce spune un epidemiolog sau un virusolog decât altcineva, deoarece aceștia cunosc mult mai bine fenomenul și ei au în spate ani de pregătire în domeniu).

Întrebări similare